12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialGreenpeace lupta impotriva energiei nucleare

Greenpeace lupta impotriva energiei nucleare

“Energia nucleara nu este solutia la schimbarile climatice!” – acesta este sloganul care se va auzi, in luna august, in intreaga Europa.
Activistii Greenpeace participa, in aceasta vara, la o serie de actiuni pentru a informa populatia despre pericolul si costurile energiei nucleare si ale combustibililor fosili, despre schimbarile climaterice, energiile regenerabile si eficienta energetica. Sub titlul “Energy Revolution Tour”, in aceasta vara nava Anna, apartinand organizatiei ecologiste, va naviga pe Dunare, din Austria pana in Romania, pentru a constientiza populatia riverana. Vasul se va afla in tara noastra timp de doua saptamani.

Campanie de informare

In timpul turului se vor desfasura conferinte de presa, evenimente informative, actiuni si alte activitati conexe. Pe langa nava Anna, activistii Greenpeace sunt “dotati” si cu un camion. Caravana ecologista va ajunge si in judetul dobrogea, locatie importanta, mai ales din prisma faptului ca aici se afla singura centrala nuclear-electrica din Romania, pentru care exista planuri de extindere. Astfel, pe 15 august activistii Greenpeace vor sosi la Cernavoda, pe 19 august – in Tulcea, iar pe 21 august – in Constanta. Turul european se va incheia pe 22 august, cand vor fi vizitate localitatile Mangalia si Costinesti.
Greenpeace colaboreaza, in cadrul evenimentelor informative, si cu organizatii nonguvernamentale locale. Pentru Constanta, partenerul Greenpeace este “Mare Nostrum”.
Din Romania, nava va traversa Marea Mediterana, ajungand in Egipt, unde va continua actiunea. Energy Revolution Tour este o campanie a Greenpeace care se desfasoara in toata lumea.

Siguranta reactoarelor, un mit

“Energia nucleara sigura este un mit”, spun reprezentantii Greenpeace, care militeaza pentru sfarsitul epocii energiei nucleare, pentru reprocesarea si pentru depozitarea deseurilor nucelare. Era nucleara a inceput in 1945, cand Statele Unite ale Americii au testat prima bomba nucleara. In prezent, planeta intreaga se confrunta cu o “mostenire nucleara” care va fi radioactiva pentru sute de mii de ani de acum inainte. Nu exista inca, nicaieri in lume, o solutie sigura de distrugere a acestor deseuri.
Activistii Greenpeace spun ca generarea de electricitate in reactoarele nucleare produce substante care pot fi folosite pentru fabricarea armelor nucleare. “Mai mult, energia nucleara nu a fost niciodata economica”, spun ei, adaugand ca exista inca multe amenintari nucleare care necesita campanii, astfel incat Pamantul sa devina un loc fara energie nucleara.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă