13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPiata imobiliara din Timis ruleaza peste un miliard de euro

Piata imobiliara din Timis ruleaza peste un miliard de euro

Piata imobiliara din Timisoara a fost marcata, zilele trecute, de o tranzactie care a aruncat in aer preturile cladirilor din zona centrala a municipiului. Un afacerist local a scos din buzunar nu mai putin de 600.000 de euro pentru un imobil din zona istorica a orasului, respectiv Piata Unirii, ducand pretul de referinta pentru fiecare metru patrat locuibil la aproape 2.000 de euro.
Tranzactia a confirmat inca o data faptul ca sectorul imobiliar din aceasta parte a tarii este extrem de instabil, cu variatii de pret spectaculoase pe toate segmentele de piata, manifestandu-se tendinta de a se depasi in tranzactionare valoarea unor proprietati similare din Paris, Madrid, Viena sau Florida.

De la garsonierede 16.000 euro, la vile de un milion de euro

Ultimele luni au adus o dinamizare fara precedent a pietei terenurilor pentru case, care a inregistrat, fata de anul trecut, cresteri intre 150 si 200 la suta, in functie de zona si utilitati. Daca in parcul industrial si tehnologic, la aproximativ sase kilometri de Timisoara, in apropierea reprezentantelor “Solectron”, “Coca Cola” si “Metro”, un metru patrat de teren se vinde cu 10 euro, in centrul orasului, intre caminele studentesti, pe un metru patrat de teren construibil se cere nu mai putin de 200 de euro, plus TVA.
In aceasta perioada, agentiile imobiliare cumpara masiv terenurile de la periferia Timisoarei, platindu-se 70 euro mp spre Calea Urseni, unde si-au construit vile fotbalistii Contra si Chivu, 55 euro mp inspre Giroc (dupa ce fostul sef al Politiei Rutiere, comisarul-sef Filip Stancu, a achizitionat, in urma cu doar doi ani, prima parcela in zona cu doar 2 euro mp), 21 euro mp spre Dumbravita, unde se afla cel mai luxos cartier al orasului, si 45 de euro mp spre Calea Lugojului.
Cererea de spatii comerciale s-a mai redus dupa deschiderea complexului comercial “Iulius Mall”, care a pus la dispozitia intreprinzatorilor mii de metri patrati de spatii ultramoderne, insa preturile nu s-au modificat semnificativ la nivelul ofertei existente pe piata. In zona centrala se cere, in continuare, 1.000 euro pe mp, pret ce scade spre periferia orasului. Cum pe orice palier exista si excese, in aceasta perioada a fost scoasa la vanzare o fabrica dezafectata, de 7.000 mp, la pretul de 1,2 milioane de euro.
Aproape un milion de euro, mai exact 950.000, se cere si pe o vila ultracentrala cu doua garaje, insa, de regula, preturile la astfel de constructii oscileaza intre 65.000 euro (cartierul Dumbravita) si 350.000 euro (zona Lipovei), in timp ce casele de vacanta de la Surduc, de exemplu, se tranzactioneaza cu 40.000 euro.
La apartamente, fata de 2004, piata aproape ca s-a stabilizat, consemnandu-se cresteri de pret de pana la 10 la suta. Astfel, in Timisoara pot fi cumparate garsoniere cu preturi cuprinse intre 16.000 si 30.000 de euro, cele mai scumpe fiind in zona centrala, apartamente cu 20.000 euro (2 camere, Piata Baba Dochia), dar si cu 180.000 euro (doua camere, casa istorica, zona Lucian Blaga).
In medie, o garsoniera se achizitioneaza cu 25.000 euro, apartamente cu o camera – 30.000 euro, apartamente cu doua camere – 40.000 euro, apartamente cu trei camere 38.000-40.000 euro, pastrandu-se o medie valorica de 900-1.000 euro metrul patrat.

Functionarii publici, agenti imobiliari de ocazie

Castigurile mari, obtinute din speculatiile cu terenuri si case, i-au transformat in agenti imobiliari de ocazie pe majoritatea functionarilor statului. Notari, politisti, magistrati, bancheri, toti sunt gata sa intermedieze tranzactiile de care afla in exercitarea obligatiilor de serviciu.
“Nu mai avem incredere sa mergem niciunde cu clientii nostri. Toata lumea s-a transformat in agent imobiliar. Iau tranzactiile pe cont propriu si ne scot din afaceri”, a declarat Nicoleta Pop, de la agentia imobiliara “RHM Cartier”. Ea a adaugat ca piata imobiliara este departe de a se fi stabilizat.
“Terenurile se vand inca foarte bine, iar oferta apartamentelor de inchiriat este mai mica decat cererea, motiv pentru care preturile la inchirieri s-au dublat fata de anul trecut. Exista o tendinta a timisorenilor de a se muta de la bloc la casa, iar acum acest fenomen se resimte si mai acut, ca efect al scaderii preturilor la case, datorita limitarii creditelor imobiliare. Valoarea imobilelor s-a dublat fata de anul trecut, preturile variind intre 600 si 3.000 euro metrul patrat, in functie de amenajari, iar valoarea terenurilor poate fi sporita si de 100 de ori. In activitatea de zi cu zi, ne confruntam cu patru categorii de clienti: cei saraci, care vand si se muta la sat, cei care lucreaza la firme importante, au salarii mari si-si doresc apartamente bunicele sau case pana la 100.000 de euro, romanii care lucreaza in strainatate, care cumpara terenuri si case pentru cand ies la pensie, si, in sfarsit, clasa high-life, care-si permit vilele cele mai scumpe, in cartiere tip Beverly Hills, pentru a-si etala averea”, a mai spus Nicoleta Pop.
Conform estimarilor sale, lunar, pe piata imobiliara din oras se ruleaza peste un miliard de euro.

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă