16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFrauda informativa de proportii, stopata la Sibiu

Frauda informativa de proportii, stopata la Sibiu

Sase persoane suspectate ca fac parte dintr-o retea internationala de crima organizata in domeniul informatic au fost retinute la Sibiu, in urma unei operatiuni complexe a procurorilor, politistilor si serviciilor de informatii romane si straine. Prejudiciul produs unor cetateni straini in mai putin de doi ani a fost estimat la 350.000 de dolari.
In ancheta au fost implicati procurori ai Biroului Teritorial Sibiu din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), ofiteri ai Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Alba Iulia, ai Serviciului Roman de Informati si ai Secret Service din SUA. De altfel, Divizia de Investigatii Criminale a Secret Service l-a trimis in ajutorul investigatorilor romani pe agentul special McLaughlin.
La operatiunea de retinere au participat si politisti din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, ai celui de Combatere a Crimei Organizate, dar si Detasamentele de Interventie Rapida din cadrul IPJ Alba si Sibiu. “Au fost efectuate un numar de 16 perchezitii domiciliare in urma carora s-au ridicat, in vederea continuarii cercetarilor si confiscarii, un numar de 24 de calculatoare personale, 6 laptop-uri, 10 modemuri, 3 autoturisme, doua marca BMW si un Mercedes, 28 de telefoane mobile de ultima generatie cu acces Internet, 2.000 de lire sterline, 3.200 de euro, bijuterii si un pistol”, se precizeaza intr-un comunicat al CZCCOA Alba Iulia.
De asemenea, au fost retinuti sase barbati cu varste sub 30 de ani: Horatiu Octavian Rotaru, Marius Petru Tamba, Cosmin Ionut Danica, Mihai Pintilei, Cosmin Radu Bela si Dinu Constantin Chircus. Acestia sunt acuzati de “constituire a unui grup infractional organizat, acces fara drept la un sistem informatic in scopul obtinerii de date informatice si restrictionarea accesului la aceste date, fals informatic, frauda informatica, detinere fara drept a unui program informatic in scopul savarsirii infractiunilor, inselaciune, detinere de software in vederea falsificarii documentelor de plata electronica si efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos”, pentru care, in conditiile in care vor fi gasiti vinovati, risca o pedeapsa de pana la 20 de ani inchisoare.
Anchetatorii au afirmat ca din 2003, grupul infractional mentionat s-a specializat in comiterea de infractiuni pe Internet.
Procurorii nu au dat detalii de spre modul de operare al celor sase membri ai retelei, dar se pare ca acestia au creat pagini similare cu cele ale unor site-uri cunoscute de licitatii, pe care au directionati clientii acestor site-uri. Ei au vandut computere, produse electronice si chiar motociclete, insa marfa nu a ajuns niciodata la clienti.
Surse din randul investigatorilor au declarat ca platile erau incasate in strainatate, pentru a spori increderea clientilor, care ar fi putut sa devina suspiciosi daca ar fi trebuit sa trimita bani in Romania. “Prejudiciul stabilit pana in prezent unor cetateni straini este de 350.000 de dolari, insa poate fi in realitate mult mai mare”, a declarat comisarul Ioan Popa, seful CZCCOA Alba Iulia. Pentru contactarea victimelor, autoritatile romane au cerut sprijinul Biroului de legatura al Serviciului Secret al Statelor Unite din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti. Cei sase au fost retinuti, pentru trei emitandu-se si mandate de arestare pana la inchiderea editiei.

Cele mai citite

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă