11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialImprumutul contractat de Primaria Arad, contestat de Opozitie

Imprumutul contractat de Primaria Arad, contestat de Opozitie

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, va semna, miercuri, contractul prin care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va imprumuta administratia locala cu 20 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii transportului public. Documentul va fi parafat din partea unitatii bancare de Gavin Anderson, director programe infrastructura. Alaturi de acesta, la eveniment, vor mai fi prezenti si Arthur Schankler, senior banker, si Ioana Bozan, analist proiecte infrastructura in cadrul bancii europene.
Parafarea contractului intre BERD si Primaria Arad a fost posibila dupa ce consilierii locali au aprobat, luni, imprumutarea sumei prin care se doreste modernizarea retelei de tramvaie, a strazilor din centrul orasului si a sistemului de semnalizare a traficului. Aceasta initiativa a fost criticata de consilierii PSD, dar si de cei care au parasit acest partid.
“Mi se pare suspect faptul ca opinia publica nu a fost informata cu privire la contractarea acestui credit care indatoreaza administratia publica locala pe o perioada de 12 ani. Vrem sa stie cetateni care ne-au votat de ce trebuie sa se contracteze o suma atat de mare si sa le putem da raspunsuri cu privire la acest contract in cazul ne vor intreba”, a spus Alexandra Braica, consilier local social-democrat.
In replica la cele afirmate de reprezentantul PSD in CL, primarul Gheorghe Falca a afirmat ca toate detaliile contractului au fost aduse la cunostinta consilierilor. “Consilierii au primit toata documentatia contractului de imprumut. Singura clauza impusa de cei de la BERD a fost ca documentul sa nu fie prezentat altor banci comerciale”, a spus edilul.
La randul sau, consilierul independent Edeleni Coloman a declarat ca acest imprumut va afecta bugetul local incepand din 2008, cand va incepe plata primelor transe din datorie. “Restituirea imprumutului va incepe peste trei ani cand, probabil, Gheorghe Falca nu va mai fi primar al municipiului si nu-l va interesa de unde vor fi platita datoria catre BERD. Eu cred ca acesti bani puteau fi folositi pentru alte proiecte mult mai necesare in municipiu, cum ar fi extinderea retelei de transport in comun, canalizarea in cartiere si asfaltarea strazilor dintre blocuri”, a spus Coloman.
De asemenea, alesul local independent, Rodica Borza, a acuzat municipalitatea ca a mintit atunci cand a anuntat ca va imprumuta 20 de milioane de euro de la BERD pentru finantarea unui proiect de modernizare a infrastructurii orasului. Ea a spus ca, in realitate, este vorba de un imprumut in trei transe, a carui valoare totala este de 60 milioane de euro.
“Din cauza secretomaniei si a dezinformarii practicate de cei din conducerea Primariei, noi, consilierii, nu putem afla adevarul despre acest imprumut, dar si despre alte proiecte. Totusi, am reusit sa aflu de la cateva persoane din anturajul primarului Gheorghe Falca, ca acesta intentioneaza sa imprumute de BERD 60 de milioane de euro si nu 20, asa cum ne-a spus el noua”, a afirmat Rodica Borza. Ea a criticat si proiectul de modernizare sustinut de Falca.
“In acest caz este vorba de un plan megaloman, asa ceva doar pe vremea lui Ceausescu mai exista. Suma de 60 de milioane pe care Falca vrea sa o imprumute este echivalenta cu bugetul de investitii a municipiului pe o perioada de 25 de ani. Daca acest proiect va fi pus in aplicare, in Arad nu se vor mai face investitii timp de 25 de ani. In plus, planul este si bine gandit, deoarece plata ratelor va incepe dupa ce Falca isi va incheia mandatul de primar, iar din cate stiu eu, el nu mai vrea sa candideze pentru un nou mandat in fruntea Primariei”, a adaugat consilierul local.
Conform acordului de prefinantare, imprumutul va fi grevat de un termen de rambursare intre 10 si 12 ani, cu o perioada de gratie de 2 sau 3 ani si o rata a dobanzii ce urmeaza sa fie negociata intre valorile de 2,51 la suta si 3,01 la suta, pe an. Proiectul cuprinde reabilitarea a 18 kilometri de linii de tramvai si 20 de kilometri de drum. Termenul de executie al lucrarilor este de 42 de luni de la organizarea licitatiei.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă