5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNe-am interesat...

Ne-am interesat…

Reconstituirea dreptului de proprietate

Alineatul (1) al articolului 33 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit Legii 18/1991 si Legii 169/1997 se modifica, modificare stipulata in Ordonanta de Urgenta nr. 127, publicata in M.Of. nr. 851/21.IX.2005. Astfel, pot cere reconstituirea dreptului de proprietate si fostii proprietari carora li s-au respins cererile sau li s-au modificat ori anulat adeverintele de proprietate, procesele-verbale de punere in posesie sau titlurile de proprietate, prin nesocotirea prevederilor art. III din Legea nr. 169/1997. Cererile de reconstituire a dreptului de proprietate se considera a fi depuse in termen, chiar daca acestea au fost depuse la alte comisii decat cele competente, potrivit legii; aceste comisii vor trimite cererile, din oficiu, comisiilor competente, instiintand despre acest lucru si persoanele indreptatite. Persoanele fizice si persoanele juridice care nu au depus in termenele prevazute de Legea 169/1997 si de Legea 1/2000 cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate sau, dupa caz, actele doveditoare pot formula astfel de cereri pana la data de 30 noiembrie 2005 inclusiv. In cazul formelor asociative prevazute la art. 26 alin (1) din lege, aflate in curs de constituire, cererea poate fi formulata de comitetul ad-hoc de initiativa. In acelasi timp, articolul III al titlului VI din Legea 247/2005 se modifica la modul urmator: persoanele fizice si persoanele juridice pot formula cereri de reconstituire a dreptului de proprietate pentru diferentele de suprafata ce pot fi restituite conform prezentei legi, pana la data de 30 noiembrie 2005 inclusiv.

Burse de studii in mediul rural
Bursele de studii prevazute in Hotararea Guvernului nr. 769/2005 privind acordarea de burse de studii unor studenti cu domiciliul in mediul rural se pot acorda studentilor de la cursurile de zi, din institutiile de invatamant superior de stat si particulare acreditate, care indeplinesc urmatoarele conditii: au domiciliul in mediul rural; nu au restante la examene pe perioada in care primesc bursa de studiu si nu repeta nici un an universitar; se obliga prin contract, intocmit conform modelului din anexa la Normele metodologice de aplicare a HG nr. 769/2005 privind acordarea unor burse de studii unor studenti cu domiciliul in mediul rural, publicate in M. Of. 859/23.IX.2005, ca dupa terminarea studiilor universitare sa profeseze in invatamantul rural, in specializarile pentru care s-au pregatit, pe o perioada cel putin egala cu cea pentru care au primit bursa. Beneficiarul bursei se obliga sa restituie sumele primite cu titlu de bursa, indexate cu indicele de inflatie, in cazul nerespectarii obligatiilor asumate prin contract.

Atestarea ca sef de proiect
Potrivit Ordinului 729 prin care a fost aprobata Metodologia de atestare a expertilor care certifica, din punct de vedere tehnic, calitatea lucrarilor de amenajare a padurilor si a studiilor de transformare a pasunilor impadurite, publicat in MO nr. 756 din 19 aug. 2005, in vederea obtinerii atestarii persoanele fizice sunt obligate sa depuna un dosar personal care sa cuprinda urmatoarele documente: cererea de inscriere in vederea sustinerii examenului pentru atestare; curriculum vitae; memoriu de activitate si lucrari publicate; copii de pe actele de studii; copie de pe carnetul de munca; alte acte doveditoare pentru conditiile prevazute la art. 3 din acelasi ordin. Dosarele vor fi depuse la secretariatul Comisiei de atestare.

Renta viagera agricola
Renta viagera agricola reprezinta suma de bani platita rentierului agricol care instraineaza sau arendeaza terenurile aflate in proprietatea sa, avand siguranta unei surse viagere de venituri garantate de stat, se precizeaza in Legea 247, Titlul XI, publicata in MO nr. 653 din 22.07.2005. Cuantumul rentei viagere agricole reprezinta echivalentul in lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol instrainat si echivalentul in lei a 50 euro/an pentru fiecare hectar arendat. Pentru suprafetele mai mici de 1 ha suma platita va fi proportionala cu suprafata instrainata sau arendata. Renta viagera agricola se plateste intr-o singura rata lunara in primul trimestru al anului urmator celui pentru care aceasta este datorata. Renta viagera agricola este personala, netransmisibila si inceteaza la data decesului rentierului agricol. In cazul arendarii, renta viagera agricola inceteaza in termen de 30 de zile de la data incetarii contractului de arenda, daca in acest interval rentierul agricol nu face dovada incheierii unui nou contract de arenda. Dupa decesul rentierului, mostenitorii vor incasa ultima rata scadenta la data decesului in cel mult 3 luni dupa deces pe baza certificatului de mostenitor si a carnetului de rentier agricol. Poate deveni rentier agricol persoana fizica in varsta de peste 62 de ani care detine in proprietate pana la 10 hectare de teren agricol si care instraineaza prin acte intre vii sau arendeaza terenuri agricole dupa intrarea in vigoare a prezentului titlu, primind de la Oficiul National de Renta Viagera Agricola carnetul de rentier agricol. Pot fi instrainate sau arendate numai terenurile care dupa anul 1990 nu au facut obiectul altei instrainari prin acte intre vii. Rentierul agricol poate ramane proprietar pe o suprafata de teren agricol de pana la 0,5 ha pentru folosinta personala.

Executarea silita a creantelor fiscale
nu se perimeaza
Referitor la executarea silita legiferata prin OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata in MO nr. 863 din 26 sept. 2005, aceasta se poate intinde asupra tuturor veniturilor si bunurilor proprietate a debitorului, urmaribile potrivit legii, iar valorificarea se efectueaza numai in masura necesara pentru realizarea creantelor fiscale si a cheltuielilor de executare. Bunurile supuse unui regim special de circulatie pot fi urmarite numai cu respectarea conditiilor prevazute de lege. In cadrul procedurii de executare silita se pot folosi succesiv sau concomitent modalitatile de executare silita prevazute de lege. Executarea silita a creantelor fiscale nu se perimeaza. Executarea silita se desfasoara pana la stingerea creantelor fiscale inscrise in titlul executoriu, inclusiv a dobanzilor, penalitatilor de intarziere ori a altor sume, datorate sau acordate potrivit legii prin acesta, precum si a cheltuielilor de executare. Fata de terti, inclusiv fata de stat, o garantie reala si celelalte sarcini reale asupra bunurilor au un grad de prioritate care se stabileste de la momentul in care acestea au fost facute publice prin oricare dintre metodele prevazute de lege.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă