6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMajorarea TVA aduce judetul in pragul falimentului

Majorarea TVA aduce judetul in pragul falimentului

Pana acum, specialistii de la guvernare nu au gasit alta modalitate de crestere a veniturilor statului decat majorarea “birurilor”. Taxa pe valoarea adaugata va creste, de la 1 ianuarie, de la 19% la 22%. TVA este, pentru ei, o metoda cum nu se poate mai buna, pentru ca este platita de toata lumea care cumpara un produs sau un serviciu. Indiferent ce se va intampla la alegerile anticipate, indiferent de cine le va castiga, majorarea se va aplica, pentru ca veniturile la bugetul de stat trebuie consolidate.
Judetul Constanta, spun specialistii, este cel de-al doilea mare contribuabil la bugetul consolidat al statului. Potrivit reprezentantilor Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, in primul semestru al acestui an s-au incasat, din TVA, 4.552,9 miliarde lei, in crestere cu 360,4% fata de perioada similara a anului 2004, cand s-au inregistrat incasari de numai 1.255 miliarde lei. TVA este, dupa accize, a doua taxa, dupa venitul incasarilor la bugetul de stat. Daca se va “sari” la pragul de 22%, cu siguranta ca va depasi si accizele, care s-au situat, in primul semestru, la suma de 6.355,9 miliarde lei, cu o crestere de numai 24,8% fata de 2004. In acelasi timp, suma de TVA rambursata este de 1.049,2 miliarde lei, in scadere fata de anul trecut, cand era vorba de 1.714,3 miliarde lei.

Efect de bumerang

Ce inseamna majorarea TVA? In primul rand, cresterea tintei de inflatie, pentru 2006, de la 5% la 6%, dupa cum afirma ministrul Finantelor, Ionut Popescu. Este vorba, de fapt, de majorarea cu 3% la toate categoriile de produse si servicii. Guvernantii doresc “sugrumarea” consumului, despre care spun ca a “explodat” din trei cauze: cumpararea din ce in ce mai usoara pe credit, salariile majorate la sfarsitul lui 2004 si introducerea cotei unice de venit.
Efectele se vor cunoaste imediat pentru persoanele fizice, care vor scoate mai multi bani din buzunar. Mai multi patroni de intreprinderi mici si mijlocii din Constanta spun ca majorarea TVA va avea efecte negative, care se vor concretiza, in primul rand, in greutati in capitalizarea companiei. Deja in acest moment firmele au un nivel de capitalizare de sapte ori mai redus decat tarile din Uniunea Europeana, iar cresterea TVA nu le va permite sa se dezvolte pentru a face fata concurentei de pe piata comuna.

O scumpire nu vine niciodata singura

Pentru a asigura destule resurse la bugetul de stat sunt deja pregatite scumpiri “in cascada”, pana la momentul integrarii in Europa, dar si dupa. Nimic nu scapa de majorari, fie ca este vorba despre curent electric, energie termica, gaze naturale, asigurari auto, combustibili auto. Orice scumpire provoaca reactii in lant, astfel ca mai mult vor costa si painea, zaharul, laptele, imbracamintea etc. Specialistii din domeniul alimentar au anuntat deja ca, daca TVA creste, cresc si preturile alimentelor si scade, implicit, consumul.

Sindicatele intra in joc

Pensionarii constanteni nu vor putea face fata acestor majorari. La un venit mediu pe judet de 270 de lei, orice scumpire a produselor de baza are conotatiile unei tragedii. “Cea mai mare parte a pensiei se duce pe medicamente”, spune o pensionara, care afirma ca greul va incepe de-abia la toamna, cand intretinerea include si costul incalzirii. “La noi, in Constanta, painea s-a ieftinit. Se pare insa ca guvernantii vor sa faca tot posibilul pentru a o scumpi din nou”, spune Marius M., salariat in cadrul unei firme private.
Specialistii constanteni ofera si solutii: TVA diferentiata, pe categorii de produse. Alimentele ar trebui taxate cu 8-10%, iar produsele din import sau cele considerate “de lux” sa aiba un TVA de 22%. Este numai una dintre masurile ce trebuie luate pentru ca oamenii cu venituri mici sa poata supravietui. In caz contrar, linistea sociala va ramane un vis frumos. Sindicalistii constanteni spun ca deja pregatesc actiuni de protest fata de nesfarsitele majorari de preturi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă