3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialFonduri nerambursabile de 1,2 milioane euro pentru salubrizare la Medias

Fonduri nerambursabile de 1,2 milioane euro pentru salubrizare la Medias

Un proiect pentru colectarea ecologica a deseurilor menajere in municipiul Medias (judetul Sibiu) si in imprejurimi, evaluat la un necesar financiar de 1,2 milioane de euro, a fost admis pentru finantare nerambursabila Phare.
In urma unei recente intalniri organizata la sediul Agentiei Regionale de Dezvoltare VII “Centru” de la Alba Iulia, au fost evaluate proiecte din peste 40 de localitati, doar proiectul depus de reprezentantii administratiei din Medias a intrunit criteriile complete pentru obtinerea finantarii.
Un procent de 10 la suta din valoarea sumei (circa 120.000 de euro) trebuie asigurata din resurse locale, dar conducerea Primariei a mentionat ca efortul financiar este usor de acoperit pentru perioada urmatoare, date fiind beneficiile pe care realizarea proiectului le va aduce comunitatii locale.
In cadrul programului se prevede organizarea unor activitati de colectare selectiva a deseurilor menajere in 50 de puncte de lucru din oras si in cel putin doua locatii rurale (la Tarnava si Ighisu Vechi), precum si amenajarea unei rampe de transfer pentru deseurile colectate.
Tot in viitoarea locatie va fi executata si operatiunea de “minimizare” a cantitatilor de gunoaie stranse prin presarea si compactarea acestora cu ajutorul unor utilaje.
Proiectul mai prevede si operatiunea de selectare a deseurilor reciclabile (hartie, carton, PET/uri, alte materiale plastice), urmand ca resturile biodegradabile sa fie depozitate separat in conditii de securitate pentru locuitorii zonei.
“Este foarte important ca incepem sa ne miscam in domeniul colectarii selective si ecologice a deseurilor, mai ales la Medias, pentru ca normele europene de mediu prevad si realizarea acestor doua conditii esentiale: colectare selectiva si minimizare”, a declarat seful serviciului de monitorizare al Agentiei de Protectie a Mediului, chimistul Adriana Morariu.
Alaturi de persoanele implicate in obtinerea finantarii si derularea proiectului de la Medias, directorul APM a participat in aceste zile, la Alba Iulia, la un curs de instruire privind pregatirea documentelor necesare pentru obtinerea finantarii, iar daca banii vor fi alocati fara alte probleme, toate obiectivele de la Medias in domeniul colectarii ecologice deseurilor vor fi date in folosinta pana la sfarsitul anului viitor.
In prezent, resturile menajere din oras sunt transportate la rampa de la Sighisoara (judetul Mures), situatie care aduce costuri destul de mari pentru aceste servicii.

Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă