7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialIndemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2/3 ani, modificata in 2007

Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2/3 ani, modificata in 2007

Dupa scandalurile generate de indemnizatia acordata pentru cresterea copilului pana la 2 ani sau 3 ani in cazul celui cu handicap, Ministerul Muncii a finalizat un nou proiect legislativ. Acesta este rezultatul discutiilor purtate cu organizatiile neguvernamentale in vara acestui an, cand au fost dezbatute nu mai putin de opt variante. Propunerea legislativa a fost publicata pe pagina de Internet a acestei institutii la www.mmssf.ro, sugestiile si propunerile putand fi trimise pana la 30 septembrie a.c. Se propune ca incepand cu 1 ianuarie 2006 indemnizatia sa nu se mai plateasca din bugetul asigurarilor sociale, ci din bugetul de stat. Indemnizatia pentru cresterea copilului va fi in cuantum fix de 800 lei lunar, doar daca unul dintre parinti a platit contributia de asigurari sociale in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Incepand cu aceeasi data, beneficiarii acestei indemnizatii care vor opta pentru reintoarcerea la slujba – deci vor renunta la concediul aferent – vor primi un stimulent in cuantum de 300 lei lunar, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2ani (3 ani pentru copilul cu handicap), care poate fi cumulata cu veniturile profesionale realizate – prestatie suportata din bugetul de stat. In aceasta perioada, plata indemnizatiei de 800 lei se suspenda.
Incepand cu 1 ianuarie 2007, indemnizatia va ramane tot 800 de lei pentru platitorii de CAS, dar se introduce o noua prestatie – alocatia de stat pentru copiii pana la 2 si, respectiv, 3 ani, de 200 lei lunar, care va avea caracter universal, adica va fi data tuturor copiilor, chiar daca parintii nu platesc nici o contributie de asigurari. Asadar, prestatiile acordate cu incepere din 2006 se mentin in 2007, defalcate pe noua structura: 200 lei lunar alocatie de stat majorata, 600 lei lunar indemnizatia pentru cresterea copilului (concediu aferent) si 100 lei lunar stimulentul pentru re/intrarea pe piata muncii (acordata impreuna cu alocatia majorata la 200 lei).
De aceste drepturi va putea beneficia unul dintre parintii naturali ai copilului sau, dupa caz, persoana care a adoptat, are in plasament sau este numita tutore.
Drepturile se vor acorda pe baza cererii adresate primariei de la locul de domiciliu, care este obligata sa o transmita directiei de munca, abilitata sa stabileasca si sa plateasca acest drept, eliminandu-se astfel situatiile de neplata inregistrate la nivelul angajatorilor, precum si degrevarea angajatorilor de atributiile de stabilire si de plata a astfel de drepturi.
Totodata, proiectul de lege propune plata contributiei individuale de asigurari de sanatate in procentul stabilit de lege, aplicat asupra valorii a doua salarii de baza minime brute pe tara in cazul indemnizatiei pentru cresterea copilului, astfel incat persoanele indreptatite sa poata beneficia de serviciile si prestatiile care se acorda din sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului, nu se datoreaza celelalte contributii sociale obligatorii si nici impozit. Pentru acele persoane care dovedesc o durata a activitatii, anterioara nasterii copilului, de minim 12 luni – pentru care se plateste impozitul pe venit -, perioada in care se beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii.
Proiectul propune ca drepturile prevazute se pot indexa prin hotarare a Guvernului.

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă