12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialPetrolul, cautat in Marea Neagra

Petrolul, cautat in Marea Neagra

Dupa achizitionarea sa de catre OMV, Petrom functioneaza cu trei centre de operare regionale, nu cu doua, ca in trecut. Specialistii sustin ca acesta este un semn ca Romania mai are inca rezerve de titei si gaze. Regiunea de Vest cuprinde Craiova, Targu Jiu, Timisoara si Suplac. Regiunea Centrala cuprinde Videle, Pitesti si Targoviste, iar Regiunea de Est incorporeaza Moinestiul, Braila, Ploiestiul si Petromar. Toate functioneaza, in continuare, ca sucursale ale Petrom. Pe post de “laborator”, dupa cum a fost catalogat, va functiona Institutul de Cercetari Petroliere de la Campina.

Cresterea investitiilor

OMV va face investitii de peste un miliard de euro pana in 2008, cu scopul de a alinia PETROM la standardele sale de profitabilitate si eficienta. Rata medie de profitabilitate a capitalului angajat este de 13 la suta.
Toate acestea vor duce la stabilizarea unei productii medii zilnice de 200.000 barili de petrol, detinerea unei cote de piata de cel putin 35 la suta de desfacere in Romania si o capacitate de rafinare de 8 milioane de tone de titei pe an. Intentia declarata este de a folosi doar rafinariile Petrom, contractele cu tertii derulandu-se pana la stingerea lor.
Din punct de vedere geologic, austriecii sunt convinsi ca in Romania mai exista rezerve importante de titei si gaze. De aceea, perspectiva este de a achizitiona tehnica seismica de noua generatie in valoare de 7 milioane de euro, astfel ca anul viitor sa poata incepe forajul de cercetare.
Pentru ca petrolul trebuie sa fie gasit acolo unde a mai fost gasit, ca regula de aur, se spune, desigur, printre petrolisti.

Cat priveste Petromar…

Se vorbeste tot mai rar despre potentialul de explorare si exploatare existent, prin platformele din Marea Neagra. Se pare insa ca OMV doreste ca pana in 2008 sa inlocuiasca rezervele romanesti de hidrocarburi cu rezerve straine, pentru ca, sa nu uitam, Petrom a avut in concesiune diverse perimetre si in diverse tari din Asia Centrala. Despre Petromar se mentioneaza doua aspecte: concentrarea activitatii pe zacamantul “Lebada” si continuarea forajului de cercetare, inclusiv cercetarea seismica. Conducerea OMV considera ca PETROMAR a facut multe greseli de-a lungul existentei sale, care a costat-o foarte multi bani.
In viitor, din punctul de vedere al cercetarii geologice se vor face prospectii seismice, sapandu-se trei sonde. De succesul lor depind si alte proiecte legate de Marea Neagra. Fara proiecte, rabdare si bani, explorarea si productia, atunci cand vorbim despre petrol, nu pot exista.

Cele mai citite

Poşta Română a finalizat distribuirea pensiilor până pe 15 aprilie

Compania Naţională "Poşta Română" a finalizat distribuirea pensiilor până pe data 15 aprilie, conform calendarului asumat, a anunţat, joi, operatorul poştal naţional. Distribuirea drepturilor sociale...

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...

O fostă câștigătoare de la „Vocea României”, mărturie dureroasă despre experiența nașterii: „A fost foarte traumatizantă. Cadrele medicale înjurau, vorbeau foarte urât!”

Cristina Bălan, artista care în 2015 a câștigat marele trofeu la „Vocea României", a povestit experiența traumatizantă pe care a trăit-o în urmă cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă