15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMiliarde "evaporate" la SC "Spirt Amidon" Ozun

Miliarde “evaporate” la SC “Spirt Amidon” Ozun

Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a stramutat la Alba Iulia un dosar cu un traseu anevoios, care a debutat in 2002 la Tribunalul Covasna, avandu-l drept “actor” principal pe controversatul om de afaceri Ede Edely, cercetat penal in mai multe cauze de natura economica, in una dintre acestea fiind condamnat la doi ani de inchisoare.
Prima cerere de stramutare in dosarul ajuns acum pe rolul Tribunalului Alba a fost facuta la 15 iulie 2002, de catre procurorul general al Romaniei, procesul fiind trimis la 11 septembrie 2002 Tribunalului Mures. La 10 iunie 2005, ca urmare a cererii de stramutare admisa din nou de catre instanta suprema (formulata de catre afaceristul Ede Erdely) procesul a intrat pe rolul Tribunalului Alba, care a fixat un prim termen de judecata pentru data de luni, 4 iulie 2005.

Acuzatii specifice infractiunilor economice

In primavara anului 2002, Inspectoratul de Politie al Judetului Covasna a incheiat lucrarile si, prin referatul de incheiere a urmaririi penale, l-a acuzat pe administratorul SC “Spirt Amidon” SA Ozun, Constantin Duna, de delapidare, fals intelectual, uz de fals, fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Un alt administrator, de data aceasta de la SC “Comcereal” SA, Gheorghe Predut, a fost acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
De asemenea, Janos Erdely, actionar la firma de spirtoase, a fost acuzat de complicitate la delapidare, fals in inscrisuri sub semnatura privata si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Cel mai greu cantaresc la dosar acuzatiile aduse fratelui acestuia, controversatul afacerist Ede Erdely, invinuit de instigare la delapidare, instigare la fals intelectual, instigare la uz de fals, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la evaziune fiscala si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Practic, prin seria de acuzari pe care i le pun in “carca”, anchetatorii l-au transformat pe Erdely in principalul coordonator al activitatilor ilegale desfasurate la SC “Spirt Amidon” SA Ozun.
In acelasi dosar, acuzatiile s-au mai indreptat catre Viorica Nanca, reprezentantul APAPS in Adunarea Generala a Actionarilor (abuz in serviciu) si inginerul Gheorghe Voinescu (abuz in serviciu si asociere in vederea savarsirii de infractiuni).
O parte dintre acuzatii nu s-au probat, astfel ca, in final, prin rechizitoriul procurorilor, au fost trimisi in judecata numai Constantin Duna si fratii Erdely, ceilalti fiind scosi de sub urmarire penala.

“Careul” manevrelor

Firma “Spirt Amidon” SA Ozun, cu obiect de activitate producerea si comercializarea spirtului, amidonului, glucozei si a altor produse de acest gen, a fost constituita ca societate pe actiuni, in anul 1990. Capitalul social initial, de 123 milioane lei, a fost majorat treptat, ajungand, ulterior, la aproape 14 miliarde lei. La 20 iulie 1998, APAPS detinea aproximativ 40 la suta din actiunile firmei.
Din rechizitoriul procurorilor reiese ca la inceputul lunii octombrie a anului 2001, administratorul SC “Spirt Amidon”, Constantin Duna, ar fi achizitionat in numele firmei un activ, mult supraevaluat, cu suma de 49 miliarde lei, sens in care ar fi contractat un imprumut fictiv de la Janos Erdely, cu o dobanda de circa 50%. Printr-o serie de majorari de capital sau achizitionari de actiuni, in aprilie 2001, Ede Erdely, concubina acestuia, Marcela Tandarica, si fratele sau, Janos, detineau 23,28 la suta din capitalul social al firmei de spirtoase. Pentru imprumutul mentionat mai sus, a reiesit din cercetari ca SC “Spirt Amidon” SA a platit 15,5 miliarde lei cu titlu de restituire credit si dobanzi aferente.
Potrivit anchetatorilor, odata cu sedinta AGA din data de 8 iulie 2001 a inceput incalcarea unor dispozitii legale, mai precis a cvorumului care putea schimba forma de administrare a societatii si numirea unui asociat unic. Practic, conducerea firmei era asigurata de Constantin Duna, unchiul unui actionar important, Marcela Tandarica, care detine 17,8 la suta din pachetul de actiuni. La randul sau, ea avea calitatea de concubina a lui Ede Erdely (13,9 la suta). Acesta din urma este fratele lui Janos Erdely, care are, la randul sau, 3 la suta din actiunile “Spirt Amidon” SA.
In plus, Marcela Tandarica avea si calitatea de actionar majoritar la SC “Comcereal” SA, o alta firma care apare in dosar. Magistratii au retinut ca tuturor celor implicati in “schema”, Ede Erdely le-a stabilit sarcini precise.

Cetatean arab, citat pe un teren viran

Procurorii care au intocmit rechizitoriul au mai stabilit ca Ede Erdely l-ar fi contactat pe cetateanul sirian Souhil Mahouk, care avea resedinta in Constanta, propunandu-i sa preia un siloz, pe care afaceristul din Covasna intentiona sa il vanda unui cetatean italian. Afacerea s-ar fi invartit in jurul SC “Comcereal” SA, insa, la termenele la care a fost citat, cetateanul sirian nu s-a prezentat. Mai mult, fiind citat cu mandat de aducere la resedinta sa din Constanta, cei insarcinati cu executarea mandatului au descoperit, de fapt, un teren viran. Prejudiciul stabilit in dosar de catre magistrati a fost de 15,5 miliarde lei pentru SC “Spirt Amidon” SA Ozun (restituirea creditelor si a dobanzilor pentru Janos Erdely) si de 375 milioane lei pentru bugetul de stat.
Dosarul “Spirt Amidon” a fost amanat la Tribunalul Mures mai bine de doi ani, Ede Erdely uzand de toate manevrele juridice pentru a intarzia derularea procesului. Singura decizie importanta luata de judecatorii din Targu-Mures a fost respingerea cererii APAPS de anulare a hotararii AGA din iulie 2003, prin care actionarii au decis sa nu il traga la raspundere pe administratorul Constantin Duna, respectiv societatea sa nu se constituie parte prejudiciata in proces.
“Spirt Amidon” SA a avut in ultimii ani rezultate economice catastrofale. La sfarsitul anului 2002, pierderile erau de 52 de miliarde lei, iar datoriile de 370 miliarde lei. In 2003, pierderile firmei au scazut la 14 miliarde lei, insa datoriile au ramas la acelasi nivel. Scaderea pierderilor a fost determinata, probabil, de concedierea a peste 100 de salariati.
Ede Erdely a fost condamnat in 2002 la doi ani de inchisoare de Judecatoria Focsani. In urma licitatiei organizate de FPS Vrancea, in anul 1999, afaceristul a castigat pachetul majoritar de actiuni al SC “Agromec” SA Matrinesti si, contrar clauzei din contractul de vanzare-cumparare, a instrainat utilajele agricole, obtinand un profit de 1,2 miliarde lei.
Cei acuzati in dosarul recent stramutat la Alba Iulia sunt suspectati si de implicare in mai multe dosare penale privind devalizari ale unor firme din Covasna si Dolj.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă