12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialFinantele scot pe tusa contribuabilii inactivi

Finantele scot pe tusa contribuabilii inactivi

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a stabilit noile conditii pentru declararea contribuabililor inactivi. Masurile au fost transmise si in judetul Constanta, unde sunt puse in aplicare de Directia Generala a Finantelor Publice. Potrivit noilor reglementari, contribuabilii vor fi declarati inactivi daca se sustrag de la efectuarea controlului fiscal sau vamal prin nedeclararea domiciliului fiscal ori a sediilor secundare, respectiv prin declararea de date de identificare a domiciliului fiscal sau a sediilor secundare care nu permit organului fiscal si/sau vamal sa identifice domiciliul fiscal ori sediul secundar.
De asemenea, contribuabilii sunt declarati inactivi daca organele fiscale sau organele vamale au constatat ca nu functioneaza la domiciliul fiscal ori la sediile secundare declarate sau daca au achizitionat facturi fiscale sau alte formulare cu regim special personalizate dupa data de 1 ianuarie 2005 si nu au depus declaratii fiscale ulterior acestei date.
Lista contribuabililor declarati inactivi va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei – Partea I si va fi adusa la cunostinta publica.

Drepturi suspendate

Reprezentantii DGFP Constanta anunta ca, in perioada in care este declarat inactiv, contribuabilului ii sunt aplicabile procedurile de administrare fiscala referitoare la gestiunea, controlul si colectarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat. De asemenea, de la data declararii starii de inactivitate, contribuabilul nu mai are dreptul sa emita facturi, facturi fiscale sau alte documente ori formulare tipizate cu regim special pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii efectuate catre alta persoana.
In perioada starii de inactivitate, toate procedurile de avizare, autorizare, certificare, licentiere sau alte proceduri similare, cat si orice operatiuni si proceduri vamale cu privire la contribuabilul inactiv si la activitatile acestuia, precum si oricare dintre avizele, autorizatiile, licentele, acordurile si orice alte acte in baza carora contribuabilii inactivi sunt autorizati sa functioneze sau sa desfasoare diverse activitati economice se suspenda de drept. Suspendarea nu determina prelungirea termenelor pentru care avizele, autorizatiile, licentele, acordurile sau alte astfel de acte sunt acordate si nici amanarea in vreun fel ori exonerarea de obligatiile de plata datorate pentru eliberarea, modificarea sau prelungirea acestora.

Fiscul si Vama

Constatarea starii de inactivitate se face de catre organele de inspectie fiscala sau de control financiar din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si al unitatilor subordonate, inclusiv de catre organele vamale din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor si al unitatilor subordonate acesteia. Reprezentantii DGFP Constanta precizeaza ca starea de inactivitate inceteaza daca se constata incetarea motivelor pentru care contribuabilul a fost declarat inactiv sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti, de la data la care aceasta ramane irevocabila. In acest caz este permisa deducerea taxei pe valoarea adaugata si se considera ca deductibile cheltuielile inregistrate in evidenta contabila, in baza documentelor emise, incepand cu data de la care contribuabilul este reactivat. Incetarea starii de inactivitate se declara prin ordin al presedintelui ANAF.

Liste speciale

Contribuabilii declarati inactivi vor fi cuprinsi intr-o lista speciala, denumita “Lista contribuabililor inactivi”, iar contribuabilii carora le inceteaza starea de inactivitate vor fi cuprinsi intr-o lista speciala, denumita “Lista contribuabililor reactivati”. Ambele se publica in Monitorul Oficial, dar si pe pagina de internet a Ministerului Finantelor, la adresa www.mfinante.ro, la sectiunea “Informatii contribuabili”, si cuprind informatii despre data la care contribuabilul a fost declarat inactiv. Listele se actualizeaza lunar.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă