20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPeste 150 de constructii din Bistrita, sub amenintarea inundatiilor

Peste 150 de constructii din Bistrita, sub amenintarea inundatiilor

Peste 150 de constructii din municipiul Bistrita risca sa fie distruse de ape intrucat au fost inaltate pe terenuri inundabile. Purtatorul de cuvant al Primariei, Mihai Rusti, a declarat ca aceste constructii au fost identificate in urma unei solicitari venite din partea Prefecturii Bistrita-Nasaud.
O comisie formata din patru persoane, numita prin ordin al primarului Vasile Moldovan, a avut la dispozitie o luna pentru a identifica toate aceste cladiri, asa cum prevede Legea 107/1996 modificata si completata cu Legea 310/2004. Imobilele respective sunt localizate pe Valea Ghinzii, Valea Jelnei, cartierele Ghinda, Sigmir si Sarata.
“Cetatenii care au astfel de constructii au fost invitati sa compleze declaratii pe proprie raspundere prin care au luat la cunostinta prevederile legilor mentionate si li s-a pus in vedere sa demoleze constructiile. Nu au primit somatii, nu li s-au stabilit termene, doar au fost informati asupra situatiei, cu alte cuvinte li se recomanda demolarea”, a mai spus Rusti.
Potrivit sursei citate, din cei 150 de proprietari de constructii, doar 70% au luat la cunostinta ca au locuintele in zone inundabile. O parte dintre acestia nu au vrut sa semneze declaratii pe propria raspundere si nu au putut fi obligati sa o faca. Mihai Rusti a mai spus ca scopul actiunii demarate de municipalitate a fost doar informarea cetatenilor si crearea unei baze de date, intrucat Primaria nu are resurse si nici competenta sa se implice in regularizarea unor cursuri de apa.
Intrebat de jurnalisti de ce administratia locala a emis certificate de urbanism si autorizatii de construire pentru terenuri cu un asemenea grad de risc, primarul Vasile Moldovan nu a stiut ce sa raspunda. “Cred ca au fost avertizati asupra riscului, dar nu stiu daca s-au semnat documente prin care ei construiesc pe propria raspundere”, a spus edilul.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă