14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialNe-am interesat pentru dvs.

Ne-am interesat pentru dvs.

Norme igienico-sanitare obligatorii pentru cabinetele medicale
Indiferent de profil, cabinetele medicale trebuie sa indeplineasca anumite norme medico-sanitare, se precizeaza in Normele privind structura functionala a cabinetelor medicale in vederea autorizarii sanitare date publicitatii in M.O. nr. 323 din 18.04.2005. Pentru a putea functiona este obligatoriu sa fie asigurate urmatoarele conditii: apa potabila, in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului Sanatatii nr. 994/2004 privind aprobarea Normelor de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare; racordarea la reteaua de canalizare a orasului sau dotarea cabinetelor cu instalatii proprii de colectare, tratare, evacuare a apelor uzate; deseurile rezultate in urma activitatilor medicale vor fi colectate, depozitate, evacuate si neutralizate conform prevederilor legale in vigoare; asigurarea unui microclimat corespunzator; asigurarea iluminarii naturale si artificiale necesare desfasurarii in conditii optime a activitatii medico-sanitare; asigurarea cu materiale pentru efectuarea curateniei; asigurarea de echipament de protectie a personalului sanitar; asigurarea instruirii permanente a personalului medico-sanitar privind precautiile universale.

Permisul de conducere

Ordinul privind organizarea si desfasurarea examenului pentru obtinerea permisului de conducere, publicat in M. Of. nr. 328/ 19.IV.2005, stipuleaza ca dosarul de examinare trebuie sa cuprinda urmatoarele documente: cererea-tip; fisa de scolarizare care contine datele de stare civila ale candidatului, forma de pregatire teoretica si practica realizata de unitatile autorizate pentru categoriile sau subcategoriile pentru care se solicita examinarea, completata prin dactilografiere si semnata de candidat, pe care se aplica o fotografie color a acestuia in spatiul special destinat; fisa medicala; avizul psihologic; certificatul de cazier judiciar in termen de valabilitate (pentru cetatenii straini cu resedinta sau cu domiciliul in Romania, acesta se elibereaza de Inspectoratul General al Politiei Romane); copia documentului de identitate; documentul justificativ din care sa rezulte ca solicitantul a urmat o forma de invatamant; chitanta de plata a taxei de examinare; copia permisului de conducere, in cazul persoanelor care solicita obtinerea unei noi categorii sau subcategorii; dovada ca solicitantul a absolvit un curs de legislatie rutiera si conduita preventiva organizat de o unitate autorizata si copia hotararii judecatoresti de condamnare ramase definitiva, in cazul persoanelor care solicita examinarea pentru obtinerea unui nou permis de conducere in locul celui anulat. Programarea la examen se solicita personal de catre candidat.

Utilizarea fonogramelor

Pentru utilizarea directa sau indirecta a fonogramelor publicate in scop comercial ori a reproducerilor acestora prin radiodifuzare, Metodologia publicata in M. Of. nr. 386/ 6.V.2005 stipuleaza ca organismele de radiodifuziune si de televiziune au obligatia sa plateasca o remuneratie unica echitabila organismelor de gestiune colectiva ale artistilor interpreti sau executanti si producatorilor de fonograme.
Utilizarea prin radiodifuzare a fonogramelor publicate in scop comercial sau a reproducerilor acestora, aduse anterior la cunostinta publica si ale caror drepturi conexe patrimoniale se afla in termenele de protectie prevazute de lege, de catre organismele de radiodifuziune si de televiziune, se poate face numai in baza unei autorizatii sub forma de licenta neexclusiva eliberata de organismele de gestiune colectiva desemnate de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) drept colectoare pentru artistii interpreti sau executanti si pentru producatorii de fonograme.
Utilizatorii au obligatia sa plateasca organismelor de gestiune colectiva prevazute mai sus o remuneratie reprezentand drepturi conexe patrimoniale pentru utilizarea fonogramelor publicate in scop comercial sau a reproducerilor acestora, prin aplicarea unui procent, conform celor prevazute in baza de calcul din metodologie.

Registrul national al expertilor in invatamantul superior si cercetare

Constituit in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, Registrul national al expertilor in invatamantul superior si cercetare cuprinde specialisti de prestigiu din tara si din strainatate, se precizeaza in Ordinul 3993 publicat in M.O. nr. 385 din 6 mai 2005. Pentru a fi inscrise in acest registru, persoanele interesate trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii de eligibilitate: sa fie doctor in stiinte sau arte; sa fie cadru didactic sau cercetator intr-o institutie de invatamant superior sau de cercetare-dezvoltare-inovare din tara sau din strainatate; sa aiba gradul didactic minim de lector sau echivalent in institutele de cercetare; sa aiba reputatie stiintifica nationala si internationala dovedita prin publicatii, distinctii (premii) stiintifice si granturi de cercetare.

Cartea de identitate provizorie

Hotararea Guvernului nr. 111/1997 privind forma si continutul cartii de identitate, ale cartii de imobil si ale fisei de evidenta a populatiei a fost modificata printr-o alta Hotarare de Guvern, publicata in M.O. nr. 380 din 5.05.2005. Conform noilor prevederi, cartea de identitate provizorie este un document cu denumirile rubricilor pretiparite, acestea fiind completate manual, cu majuscule, de catre personalul serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor.
Pe fata documentului sunt tiparite urmatoarele date: denumirea tarii; denumirea documentului; seria (doua litere) si numarul sase (sase cifre). Pe verso documentul cuprinde fotografia titularului si urmatoarele date: codul numeric personal; numele; prenumele; prenumele parintilor; locul nasterii; domiciliul; serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor emitent; perioada de valabilitate; motivul eliberarii; seria, numarul si semnatura sefului serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor emitent.

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...
Ultima oră
Pe aceeași temă