9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialObezitatea si apatia copiilor, prevenite prin joaca in aer liber

Obezitatea si apatia copiilor, prevenite prin joaca in aer liber

Psihologii Centrului de Psihologie de Actiune sI Psihoterapie (CPAP), care continua demersul privind promovarea cresterii si dezvoltarii copilului in aer liber, considera ca televizorul si calculatorul conduc la sedentarism in randul micutilor. Reprezentanti ai CPAP, a caror campanie este sustinuta de compania Unilever, au explicat ieri si de ce este bine sa-i lasati pe copii sa se murdareasca atunci cand intra in contact cu natura.
“Parintele nu trebuie sa fie preocupat sau ingrijorat de faptul ca, desfasurand activitati fizice, copilul se murdareste, deoarece acest lucru are multiple beneficii asupra sanatatii fizice si psihice”, a subliniat psihologul Catalina Hetel. Tocmai pentru a-i convinge pe parinti ca nu este nici o nenorocire daca cei mici se joaca in nisip, pe iarba, cu acuarelele etc. si, firesc, se si murdaresc, la Clubul Diplomatilor din Capitala mai multi copii de gradinita, printre care si cei ai actritelor Anca Sigartau si Maria Buza sau ai cantaretului Daniel Iordachioaie, de exemplu, s-au jucat in voie. Au colorat, s-au lasat vopsiti pe fata, s-au jucat in nisip, practic s-au murdarit, dar dupa cum zic cei mari, cu folos.
“Imaginea copilului bucalat si rosu in obrajori, care sta in fata televizorului si musca cu pofta dintr-un hamburger sau dintr-un sandvis devine destul de periculoasa in momentul in care aceste escapade culinare nesanatoase sau aceasta conduita pasiva, care exclude activitatile fizice, se transforma din intamplari in obiceiuri de zi cu zi. Desi televizorul sau calculatorul sunt utile dezvoltarii capacitatilor intelectuale ale copilului, nu ofera insa intotdeauna tot ceea ce ii este necesar pentru a se dezvolta echilibrat si armonios”, considera Alexandru Antonescu, psiholog in cadrul CPAP.
“Daca la adulti admitem ca jocul este orice activitate voluntara initiata in scopul deconectarii, al distractiei, la copil, dimpotriva, jocul este principala activitate, este modalitatea prin care cunoaste lumea inconjuratoare, prin care se dezvolta capacitatea de a intelege si a invata”, a spus Catalina Hetel, specialist CPAP. Mai exact spus, daca parintele joaca bedminton pentru a se deconecta, la copil acest joc inseamna dezvoltare fizica. De exemplu, daca la parinte a culege un buchet de flori de camp inseamna relaxare, la copil este vorba de cunoastere: vede floarea, o atinge, o pipaie, o miroase si astfel acumuleaza cunostinte intelectuale si afective. Lipsa contactului cu natura, a libertatii de a experimenta jocuri, a activitatilor de grup si a contactului in mod direct cu lucrurile noi pe care orice copil doreste sa le cunoasca poate avea consecinte nefaste in plan fizic (obezitate) si psihic (dezechilibre emotionale, dificultati de adaptare si de integrare).

Utilizarea excesiva a computerului, multe kilograme in plus

Este tot mai evident ca unul din riscurile utilizarii excesive a calculatorului, in defavoarea activitatilor in aer liber, il constituie obezitatea. Statisticile la nivel mondial sunt ingrijoratoare si ar trebui sa tinem seama de ele, mai ales ca suntem si noi loviti de era calculatorului, deci obezitatea nu este un fenomen intalnit doar la americani, ci loveste tot mai mult si populatia tarii noastre. De exemplu, se estimeaza ca pe glob 17% din adulti sunt inactivi, cu o variatie de 11% in Africa de Sud si de 24% in Europa Centrala, iar in medie 41% din adulti fac mai putin de 2,5 ore de exercitii fizice pe saptamana. “In consecinta, copiilor li se ofera mai putine oportunitati de a fi activi, deoarece parintii sunt mult mai preocupati sa-si indrepte copiii spre activitati scolare decat fizice. Ceea ce este ingrijorator, avand in vedere tendinta ascendenta a populatiei catre obezitate”, explica dl Antonescu.

Nu-i cocolositi pe cei mici

Psihologii atrag atentia si asupra efectului de a-i cocolosi prea mult pe copii. Practic, copilul crescut predominant in casa, unde este strict supravegheat si ferit cu usurinta de pericolele de afara, se poate transforma rapid intr-un copil anemic (nu neaparat ca ar avea carente de vitamine, fier etc. – n.n.) si vulnerabil, care va deveni apatic si inadaptabil in societate. Copilul invata lucrurile intr-un mediu artificializat, lipsit de experiente reale, de cele care ii ofera o multitudine de informatii extrem de folositoare pentru evolutia lui ulterioara si cresterea capacitatii lui de adaptare.
Nu trebuie neglijate conotatiile pozitive ale activitatilor sportive in procesul cresterii si dezvoltarii fizice si mentale. A face miscare inseamna a-ti antrena in permanenta organismul, a-l fortifica mentinandu-l in forma. Cele mai multe sporturi au efecte extrem de benefice: cresterea capacitatii de rezistenta la efort, a capacitatii de coordonare si concentrare. In consecinta, copilul care se joaca deprinde experienta, jocul in echipa creste capacitatea de comunicare cu ceilalti si invata ce este autocontrolul, sa castige, dar sa si piarda, sa se straduiasca mai mult si bine data viitoare, practic sa-si depaseasca limitele. Foarte important este contactul direct cu natura si jocul in aer liber, care-l va ajuta pe copil sa invete si sa evolueze in mod activ. De exemplu, va culege singur plantele necesare pentru ierbarul cerut la scoala.

Supraponderal in copilarie, viitor adult cu probleme

Psihologii considera ca modul in care copilul invata sa-si foloseasca timpul in copilarie, cum evolueaza si se dezvolta pe parcurs va avea consecinte si asupra viitorului adult. Se apreciaza ca un copil supraponderal se va transforma intr-un adult cu probleme de sanatate, retras, destul de putin sociabil si cu un echilibru emotional destul de fragil din cauza multelor frustrari. Un copil “anemic”, parca crescut la incubator si sub un clopot de sticla, ferit de contactul cu exteriorul, se va transforma intr-un adult bolnavicios, timid si care nu va putea fi o persoana cu un grad satisfacator de adaptare la cerintele sociale.
Tocmai pentru ca implicatiile sunt profunde, CPAP va continua campania de promovare a jocului in aer liber, acolo unde copiii pot redobandi placerea de a se juca si de a descoperi impreuna experiente noi si interesante. Practic, sa lasam pentru o zi calculatorul sau televizorul si sa evadam in natura, care mereu ne poate oferi o alta fata si ne imbie s-o redescoperim.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă