9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPana in prezent, Romania si-a indeplinit angajamentele asumate cu Uniunea Europeana si...

Pana in prezent, Romania si-a indeplinit angajamentele asumate cu Uniunea Europeana si va continua sa o faca cu aceeasi determinare

Toate institutiile comunitare sustin integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007, cu conditia ca tara noastra sa isi respecte promisiunile. De aceea, Guvernul analizeaza cu seriozitate fiecare semnal primit de la Bruxelles referitor la domeniile in care statul trebuie sa isi dinamizeze eforturile.

Reporter: Domnule ministru, de-a lungul anului 2005, oficialii europeni au trimis Romaniei o serie de mesaje politice. Ce semnificatie au pentru tara noastra aceste semnale care vin de la Bruxelles?
Mihai-Razvan Ungureanu: Doresc sa fiu foarte clar: mesajul pe care il primeste Romania de la Uniunea Europeana este ca tara noastra va deveni membra la 1 ianuarie 2007 daca, la randul sau, isi va indeplini obligatiile asumate in negocieri.
Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei precizeaza cu claritate acest lucru. Romania isi indeplineste si va continua sa isi indeplineasca obligatiile asumate si, in acest context, lucreaza in parteneriat atat cu Comisia Europeana si statele membre, cat si cu Parlamentul European.
Toate institutiile comunitare sustin acest obiectiv in conditiile in care Romania, asa cum spuneam, isi va respecta propriile promisiuni. Partenerii nostri europeni sprijina eforturile noastre. Tocmai din acest motiv analizam cu seriozitate fiecare semnal primit de la Bruxelles in legatura cu domeniile in care administratia noastra trebuie sa isi dinamizeze activitatea astfel incat sa asiguram calitatea necesara pregatirii pentru aderare.
Actualul climat politic din Uniunea Europeana determina institutiile europene sa urmareasca cu si mai mare atentie pregatirea interna, dar aceasta nu inseamna ca regulile jocului s-au schimbat. Trebuie sa indeplinim aceleasi criterii de aderare ca si “primii 10”, la termene si in conditii pe care noi insine le-am negociat cu UE.
Reporter: Care sunt principalele obstacole pe care ar trebui sa le depasim pentru a indeplini criteriile UE?
Mihai-Razvan Ungureanu: Prioritatea noastra o reprezinta aderarea la 1 ianuarie 2007. Pana in prezent, Romania si-a indeplinit angajamentele asumate si va continua sa o faca cu aceeasi determinare. Parcurgerea cu succes a perioadei de dupa semnarea Tratatului a implicat un efort intern sustinut si de substanta, axat pe indeplinirea in totalitate a angajamentelor asumate in negocieri.
Romania a avut in vedere, in acest sens, concentrarea asupra masurilor concrete si a progreselor pe teren, si nu adoptarea unor noi strategii sau directii de actiune. Perioada asumarii de angajamente s-a incheiat o data cu negocierile de aderare, in prezent fiind necesara aparitia progreselor concrete pentru indeplinirea acestora. Sunt prioritare, in acest sens, masurile indicate la criteriul politic “combaterea coruptiei, independenta justitiei”, dar si domenii precum concurenta si protectia mediului. De asemenea, avem in vedere consolidarea economiei de piata functionale, prin continuarea privatizarilor si mentinerea unei politici macroeconomice prudente si stabile. Am obtinut progrese vizibile in toate aceste domenii, iar actiunea noastra viitoare priveste consolidarea acestora.
Reporter: Cum va contribui tara noastra la dezvoltarea economica si politica a Uniunii Europene dupa aderare?
Mihai-Razvan Ungureanu: Mai intai, in domeniul politicii externe, obiectivele Uniunii sunt in concordanta cu interesele Romaniei. Prin aderarea la UE, Romania isi va intari si valorifica in mare masura propriul potential de asigurare a securitatii si stabilitatii in regiune. In acest sens, beneficiem de o pozitie extrem de favorabila pentru a contribui la consolidarea, in cadrul mai larg al Politicii Externe si de Securitate Comune (PESC), a unei Politici Europene de Securitate si Aparare (PESA). Aspectele principale sunt determinate de profilul si dimensiunea strategica a Romaniei (stat de dimensiuni medii si capacitate militara relevanta, cu contributii importante in misiuni NATO/UE), concretizate intr-o politica activa si expertiza specifica pe spatiile din vecinatatea imediata a UE (Balcanii Occidentali si dimensiunea estica/regiunea Marii Negre).
In al doilea rand, in domeniul problematicii “interne” in cadrul Uniunii, cel mai relevant mi se pare acela ca, dupa aderare, Romania va fi o parte a Pietei Interne. Astfel, se va putea contribui, in aceeasi masura cu celelalte state membre, la dezvoltarea ariei comune de prosperitate a Europei. In 2007, aderarea Romaniei la UE va conduce la cresterea Pietei Interne cu aproximativ o cincime din populatia totala a celor 12 noi state membre. Romania urmareste dezvoltarea interna, pe baza avantajului comparativ dat de existenta unei populatii profesionalizate, precum si de stimulentele acordate intreprinderilor mici si mijlocii, astfel incat acestea sa poata beneficia in mod optim de avantajele pietei interne. Adoptarea taxei unice si a pachetului legislativ privind evaziunea fiscala merge in aceasta directie si vor contribui la imbunatatirea mediului de afaceri si la consolidarea unei economii de piata romanesti sanatoase in cadrul pietei interne a Uniunii Europene. De asemenea, mai trebuie mentionate potentialul de crestere economica a Romaniei, precum si cadrul legislativ si institutional, stabil si predictibil, cadru care va asigura un ritm constant al investitiilor straine.
Romania aduce valoare adaugata Uniunii Europene si in domeniul justitiei si afacerilor interne. Dupa extindere, Romania va asigura securitatea unei mari parti a frontierei externe a UE (aprox. 1.300 km), contribuind astfel, in mod definitoriu, la crearea ariei de securitate, libertate si justitie in Europa.
Reporter: Domnule ministru, cum se raporteaza Romania la noile idei care sunt lansate la nivelul UE cu privire la viitorul constructiei europene?
Mihai-Razvan Ungureanu: Cu toate ca la momentul actual Romania este preocupata, in mod prioritar, de realizarea reformelor interne necesare aderarii, acordam o atentie speciala noilor idei si initiative care sunt lansate la nivelul UE, cu speranta de a ne alatura si a contribui cu ideile noastre proprii la procesul european de reflexie.
Romania are toate motivele pentru a-si aduce o contributie substantiala la dezbaterea privind viitorul Europei: pornind de la experienta noastra proprie de transformare a societatii in perspectiva aderarii la UE, suntem constienti de meritele proiectului european si totodata ne pronuntam pentru continuarea procesului de extindere a UE. Acest proces semnifica, inainte de toate, un viitor comun mai sigur, mai prosper si mai dinamic, precum si prezervarea modelului european unic, devenit deja un punct de referinta nu numai in zona Europei de Sud-est, dar si la nivel international.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă