13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialIcoane de Bucuresti, farfurii ,de Horezu, oua incondeiate de Suceava

Icoane de Bucuresti, farfurii ,de Horezu, oua incondeiate de Suceava

Prima din cele trei zile ale Targului de Sfantul Ilie a fost norocoasa si pentru cei aproape 200 de mesteri, artisti plastici, dar si pentru cei care au avut inspiratia sa vina la expozitie.
Vremea a fost frumoasa si o plimbare doar printre standurile din curtile Muzeului Taranului Roman a fost o adevarata incantare. Surprinzator, am intalnit foarte multi tineri, multi din Bucuresti, absolventi ai celor mai diverse facultati, elevi de liceu, dar si copii de gradinita care isi prezentau “marfa”.

Adriana Dinu a terminat acum doi ani Geografia, dar pasiunea a facut-o sa renunte la cariera de profesoara. Picteaza icoane pe sticla, dar recunoaste ca mai este sponsorizata de parinti. Alaturi, Catalin Margine spune ca a terminat facultatea de calculatoare si impreuna cu alti trei prieteni studenti si-au realizat o pagina pe Internet de promovare a traditiilor romanesti, mestesuguri, retete traditionale www.traditii.ro.
Sanziana are 16 ani, iar Vlad 17. Sunt frati si elevi la Liceul “Marin Preda” din Bucuresti. Expun si vand tot icoane pe sticla. Nu lipseste Sfantul Ilie manandu-si bidiviii dintr-un car deasupra norilor. Pretul icoanelor – intre 300 si 800.000 de lei. Nicolae Sava si-a pus, alaturi de nai, caval, fluierasele si ocarinele sub forma de broscute testoase, puisori, cocosi, si diploma Academiei Artelor Traditionale din Romania de “maestru creator de instrumente aerofone”. A venit din Chisinau la targ. Violeta Roman ii fascineaza pe privitori – petrece suveica printre degete si ata si realizeaza o dantela delicata. Imi spune ca tocmai a primit o comanda pentru o nunta, o rochie de mireasa dantelata. “Am cerut o mie de dolari si fata o spus ca n-o intereseaza cat costa. Va trebui sa lucrez cam 3-4 luni zilnic fara sa fac alta treaba”, spune creatoarea, bucuroasa de afacerea incheiata.
Ca sa nu oboseasca vizitatorii, Dochia Guta, imbracata intr-un frumos costum popular, a venit din satul Partizani, Tulcea, cu placinta cu dovleac si branza – 20.000 si 30.000 lei bucata. Dupa ce te mai uiti la strachini, oale, bratari din cupru batute de un tigan cu palarie neagra, cu boruri sau la micul mobilier din lemn de brad pictat ori la papusi de toate marimile imbracate in costume populare, ti se face foame. Un alt stand cu bunatati. Mioara Stoichita din Videle a adus bucate traditionale – cozonaci cu nuca, stafide, cacao – pe gustate, cu 50.000 lei bucata, sau prajitura cu branza si cu mere – 10.000 lei. Urmeaza inimioare mai mari si mai mici cu floricele, casute, puisori, calaret pe cal, toate din turta dulce traditionala, cu miere, facute si aduse de Varga Geza din Odorhei. Mai poti comanda si cahle pentru sobe sau semineuri, facute dupa modele din anul 1600 de Pall Arpad, ceramist in Corund. Ca sa-ti amintesti de Paste, poti admira o frumusete de fetita Andreea, de 6 anisori, care acum doi ani a luat locul doi la concursul de incondeiat oua. Apoi inainte de plecare vizitatorii pot manca traditionalii mici la gratar, insotiti de traditionala bere, iar pentru copii pot alege si “cozonacul de la bunicuta” sau “kurtos”.
Chiar merita sa mergeti cu copiii, cu familia, prietenii sau singuri, azi si maine intre orele 10 si 19.

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă