9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIPJ Arad a declansat Operatiunea "Gaterul"

IPJ Arad a declansat Operatiunea “Gaterul”

Activitatea agentilor economici din Arad care activeaza in sectorul prelucrarii materialului lemnos sunt verificati dupa ce s-a constatat ca pe raza judetului au fost defrisate ilegal mai multe suprafete de padure. Aceste controale au fost demarate dupa inundatiile din acest an, dupa ce s-a constatat ca taierile ilegale din paduri au influentat producerea unor calamitati naturale.
La verificarea agentilor economici participa echipe de control din mai multe institutii, precum Inspectoratul Judetean de Politie, Garda Financiara, Garda de Mediu, “Romsilva”, SC “Electrica”, Jandarmeria si Inspectoratul de Stat in Constructii. Seful IJP, subcomisarul Ioan Dascalu, a afirmat ca aceste actiuni vizeaza societatile comerciale, persoane fizice sau asociatii familiale care au ca specific de activitate exploatarea lemnului. “Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a demarat in acest an actiunea "Gaterul" care vizeaza verificarea activitatilor de prelucrare si exploatare a materialului lemnos, dupa ce s-a constatat ca o parte din efectele devastatoare ale inundatiilor au fost cauzate de exploatarile nejustificate si ilegale ale fondului forestier. Se verifica si documentele necesare desfasurarii acestor activitati, daca reziduurile de material lemnos este depozitat in conformitate cu normele de mediu si nu este aruncat in ape, iar pe linie de evidenta contabila se verifica daca exista acte privind gestiunea agentilor. Deja au fost controlati 25 de agenti economici, dintre care 23 sunt persoane juridice, iar 2 sunt persoane fizice, toti dintre acestia detinand gatere”, a spus Dascalu.
Potrivit sursei citate, in urma acestor controale au fost constatate 42 de infractiuni constand in furturi de material lemnos si taieri ilegale. “Avem informatii ca exista grupuri organizate care se ocupa cu taierile, prelucrarea si comercializarea materialului lemnos. Din anul 2003 pana in prezent ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor au solutionat numeroase dosare de cercetare penala in urma carora au fost arestate persoane din Gurahont, Ineu si Moneasa, cateva dintre acestea fiind deja condamnate la inchisoare cu sentinta definitiva”, a adaugat comandantul Politiei aradene.
In judetul Arad, a mai precizat Dascalu, exista in evidente 380 societati comerciale din domeniul exploatarii si prelucrarii lemnului, inclusiv persoane fizice si asociatii familiale. Dintre acestea, 133 poseda instalatii de prelucrare a materialului lemnos.
La randul sau, prefectul judetului, Cristian Stragea, a adresat, ieri, un mesaj tuturor celor implicati in exploatarea si prelucrarea lemnului pentru a respecta cadrul legal de desfasurare al acestor activitati. Una din problemele organelor de control a fost ca, in legislatia din domeniul de competenta al politiei, amenzile prevazute sunt ridicol de mici, intre 500.000 si 5 milioane de lei vechi.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă