13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialO batrana va putea sa mearga din nou

O batrana va putea sa mearga din nou

O echipa mixta, formata din medici constanteni si germani, a efectuat, in cursul zilei de ieri, o operatie in premiera la Constanta. Este vorba despre implantarea unei proteze de genunchi ultraperformante la o pacienta in varsta de 69 de ani.
Implanturile de proteze se efectueaza foarte des in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, insa noutatea acestui caz se refera atat la instrumentarul special folosit, cat si la tipul de proteza implantata.
Conform afirmatiilor medicului- sef al Sectiei de Ortopedie, prof. dr. Vasile Lupescu, medicul german Thomas Leonhardt a fost chemat la Constanta pentru a ajuta o pacienta in varsta de 69 de ani care suferea de gonartroza bilaterala la genunchiul stang. Aceasta afectiune, pe langa multe alte suferinte, duce si la impiedicarea mersului normal, bolnava nu mai poate urca sau cobori scari si, in plus, produce dureri greu de suportat atat in timpul mersului, cat si in repaos.
In urma cu patru ani, pacienta a fost operata tot de medicii germani din cauza aceleiasi afectiuni, insa la piciorul drept. Proteza folosita atunci nu a fost identica cu aceasta.
“Operatia de implantare a tipului de proteza de genunchi a fost efectuata si la Calarasi, medicii germani fiind rugati sa o efectueze si la noi. Am ales aceasta pacienta deoarece era singura, in momentul de fata, a carei stare de sanatate permitea interventia”, a declarat medicul-sef al Sectiei de Ortopedie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, prof. dr. Vasile Lupescu.
Conform declaratiilor reprezentantului zonal al firmei care a produs aceasta proteza, Iuliana Gheorghe, de acum inainte pacienta se va putea deplasa mult mai bine. “Proteza ofera o foarte mare mobilitate, aproape de cea normala – spun aproape normala deoarece pacienta este in varsta – si este foarte indicata pentru tinerii care au astfel de probleme. Firma producatoare, clasata, anul trecut, pe primul loc in randul producatorilor de dispozitive medicale, a dezvoltat si o alta proteza, de ultima generatie, cu ajutorul careia se poate face si sport de performanta”, a explicat aceasta.

Proteza, platita din banii spitalului

Proteza implantata ieri pacientei constantence costa peste 40 de milioane de lei si a fost achizitionata din fondurile Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Instrumentarul a fost pus la dispozitie de catre firma producatoare, deoarece este special creat pentru implantarea acestui tip de proteza. Interventia chirurgicala a durat putin peste ora si a fost lipsita de orice fel de complicatii. “Totul s-a desfasurat conform planningului preoperator. Nu au existat nici un fel de probleme”, a explicat medicul-sef al Sectiei de Ortopedie, prof. dr. Vasile Lupescu.
La nivelului judetului Constanta exista foarte multi pacienti care au nevoie de astfel de proteze. Acestia sunt inscrisi pe listele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, asteptand ani de zile o astfel de interventie chirurgicala. Din cauza faptului ca protezele sunt extrem de scumpe, Programul de Protezare este foarte slab finantat.
Chirurgul german, profesor doctor Thomas Leonhardt, a declarat ca a colaborat extrem de bine cu medicii constanteni si ca se va intoarce ori de cate ori va fi chemat. De asemenea, acesta l-a invitat pe seful Sectiei de Ortopedie in Germania pentru un schimb de experienta si pentru a afla mult mai multe despre acest tip de interventie chirurgicala. Medicii constanteni spun ca ar putea sa efectueze aceste implanturi singuri, insa este vorba despre investitii foarte mari, iar spitalul nu dispune momentan de fonduri.

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă