6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Flash

Pod distrus de viitura intr-o comuna din Bistrita-Nasaud

Un pod din comuna bistriteana Lunca Ilvei a fost distrus, luni, de o viitura. Potrivit primarului localitatii, Flaviu Lupsan, o ploaie torentiala s-a abatut asupra zonei, iar precipitatiile abundente au provocat umflarea paraului Ursoaia, care a iesit din matca. Astfel, o viitura a provocat distrugerea unui pod cu o lungime de circa 4,5 metri, situat pe drumul comunal care face legatura intre centrul comunei si gospodariile localnicilor aflate pe Valea Ursoaia.
Potrivit spuselor edilului, circulatia tuturor mijloacelor de transport a fost intrerupta, circa 120 de gospodarii ramanand temporar izolate de centrul comunei. Puhoaiele si grindina nu au afectat, insa, case sau anexe gospodaresti si nu s-au inregistrat victime.
In noaptea de luni spre marti s-a intrunit Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta, unde au fost stabilite masurile si planul de actiune si au fost identificate utilajele, materialele si forta de munca necesare, iar o echipa de interventie coordonata de viceprimarul comunei, Titus Somesan, a inceput construirea unui pod improvizat, cu un tub de beton, care va face posibila reluarea circulatiei in zona.

Doua localitati din Hunedoara, fara curent din cauza unei vijelii

Doua localitati din judetul Hunedoara au ramas, din noaptea de luni spre marti, fara curent electric, din cauza unei vijelii. Reprezentantii “Electrica” Deva sustin ca este vorba de satul Tarnava, din comuna Branisca, si de Racastie, care apartine de municipiul Hunedoara.
“Din cauza vijeliei, mai multi copaci au cazut, in satul Tarnava, pe linie de curent electric. Echipele de interventie ale noastre sunt pe teren in dimineata zilei de marti. La Racastie, s-a defectat un transformator de curent electric, tot din cauza furtunii. Echipele de interventie sunt pe teren si speram ca in cateva ore sa se remedieze situatia”, a declarat, ieri dimineata, Nicolae Podelean, inginer sef furnizare la “Electrica” Deva.

Alocatie de 11 miliarde pentru scolile inundate din Caras-Severin

Guvernul Romaniei a alocat 11 miliarde lei pentru repararea unitatilor scolare din judetul Caras-Severin. Astfel, atat reprezentantii Inspectoratul Judetean Scolar, cat si primariile din comune au inceput lucrarile pentru pregatirea institutiilor de invatamant pana la inceperea anului scolar 2005-2006.
In timpul inundatiilor din primavara acestui an, in Caras-Severin apele au afectat si sapte unitati scolare. Astfel, au fost inundate scolile generale cu clasele I -VIII din Socol, Libcova, Zlatita, Ocna de Fier si Otelu Rosu, precum si doua gradinite din Moldova Noua si Bocsa.
In urma prezentarii situatiei de catre autoritatile judetene, Guvernul Romaniei a alocat pentru reparatii suma de aproape 11 miliarde lei vechi. Intr-o faza mai avansata de executie si cu bani la bugetul local, Primaria Anina a inceput reparatiile si zugravelile la unitatile scolare din cartierele Staierdorf, Bradet si Celnic precum si la Grupul Scolar Minier.

CL Arad are de plata jumatate de miliard unei firme japoneze

Compania “Yazaki Component Tehnology” va primi din partea administratiei locale a municipiului Arad peste 500 de milioane lei vechi pentru o serie de lucrari efectuate de societate in Zona Industriala. Decizia vine dupa aprobarea de catre Consiliul Local a procesului-verbal de adjudecare a licitatiei publice, a contractului de vanzare-cumparare a unui teren in suprafata de 67.245 metri patrati, situat in Zona Industriala a orasului, precum si aprobarea Studiului de Fezabilitate “Extindere utilitati in zonele industriale Arad Vest si Micalaca Est”.
Firma “Yazaki” a inceput, in ianuarie 2005, productia de piese pentru cablaj electric auto, cum ar fi aparate de bord pentru autovehicule. Produsele sunt vandute catre producatori europeni si japonezi de automobile care au fabrici in Europa. Societatea are aproape 300 de angajati si se estimeaza ca va avea circa 500 pana in anul 2008.

Avertizari de inundatii, compromise de programul primariilor

Mai multe primarii din judetul Caras-Severin nu au putut fi avertizate, luni, despre iminenta producerii de inundatii. Motivul a fost acela ca, fiind sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, programul angajatilor din cadrul administratiilor locale a fost scurtat.
In aceasta situatie, populatia din localitatile Carasova, Bucosnita, Carbunari, Ciudanovita, Cornereva, Garnic, Forotic, Lupac, Lapusnicel, Naidas, Mehadia, Rusca Montana, Vrani si Socol nu au fost instiintate. Situatia contravine legii deoarece printr-o recenta hotarare de Guvern s-a stabilit ca toate comitetele locale pentru situatii de urgenta sunt obligate sa asigure permanenta ca sa poata sa se pregateasca si sa ia masurile ce se impun in astfel de cazuri.

Arsenal ingropat la marginea padurii

Un intreg arsenal a fost descoperit de poliutistii hunedoreni intr-un sac de rafie ingropat la liziera unei paduri din comuna Beriu. Astfel, oamenii legii au descoperit doua arme de vanatoare cu alice, o carabina, o petarda de infanterie si zeci de cartuse, capse si pulbere. Armele sunt confectionate artizanal si au fost ridicate in vederea efectuarii exepertizelor in urma carora se va stabili daca au fost folosite.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie, inspectorul principal Magda Popa, a afirmat ca angajatii institutiei au reusit sa-l identifice pe posesorul acestor arme confectionate artizanal. Mircea A. (31 de ani), din orasul Geoagiu, le-a povestit oamenilor legii ca armele le-a mostenit de la o ruda din comuna Beriu, care a decedat la sfarsitul lunii iunie 2005.
Barbatul a mai spus ca s-a temut sa pastreze arsenalul de arme si munitie, prin urmare, in urma cu o luna, acesta l-a pus intr-un sac si l-a ingropat la liziera padurii. El este cercetat in stare de libertate pentru comiterea infractiunilor de nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă