12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMalul de dupa inundatii baga groaza in autoritatile din Uricani

Malul de dupa inundatii baga groaza in autoritatile din Uricani

Dupa retragerea apelor, dezastrul din orasul hunedorean Uricani este cat se poate de clar. Bilantul partial al puternicelor inundatii produse la sfarsitul saptamanii trecute se cifreaza la cateva milioane de lei noi, adica miliarde de lei vechi. Sinistratii se lupta singuri cu tonele de mal si aluviuni trantite de puternica viitura peste casele lor, in timp ce autoritatile locale par incapabile sa gestioneze criza.
Ca de obicei in astfel de situatii, vina este aruncata dintr-o parte in alta, fara ca cineva sa rezolve cu adevarat problema celor ramasi fara agoniseala de o viata. La interventia presei, prefectul de Hunedoara, Cristian Vladu, a anuntat ca in zona vor fi dizlocate doua detasamente de jandarmi pentru a ajuta la curatarea gospodariilor.

Se lupta cu malul si aluviunile

Conform situatiei centralizate la nivelul Primariei Uricani, inundatiile de la sfarsitul saptamanii trecute au afectat 30 de case, 59 de pivnite, 102 anexe gospodaresti, peste 5 kilometri de drum national, 45 de kilometri de drum comunal, zeci de metri de acostamente, iar sistemul rutier a fost degradat pe o portiune de 700 metri patrati. Cifre reci care spun, insa, multe. Situatia este critica, mai ales pentru cei care si-au vazut agoniseala de o viata distrusa in cateva minute.
Dupa aproape o saptamana de la inundatii, in localitatea Valea de Brazi, care apartine de Uricani, apele s-au retras, dar in locul lor a ramas un strat gros de mal, aluviuni si copaci smulsi din radacini de viitura. Locul miroase infiorator, iar pericolul producerii unor epidemii pluteste in aer. Directia de Sanatate Publica a demarat campania de vaccinari, insa nu putini sunt cei care nu stiu ca trebuie sa se vaccineze. Oamenii spun, insa, ca nimeni nu i-a anuntat. Supararea acestora este indreptata impotriva autoritatilor, care nu ii ajuta in lupta cu tonele de namol.
Sinistratii care si-au pierdut casele, ce au fost ingropate in pamantul surpat de pe versant, nu mai au nici o speranta si sustin ca nimeni nu ii mai baga in seama. Nu li s-a adus in ajutor nici macar un buldozer care sa indeparteze noroiul si sunt nevoiti sa se descurce cum pot, mai precis cu lopeti.
Pe strada Valea de Brazi, la numarul 55 se afla o locuinta frumoasa. Acum jumatate din ea este ingropata. Peretii sunt imbibati cu apa, iar cei cinci locatari sunt nevoiti sa se adaposteasca in fosta bucatarie de vara si sa manance pe prispa.
“Am ramas fara nimic. Apa ne-a luat tot din casa: frigider, televizor, absolut tot. Am avut aici, unde e acum mal – holda, gradina cu flori, acum nu mai e nimic. O ora a trebuit ca sa ramanem saraci de tot. Ne-a promis Primaria ca ne muta la bloc, intr-un apartament, si acum asteptam”, spune cu durere in glas Valentin Ungurici. Nu mai are putere sa o ia de la capat si crede ca singur nu se poate lupta cu tonele de pamant care i-au acoperit casa.
La numarul 63 locuieste familia lui Traian Pavelonesc. O casa impunatoare din care a mai ramas de locuit doar jumatate. Cealalta jumatate, din spate, a fost umpluta de viitura cu aluviuni, iar pe locul fostei gradini sunt acum zeci de tone de mal urat mirositor. Masina de teren care apartine gospodarilor a fost tarata la vale de torent, la fel ca tot ce mai aveau prin gospodarie. Practic a cazut muntele pe ei. Nici acum nu le vine sa creada ce s-a intamplat si rememoreaza cu spaima momentele in care a fost nevoie sa sara gardul pentru a se salva de furia apelor.
“Am scos pana acum cinci roabe si mai avem de lucru mult. Nu ne ajuta nimeni, facem cu putem. Cred ca cel putin patru luni trebuie sa lucrez pentru a aduce casa la forma initiala, dar pana atunci mi-e teama ca se darama. Peretii sunt inmuiati de apa si pot oricand sa se prabuseasca”, povesteste Traian Pavelonesc cu lacrimi in ochi, uitandu-se la marea de namol care il inconjoara. Elena, sotia sa, spune ca ii este inca frica sa nu se dizloce bucati de stanca din munte care sa-i inghita cu totul. “Nu imi dau seama inca de unde a avut torentul atata putere. Valuri din nimic, ca aici nu e nici un parau care sa se fi umflat si nici nu s-au defrisat paduri in zona aceasta. Traiesc cu spaima ca oricand ne poate inghiti muntele”, povesteste femeia.
Situatia se repeta si la casele vecine si va mai trece multa vreme pana cand oamenii vor rasufla usurati ca au terminat treaba, daca nu ii ajuta nimeni.

Jandarmi trimisi la interventia presei

In tot acest timp, autoritatile paseaza responsabilitatea dintr-o parte in alta. Primarul din Uricani, Danut Odagiu Buhaescu, se lamenteaza ca nimeni nu vrea sa il ajute gratis, idee sustinuta si de alti responsabili ai administratiei locale. Astfel, acestia sustin ca nu pot nici macar sa curete drumurile din oras, desi au apelat la diverse societati si chiar la Exploatarea Miniera din Uricani, dar acestia au cerut bani pe motorina.
La fel s-a intamplat si in cazul Regiei de Apa Valea Jiului, care nu a vrut sa aduca o cisterna de apa pentru sinistrati daca nu li se plateste motorina. Unul dintre reprezentantii Primariei a spus ca administratia a cerut ajutor fara folos la toti factorii responsabili pe linie ierarhica, iar din acest motiv nu pot sprijini sinistratii sa isi curete gospodariile si sa inlature astfel pericolul unor epidemii. In replica, prefectul judetului, Marius Cristian Vladu, a declarat ca “primarul nu m-a informat ca ar avea vreo problema”, iar la interventia noastra el a specificat ca va trimite in zona doua subunitati de jandarmi si pompieri, sa ajute oamenii. “Vor lucra doua-trei zile, cat este nevoie”, a adaugat reprezentantul Guvernului in teritoriu.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă