17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPlata obligatiilor catre stat se va face electronic si prin card

Plata obligatiilor catre stat se va face electronic si prin card


Interviu cu directorul executiv al Directiei Finantelor Publice Bucuresti, Cristian Nicolae Stoina

– Ani de zile, agentii economici s-au plans ca la administratiile financiare de sector si la trezorerii se formeaza cozi interminabile. Mai exista si acum aceste cozi?
– Nu pot sa afirm ca in prezent nu mai exista cozi la administratiile financiare si la trezorerii pentru ca nu este adevarat. Ca am luat toate masurile ca acestea sa se reduca foarte mult, asta, da, pot afirma. Din pacate, acest lucru nu depinde numai de aparatul fiscal, ci si de conduita contribuabilului, care trebuie sa invete sa nu mai lase totul pe ultima suta de metri. Fiecare trebuie sa stie ca “termen-limita” nu inseamna ca toata lumea trebuie sa vina in ultima zi a termenului.
– Concret, ce masuri ati luat pentru a elimina cozile? Cat timp pierd oamenii cu plata darilor catre stat?
– Tinand cont de faptul ca pe data de 25 a lunii este termenul-limita de depunere a declaratiilor si, din practica, am constatat ca in ultimele 3 zile dinaintea termenului-limita se creeaza aglomeratie la ghiseele de primire, am suplimentat, mai corect spus, chiar am triplat numarul de puncte de primire, astfel incat aceasta operatiune sa se desfasoare in conditii civilizate si fara aglomeratie. Mai mult decat atat, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, impreuna cu directia de specialitate din cadrul ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala), lucreaza in prezent la implementarea unui proiect care sa permita contribuabilului depunerea declaratiilor in sistem electronic. De asemenea, analizam si posibilitatea ca pe viitor plata obligatiilor catre stat sa fie facuta prin card. Cel mai probabil, incepand cu februarie 2007, acest sistem urmeaza sa fie functional. Din acest moment, putem spune ca la Bucuresti s-a terminat cu cozile pentru achitarea obligatiilor fata de bugetul general consolidat.
– Care este perioada cea mai aglomerata din an la administratii/trezorerii?
– Avand in vedere legislatia actuala, nu putem vorbi de “o perioada” a anului ca fiind cea mai aglomerata. In prezent, pot fi avute in vedere ca repere, spre exemplu, data de 28 februarie Ð de depunere a fiselor fiscale de catre angajatori; 30 martie – 15 aprilie Ð depunerea bilanturilor; 15 august Ð raportarea semestriala; 23-25 ale lunii Ð perioada de depunere a declaratiilor.
– Angajatii administratiilor financiare ale sectoarelor 1-6 lucreaza la “capacitate” maxima in cele trei sambete de recuperare a zilelor libere prilejuite de Sommet-ul Francofoniei?
– Da lucram la capacitate maxima. Pentru a fi sigur de bunul mers al activitatii, verific personal, prin sondaj, centrele noastre de lucru in cele trei zile de recuperari.

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...
Ultima oră
Pe aceeași temă