10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialManevre frauduloase cu fondurile SAPARD

Manevre frauduloase cu fondurile SAPARD

Procurorii si politistii tulceni cerceteaza modul cum au fost cheltuiti banii acordati de Uniunea Europeana prin programul SAPARD pentru dezvoltarea infrastructurii rurale. Deocamdata doua sunt cazurile in care anchetatorii incearca sa faca lumina in privinta acestor finantari din judetul Tulcea. Este vorba de proiectul SAPARD privind alimentarea cu apa a comunei Topolog si cel care a asigurat constructia instalatiilor de canalizare din localitatea Jurilovca. Ambele proiecte au beneficiat de finantari europene in valoare de cate un milion de euro.

Lucrari realizate pe hartie

Satenii din Jurilovca au reclamat inca de la finalizarea investitiilor, la finele anului trecut, ca nu toate lucrarile cuprinse in proiectul retelelor de canalizare din acest sat ar fi fost realizate, iar cele care s-au executat nu ar fi fost in concordanta cu realitatea din teren. De exemplu, pe unele ulite din Jurilovca, unde erau prevazute retele de canalizare, acestea nu s-au realizat iar pe alte strazi conductele de preluare a apelor menajere nu ar fi fost montate la adancimea corespunzatoare pentru simplul motiv ca firma de constructii care a efectuat lucrarile nu ar fi vrut sa sape santurile conform documentatiei de executie. Ca atare au aparut suspiciuni ca, desi banii s-au incasat de catre constructori conform proiectului, lucrarile nu ar fi fost realizate in intregime, ceea ce ar constitui o deturnare de fonduri. In plus, localnicii sunt nemultumiti de realizarea acestei investitii pe motiv ca in sat nu functioneaza instalatiile de alimentare cu apa si ca atare fondurile SAPARD ar fi trebuit sa fie alocate pentru extinderea si modernizarea retelelor de apa potabila. Toate aceste chestiuni sunt investigate acum de anchetatorii penali pentru a-i descoperi pe eventualii vinovati si pentru recuperarea unor presupuse pagube.

Banii au disparut

La Topolog politistii si procurorii tulceni cerceteaza cum a fost posibil ca o parte din banii alocati prin proiectul SAPARD, in loc sa fie folositi pentru realizarea retelelor de alimentare cu apa, au fost utilizati la efectuarea unor lucrari de modernizare la o gradinita si la scoala din sat. Ion Olteanu, primarul comunei Topolog, desi nu neaga realizarea acestor transferuri de investitii de la retelele de alimentare cu apa la unitatile de invatamant, spune ca el nu a luat banii acasa, ci ca ar fi fost utilizati pentru binele comunitatii locale. Ramane de vazut ce vor spune procurorii atunci cand vor incheia cercetarile penale in aceste doua cazuri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă