16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialNe-am interesat pentru dvs.

Ne-am interesat pentru dvs.

Indemnizatia pentru concediu de odihna
Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Codului muncii, data publicitatii in M.O. nr. 576 din 5.07.2005, precizeaza ca pentru perioada concediului de odihna salariatul va beneficia de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca. Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Angajari in urma concedierilor colective
Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi angajari pe locurile de munca ale salariatilor concediati pe o perioada de 9 luni de la data concedierii acestora, se precizeaza in Codul muncii, modificat prin OUG nr. 65 data publicitatii in M.O. nr. 576 din 5.07.2005. In cazul in care in aceasta perioada angajatorul reia activitatile a caror incetare a condus la concedieri colective, acesta are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa in acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba. Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data comunicarii angajatorului pentru a-si manifesta expres consimtamantul cu privire la locul de munca oferit. In cazul in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati nu-si manifesta expres consimtamantul sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi angajari pe locurile de munca ramase vacante.

Alocatia monoparentala
Alocatia de sustinere pentru familia monoparentala se acorda familiilor alcatuite dintr-un singur parinte si copii cu varsta maxima de 18 ani. Pentru a putea beneficia de acest ajutor familia trebuie sa realizeze venituri nete lunare de pana la 1.600.000 lei pentru fiecare membru de familie iar copiii care au depasit varsta de 7 ani sa urmeze o forma de invatamant. Actele necesare in baza carora puteti beneficia de alocatia monoparentala sunt: cerere tip; livretul de familie (copie si original); certificatul de nastere (copie si original) si acte privind veniturile nete realizate de membrii familiei. Acestea se depun la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a sectorului in care locuiti.

Drepturile persoanelor cu handicap
Pentru a obtine unele facilitati precum abonament RATB, legitimatii CFR, legitimatii metrou, scutiri de la abonamentul Romtelecom persoanele cu handicap trebuie sa depuna la primariile de care apartin, mai precis la compartimentele de specialitate din cadrul acestora, urmatoarele documente: copie dupa certificatul medical din care rezulta handicapul; copie dupa buletinul de identitate sau certificatul de nastere in cazul minorilor; copie dupa decizia si talonul de pensie sau adeverinta de venituri impozabile; factura din care sa rezulte ca solicitantul este abonatul Romtelecom, doua fotografii tip buletin pentru legitimatia CFR si cea RATB si metrou.

Fondul de Dezvoltare Sociala
In conformitate cu prevederile Legii 129 privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului Roman de Dezvoltare Sociala, republicata in M.O. nr. 483 din 8.06.2005, resursele fondului nu pot fi utilizate pentru urmatoarele scopuri: achizitionarea de terenuri si cladiri; operatiuni speculative de orice tip; achizitionarea de valori mobiliare; constructii si amenajari pe terenul unor proprietari persoane fizice sau juridice cu scop lucrativ, altele decat cele care fac obiectul de preocupare al fondului; intretinerea si alte costuri ulterioare finantarii, necesare bunei functionari a infrastructurii rezultate ca urmare a executarii proiectelor; alte operatiuni prevazute in reglementarile adoptate de consiliul director.

Studii complementare
Programele de studii complementare organizate de catre Ministerul Sanatatii, sub coordonarea Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti, in colaborare cu departamentele de invatamant postuniversitar din institutiile de invatamant superior de stat sau private cu profil medical, medico-dentar si farmaceutic uman acreditate sau cu alti furnizori acreditati, sunt definite ca forme de educatie medicala continua a medicilor, medicilor dentisti si farmacistilor. Scopul acestor programe este dobandirea de noi cunostinte teoretice si abilitati practice atat pentru cresterea performantelor profesionale individuale, cat si implicit a calitatii serviciilor de sanatate acordate populatiei. Potrivit Normelor metodologice de organizare si desfasurare a programelor de studii complementare, date publicitatii in M.O. nr. 489 din 9.06.2005, inscrierile la programele de studii complementare in vederea obtinerii de atestate se fac la Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti. Medicii, medicii dentisti si farmacistii incadrati in unitati sanitare publice nu pot participa concomitent la doua programe de studii complementare care implica scoaterea din activitate a cursantilor.

Despagubiri pentru terenul cu situri arheologice
Proprietarii si titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra terenurilor in care se afla situri arheologice si celor pe care au fost instituite zone cu patrimoniu arheologic reperat au obligatia de a permite accesul personalului autorizat, in conditiile OG privind protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national, republicata in M.O. nr. 352 din 26.04.2005, in vederea cercetarii si protejarii patrimoniului arheologic, precum si asigurarii masurilor de protectie si paza a bunurilor de patrimoniu. Proprietarii sau arendasii de terenuri, persoane fizice sau juridice de drept privat, sunt indreptatiti la plata unor despagubiri pentru veniturile agricole nerealizate pe terenurile care fac obiectul sapaturilor arheologice pentru perioada in care se desfasoara acestea, in cuantumurile si in conditiile stabilite prin metodologia aprobata de Guvern. Despagubirea pentru venitul agricol nerealizat se plateste persoanei indreptatite de catre finantatorul sapaturii arheologice in termen de 60 de zile de la data inceperii cercetarii.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă