4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNe-am interesat pentru dvs.

Ne-am interesat pentru dvs.

Recalcularea pensiei
Potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, aprobata cu completari prin Legea nr. 78/2005, se stabileste pentru luna iulie 2005 a doua etapa a drepturilor de pensie recalculate. Beneficiaza de prevederile de mai sus persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1981-1990, inclusiv. Prevederile HG 1.550/2004 privind efectuarea operatiunilor de evaluare in vederea recalcularii pensiilor din sistemul public, stabilite in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, in conformitate cu principiile Legii nr. 19/2000, astfel cum a fost completata prin HG 105/2005, se aplica si pentru urmatoarele categorii de pensii: pensii de urmas stabilite dupa data intrarii in vigoare a Legii 19/2000, dintr-o pensie pentru limita de varsta sau pensie de invaliditate gradul I, calculata potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001; pensii stabilite in baza Legii 2/1995 privind pensionarea anticipata, carora li s-au aplicat prevederile alin. 2 ale art. 184 din Legea 19/2000.
Toate aceste lucruri sunt stipulate in M.Of. 517/17.06.2005.

Locuinta de serviciu
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 80/31.05.2001 privind stabilirea unor masuri pentru asigurarea, temporar, a locuintelor de serviciu necesare unor categorii de personal din cadrul ministerelor, celorlalte organe de specialitate a administratiei publice centrale si institutiilor publice, publicata in M.Of. 313/12.06.2001 se modifica si se completeaza printr-o lege aparuta in M.Of. 500/14.06.2005 astfel: locuinta de serviciu se pune la dispozitia beneficiarului, complet dotata, inclusiv cu mobilier. Chiria, cheltuielile de intretinere a locuintelor de serviciu si amortizarea bunurilor din dotarea acestora, inclusiv a mobilierului, se suporta de institutiile publice in care isi desfasoara activitatea beneficiarii, in limita unei sume de 12.000.000 lei lunar. In cazul in care chiriasul se adreseaza instantelor judecatoresti cu solicitarea de a cumpara locuinta aflata sub incidenta acestei legi, inceteaza de drept contractul de inchiriere pentru acea locuinta.

Invatamantul postliceal
Metodologia aprobata prin Ordinul publicat in M.Of. 481/7.06.2005 reglementeaza procesul de elaborare, avizare si aprobare a standardelor de pregatire profesionala si a curriculumului pentru calificarile care se pot obtine prin invatamantul postliceal, pana la infiintarea comitetelor sectoriale ale Autoritatii Nationale pentru Calificari. Invatamantul postliceal asigura formarea de tehnicieni specialisti si maistri care sa lucreze intr-un domeniu (nivel 3 de calificare). Nivelul de calificare este definit prin hotarare a Guvernului. Absolventul invatamantului postliceal va dovedi urmatoarele achizitii exprimate prin: competente in domeniul de specializare, operabile in desfasurarea unui proces tehnologic sau a unei activitati economico-sociale; competente antreprenoriale care sa ii permita infiintarea unei intreprinderi mici/mijlocii sau conducerea unui proces tehnologic, economic, social ori administrativ; competente de operare PC care sa ii faciliteze administrarea si/sau gestionarea firmei proprii ori conducerea unui proces tehnologic, economic, social sau administrativ la nivelul calificarii dobandite; competente de comunicare in una-doua limbi straine, aplicate domeniilor de activitate respective.

Protectia Mediului
Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, institutie publica cu personalitate juridica, finantata de la bugetul de stat, se reorganizeaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, cu competente in implementarea politicilor si legislatiei protectiei mediului. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului are sediul in municipiul Bucuresti, aleea Lacul Morii nr. 151, sectorul 6. Agentia a fost reorganizata conform Hotararii 459 publicate in Monitorul Oficial nr. 462/31.05.2005.

Consiliul Contabilitatii si Raportarilor Financiare
Potrivit Regulamentului de functionare a Consiliului Contabilitatii si Raportarilor Financiare, publicat in M.Of. 409 din 16.05.2005, activitatea acestuia are drept scop cresterea increderii utilizatorilor de informatii in raportarile financiare si in guvernanta corporativa. Obiectivele urmarite sunt: monitorizarea asigurarii convergentei reglementarilor nationale in domeniul contabilitatii si auditului financiar cu reglementarile aplicabile in Uniunea Europeana; promovarea si urmarirea imbunatatirii calitatii raportarilor prin situatiile financiare anuale; promovarea si urmarirea implementarii principiilor de guvernanta corporativa; supravegherea modului in care organismele profesionale urmaresc calitatea activitatii in domeniul contabilitatii si auditului financiar la societatile cotate si la celelalte entitati ale caror situatii financiare prezinta interes public; umarirea dezvoltarii la nivel national a competentei si a capacitatii de implementare de catre institutiile implicate a standardelor europene si internationale in domeniul contabilitatii si al profesiilor reglementate, preluate in legislatia nationala, avizarea normelor emise de institutiile cu atributii de reglementare implicate in aplicarea Planului de actiune pe tara, inainte de aprobarea acestora, potrivit legii.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă