10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFemeile gravide nu mai pot fi disponibilizate

Femeile gravide nu mai pot fi disponibilizate

Ordonanta 107/2003 aduce o serie de clarificari si de modificari benefice in ceea ce priveste protectia la locul de munca. Potrivit vechilor reglementari existente, costurile legate de accidentele de munca erau suportate de catre angajator. Din aceasta cauza, de cele mai multe ori victima era scoasa din spital inainte de termen tocmai pentru ca societatea sa nu dea foarte multi bani.
Potrivit Ordonantei 107, primele patru zile de spitalizare sunt suportate de angajator, iar urmatoarele se platesc din fondul de risc si accidentare. Cuantumul indemnizatiei in caz de risc si accidentare este de 80% din salariul mediu pe ultimele sase luni.
Foarte multe femei insarcinate au reclamat ca, in momentul in care la locul de munca s-a aflat acest aspect, au fost date afara. Noua legislatie in domeniu stabileste foarte clar ca femeile insarcinate nu mai pot fi disponibilizate decat in cazul in care societatea da faliment, se desfiinteaza sau este in lichidare. Noul act normativ trebuie afisat la locul de munca, astfel incat acesta sa poata fi cunoscut de toate salariatele.
De asemenea, salariata care este gravida trebuie sa informeze angajatorul despre acest lucru, iar acesta din urma trebuie sa informeze in termen de zece zile Inspectoratul Teritorial de Munca, pentru ca institutia statului sa poata urmari evolutia in timp a acestor salariate. Totodata, se analizeaza conditiile in care lucreaza angajata respectiva si, acolo unde se constata conditii necorespunzatoare, impreuna cu angajatorul se gasesc solutii pentru a proteja respectiva persoana pentru a putea duce sarcina la bun sfarsit.

Concediu de risc maternal

In textul Ordonantei 96/2004 apare notiunea de concediu de risc maternal, care este de 120 de zile, si se poate lua in afara concediului post si prenatal. Astfel, din luna a treia sau a patra, femeia gravida poate intra in concediu de risc maternal daca aduce adeverinta de la medicul de medicina muncii sau medicul de familie. Cuantumul indemnizatiei in acest caz este de 75% din media salariului din ultimele zece luni si se suporta din bugetul asigurarilor sociale. In cazul in care un angajator incalca aceste prevederi, risca sanctiuni cuprinse intre 25 si 100 de milioane de lei.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă