13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialLovitura de prefect la varful Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud

Lovitura de prefect la varful Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud

Prefectul de Bistrita-Nasaud, Szilagyi Ioan (UDMR), a emis vineri cate un ordin, tinut la secret, privind incetarea mandatelor pentru presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Marinescu (PSD), si pentru unul dintre vicepresedintii institutiei, Ionel Tompa (PC).
Reprezentantul Guvernului in teritoriu a invocat prevederile Legii 161/2003 care stipuleaza faptul ca acestia nu pot desfasura o activitate remunerata concomitent cu indeplinirea mandatului de ales local, acest fapt ducand la starea de incompatibilitate.
In cele doua documente se facea referire la faptul ca Marinescu si Tompa, ambii membri ai Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP), au incasat indemnizatii de sedinta pentru activitatea desfasurata, ceea ce contravine legii amintite. In aceste conditii, incepand cu data de 3 iunie, celor doi le inceteaza de drept mandatele de presedinte, respectiv vicepresedinte al Consiliului Judetean. Cu ducerea la indeplinire a ordinelor a fost mandatat secretarul general al judetului, Mica Oprea.
Iintr-o conferinta de presa care a avut loc, sambata, la sediul PSD, Gheorghe Marinescu a declarat ca problema ATOP se discuta la Bistrita de peste un an, de cand consilierii PD si PNL au intocmit un denunt penal pe numele sau, motivand ca nu respecta legea in privinta alcatuirii acestui organism, aceasta fiind o autoritate cu rol consultativ care functioneaza pe langa CJ.
“Din punctul meu de vedere, incercarea de a scoate presedintii sau vicepresedintii de CJ din ATOP printr-o citire trunchiata a legislatiei este un abuz si o incercare de a pune mana pe putere acolo unde nu au reusit prin vot. Prefectii care s-au grabit sa suspende ar trebui sa-si caute slujba”, a declarat social-democratul.
Marinescu a mentionat, la acel moment, ca nu este informat in legatura cu posibila sa suspendare din functie. “In cazul in care se va proceda asa si la Bistrita, am suficiente mijloace sa le rezerv raspunsurile”, a spus presedintele CJ, fara a oferi detalii. El a adaugat ca nu s-a decis daca isi va da demisia din ATOP, dar ca asteapta ca secretarul judetului sa se pronunte daca este sau nu incompatibil.
Prezent la Bistrita pentru a participa la campania electorala din doua comune nou-infiintate in care duminica vor avea loc alegeri, vicepresedintele PSD Ioan Mircea Pascu s-a referit si el la acest subiect. “Sunt o serie de santaje care se practica, oamenii sunt amenintati. In felul acesta, eu cred ca cei de la Putere comit mai multe greseli capitale. Una este legata de functionarea democratiei. Sunt oameni care au fost alesi. Nu poti sa-i inlaturi presandu-i sa-si dea demisia, sa intorci rezultatul votului. Acest lucru denota un reflex autoritarist”, a afirmat liderul social-democrat. El a mai spus ca o parte a alesilor locali au contribuit la realizarea obiectivelor pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Intr-o alta conferinta de presa, ministrul Agriculturii si, totodata, vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur, prezent si el la Bistrita, a declarat ca ordinele de incetare a mandatelor presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene sunt justificate in conditiile in care acestia incalca legea. Demnitarul a mentionat ca Alianta “D.A.” nu va ezita sa ceara incetarea mandatelor si acelor alesi locali din PD si PNL care se afla in aceasta situatie.
Ionel Tompa nu a putut fi contactat pentru a-si exprima punctul de vedere in legatura cu acest subiect.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă