8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMilitarii pensionati doresc sa activeze ca medici civili in continuare

Militarii pensionati doresc sa activeze ca medici civili in continuare

O situatie conflictuala se inregistreaza la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central “Carol Davila”, generata de pensionarea a patru medici militari sefi de clinica. Acestia au fost trecuti in rezerva, implinind varsta de 55 de ani. Insa cu aceasta ocazie cariera lor profesionala, atat in practica medicala, cat si in invatamantul universitar medical, a fost franta. Legislatia tulbure a creat o ruptura intre conducerea unitatii medicale militare si medicii pensionati, iscandu-se un scandal in toata regula.

Medic somer la 55 de ani

Generalul de brigada conf. dr. Petre Bratila, seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie de la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central (SCUMC), un nume cu rezonanta in lumea medicala, a devenit, o data cu trecerea sa in rezerva, somer. El doreste sa activeze in continuare ca medic civil in spitalul caruia si-a dedicat o mare parte din viata, lucru neacceptat insa de conducerea SCUMC. “S-a pornit o campanie de desfiintare a sefilor de clinica si a clinicilor, campanie declansata de comandantul acestui spital. Un profesor se formeaza in jurul varstei de 55 de ani, este in varful carierei sale. Conform legii, sefii de clinici sunt angajati pe baza de contract pana la implinirea varstei de 65 de ani ca personal civil si nu impiedica linia de evolutie a cadrelor militare active. Drama este ca eu nu mai pot practica chirurgia. Clinica pe care am condus-o este una de avangarda atat din punct de vedere al tehnicilor pe care le-am implementat, cat si al numarului de pacienti tratati. In numai doi ani, s-a ajuns de la 250 de operatii la 2.500”, a declarat dr. Petre Bratila. El a trimis ministrului Apararii Nationale un memoriu cu scopul de a interveni in aceasta problema: “Pentru a putea aprecia situatia, este necesar sa va amintesc ca, pana in noiembrie 2004, SCUMC a reprezentat pentru Centrul universitar Bucuresti o unitate medicala de elita a medicinei. Acest statut a fost obtinut pe parcursul a 12 ani, prin stradania celor care au devenit, urmand firesc treptele ierarhiei universitare, sefi de clinici in cadrul acestor institutii. Recunoasterea pe plan national si international a valorii fiecarei specialitati clinice este de necontestat”. Conf. dr. Bratila subliniaza ca “seful de clinica nu detine o functie de comanda” si ca “dupa trecerea in rezerva, sarcina principala este de a coordona activitatea didactica si stiintifica a clinicii, fara a se implica in problemele administrative si de comanda, care revin sefului de sectie, desemnat prin concurs”. In 2005 au fost trecuti in rezerva si prof. dr. Serban Marinescu, vicepresedintele Societatii Europene de Terapie Intensiva si seful Clinicii de ATI, prof. dr. Bogdan Manastireanu, seful Serviciului de Medicina de Urgenta, conf. dr. Ioan Timaru, seful Clinicii de Chirurgie Generala.

Fonduri insuficiente?

Comandantul SCUMC, general de brigada dr. Ioan Sarbu, ne-a declarat ca “posturile eliberate de ofiterii pensionati nu pot fi ocupate decat de un ofiter medic. In momentul in care un ofiter medic este trecut in rezerva, are dreptul sa profeseze oriunde in pratica privata. Noi suntem o unitate cvasibugetara, avand contract cu Casa de Asigurari de Sanatate OPSNAJ. Bugetul SCUMC, fata de anul trecut, a fost mai mic cu 50 de miliarde de lei. Noi am cerut in jur de 1.000 de miliarde si ni s-au dat 500 de miliarde de lei. Aceasta suma reprezinta 60% din capacitatea de servicii medicale a spitalului. Din suma contractata, 380 miliarde de lei au reprezentat cheltuieli de personal, 100 de miliarde de lei – costul utilitatilor si 21 de miliarde de lei – servicii medicale. Reise faptul ca, pentru acoperirea serviciilor medicale, suma este extrem de mica, raportat la cheltuielile pentru medicamente si materiale sanitare din anul precedent. In conditiile in care bugetul este mic, exista excedent de personal. Ca sa-i putem incadra pe cei care ies la pensie, noi trebuie sa facem extensie de stat. Insa au aparut acte normative care suspenda ocuparea prin concurs a posturilor vacante din statul de functii al autoritatilor si institutiilor publice”, ne-a spus comandantul Ioan Sarbu. Totusi, CASA OPSNAJ a informat, printr-o adresa, ca fonduri exista si ca nu sunt probleme din acest punct de vedere.

Medici valorosi

In acest moment, la SCUMC functioneaza numai trei clinci universitare recunoscute de Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, si anume: Laboratorul de Radiologie si Imagistica, Centrul de Stomatologie si Implantologie Orala si Sectia de Chirurgie Toracica. In adresa rectoratului UMF “Carol Davila” catre SCUMC se precizeaza ca “excluzand clinicile universitare mentionate, unde se regasesc cadre didactice aflate pe statul de functii al universitatii, nici o alta sectie din lista celor mentionate nu include personal didactic UMF si, implicit, catedre ale institutiei”. Prof. dr. Florian Popa, rectorul UMF “Carol Davila”, a declarat ca “baza materiala a structurilor de la spital este excelenta, iar medicii sunt valorosi profesional”. Invatamantul universitar si postuniversitar s-a efectuat prin Institutul Medico-Militar, infiintat prin hotararea nr. 585 din 21 mai 1990, care este in vigoare. In cadrul acestui institut a functionat Facultatea de Pregatire Postuniversitara, structura care – din motive necunoscute – de anul trecut nu a mai fost recunoscuta de UMF “Carol Davila”, lucru ce s-a repercutat asupra statutului celorlalte clinici. Aceasta situatie trebuie indreptata pentru ca pregatirea medicilor sa nu aiba de suferit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă