12.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialLiberalii au privatizat Grindul Chituc

Liberalii au privatizat Grindul Chituc

Cativa oameni influenti din Constanta, apropiati actualei puteri, au pus ochii pe Grindul Chituc si vor sa-l transforme in statiune turistica pentru VIP-uri. Trebuie spus ca lumea buna din Constanta ravneste de mai multi ani la acest grind salbatic pentru a-l transforma intr-o statiune turistica simandicoasa. O prima incercare au facut oamenii din apropierea lui Dan Matei Agathon, care au intentionat sa construiasca pe respectivul grind statiunea Europa. Doar actiunile energice ale fostului guvernator al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Virgil Munteanu, au stopat elanul turistic pe acest grind.

Vila Aristitei ramane neclintita…

Dupa o acalmie de aproximativ un an, la finele lui 2003, un nou asalt turistic s-a declansat asupra acestui grind aflat sub protectie ecologica. Inspectorii ARBDD au descoperit intr-o zona strict protejata o casa de vacanta. Este vorba de casa Aristitei Cristea din Cheajna care inchiriase de la Primaria Corbu 450 metri patrati de teren pe care si-a construit, in cateva zile, o vila. Desi ARBDD a sesizat la finele anului 2003 Politia si Parchetul Constanta pentru pedepsirea Aristitei si a primarului comunei Corbu, Bobesi Eugen, care au produs un evident prejudiciu de mediu pe acest grind pus sub protectie ecologica integrala, anchetatorii nu au intreprins nimic pentru elucidarea acestui caz, iar casa Aristitei Cristea a ramas pana acum neclintita in aceasta zona protejata ecologic. Pornind de la acest precedent periculos, reprezentantii actualei guvernari au pus si ei ochii pe Grindul Chituc. Varful de lance al actiunilor de cucerire a respectivei zone ecologice pare a fi primarul PNL al comunei Sacele, Ioan Oprea. Cert este ca Primaria Sacele revendica de mai multi ani 500 de hectare de teren pe acest grind aflat in administrarea ARBDD. Primaria Sacele spune ca aceasta suprafata ar fi pasunea satului, desi terenul se afla pe teritoriul administrativ al comunei Corbu.

Primarul liberal din Sacele a privatizat Grindul…

Dupa discutii purtate in ultimele luni la sediul din Tulcea al ARBDD si la Prefectura Constanta, primarul liberal Oprea a initiat o hotarare de consiliu local prin care cele 500 de hectare de la Grindul Chituc au fost trecute din domeniu public al comunei in domeniu privat. In sedinta din 31 mai 2005, s-a hotarat, in Consiliul Local Sacele, lotizarea acestui teren si scoaterea sa la vanzare. Virgil Munteanu, fostul guvernator al Deltei, ne-a declarat ca actiunea administratiei locale din Sacele seamana izbitor de mult cu actiunile Primariei Sulina, care a privatizat plaja orasului pentru a construi pe ea case de vacanta si hoteluri.
Noul guvernator al Deltei, Paul Cononov, spune ca a aflat, zilele trecute, din presa despre privatizarea Grindului Chituc si ca a dispus o ancheta in zona. Numai ca nimeni de la ARBDD nu stie despre derularea acestei anchete, iar guvernatorul Cononov a plecat, pentru doua saptamani, in concediu, in Delta, impreuna cu ministrul Sulfina Barbu, si nu mai raspunde la telefon. Desi guvernatorul Paul Cononov ne-a declarat, inainte de a pleca in concediu, ca nu are stiinta de privatizarea celor 500 de hectare de teren aflate sub protectie ecologica integrala datorita faunei si a florei unicat, el s-a intalnit de mai multe ori cu primarul liberal de la Sacele inainte de demararea privatizarii grindului. Mai mult, la ARBDD a fost depusa, in urma cu vreo doua luni, o documentatie privind introducerea in intravilanul comunei Sacele a celor 500 de hectare de pe Grindul Chituc. Respectiva documentatie, care poarta semnatura primarului Ioan Oprea, se afla si acum la unul din serviciile ARBDD, iar Primaria nu a primit nici un raspuns de la guvernatorul Cononov. In acest caz, tacerea guvernatorului Cononov a insemnat un raspuns pozitiv si, ca atare, Primaria Sacele a trecut la privatizarea grindului.

Prefectura Constanta nu a cenzurat ilegalitatea…

Surprinzator, nici Prefectura Constanta nu a cenzurat hotararea din 31 mai 2005 a Consiliului local Sacele care a dat startul vanzarii celor 500 de hectare de teren consacrat prin lege ca zona strict protejata ecologic. Directia de contencios administrativ de la Prefectura Constanta trebuia sa solicite anularea hotararii pe motiv ca terenul cu pricina a fost atribuit prin lege ARBDD si apartine domeniului public de interes national, ca acesta se afla sub protectie ecologica si ca Primaria Sacele nu a obtinut semnatura de la ARBDD, cum spune legea. Ca si in cazul plajei Sulina, cand Prefectura Tulcea s-a facut ca nu vede ilegalitatea, si surata ei din Constanta a procedat similar. Numai ca in timp ce afacerea de la Sulina se desfasura sub protectia unor oameni ai PSD privatizarea Grindului Chituc este pusa la cale de liberalii din Constanta si acceptata de guvernatorul liberal al Deltei.

Cele mai citite

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Vântul puternic a suspendat manevrele în porturile de la Marea Neagră

Vântul puternic suspendă, sâmbătă, manevrele în porturile de la Marea Neagră, potrivit jurnalul.ro. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că au fost...

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...
Ultima oră
Pe aceeași temă