10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPosta redactiei

Posta redactiei

Gazele naturale sunt furnizate pe baza de contract
Referitor la memoriul unui cititor al ziarului nostru, in care sesiza faptul ca pretul gazelor naturale a crescut, iar oamenii saraci nu pot face fata cheltuielilor, SC Distrigaz Sud SA, careia i-am trimis spre analiza scrisoarea, ne-a raspuns:
“Societatea noastra este o societate comerciala care furnizeaza gaze naturale clientilor sai, pe baza unor clauze contractuale aprobate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Acest organism guvernamental reglementeaza cadrul legal al activitatilor economice din sectorul gazelor naturale si stabileste, printre altele, si nivelul pretului de vanzare al gazelor naturale catre diversele categorii de consumatori, in functie de actuala politica energetica a Guvernului. Astfel, prin decizia ANRGN nr. 464/9.06.2005, au fost stabilite noile preturi finale reglementate pentru furnizarea gazelor naturale in regim reglementat cu aplicabilitate de la 1.07.2005”.

Cursuri de birotica, stenografie si dactilografie
Referitor la problema ridicata de dna Miclaus Mariana, Ministerul Educatiei si Cercetarii ne-a comunicat urmatoarele:
Scoala postliceala cu durata de doi ani, cursuri de zi si serale, asigura in cadrul Nomenclatorului de Meserii urmatoarea calificare: secretar stenograf – operator birotica. In cadrul invatamantului superior exista cursuri de birotica la Universitatea din Bucuresti, iar prin conversie profesionala se poate dobandi calificarea in stenodactilografie si dactilografie. In sistemul formarii profesionale a adultilor, nomenclatorul calificarilor pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare, aprobat prin Ordinul 35/3112/2004 al ministrului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si al ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, cuprinde la pozitia 3431.3.1. calificarea: “secretar – stenodactilograf – operator birotica” de nivelul 3, care presupune un program de formare de aproximativ 1.080 ore de pregatire teoretica si practica, iar la pozitia 4111.2.1., calificarea “dactilografa” de nivelul 2, cu un program de formare de aproximativ 720 de ore. Informatii actuale privind furnizorii de formare profesionala a adultilor, autorizati pentru organizarea unor astfel de programe de formare, pot fi obtinute – pentru cei din Bucuresti – de la Comisia municipiului Bucuresti de autorizare a furnizorilor de formare, care isi desfasoara activitatea la sediul Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Bucuresti, din str. Piata Amzei nr. 13, tel. 212.84.15, fax 212.84.16.

Ancheta sociala stabileste situatia minorului
Memoriul dlui Dumitru Grosu adresat ziarului nostru, prin care sesiza faptul ca minorul Adrian Grosu, fiul domniei sale, nu are conditii optime de dezvoltare la domiciliul mamei sale, de care domnia sa este despartit, l-am trimis spre verificare Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Calarasi, de unde am primit urmatorul raspuns:
“Am solicitat Serviciului Public de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Budesti efectuarea unei anchete sociale in satul Gruiu, comuna Budesti, referitoare la minorul Adrian Grosu. Am cerut, de asemenea, anexarea declaratiei copilului si a mamei acestuia cu privire la aceasta situatie, precum si un plan de servicii elaborat de autoritatea locala, in baza art. 106 al Legii 272/2004, daca cele descrise in petitie se confirma. Rezultatul anchetei sociale efectuate de Primaria Budesti va fi trimis si ziarului “Romania libera””.

Despagubiri pentru bunurile ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta
Referitor la scrisoarea doamnei Greta Enache privitor la acordarea de despagubiri pentru cetatenii romani ale caror proprietati si bunuri au ramas sechestrate in Bucovina, Basarabia sau Tinutul Herta, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, prin Serviciul pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, ne-a raspuns urmatoarele:
“Petenta Greta Enache a depus cerere in baza Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, la Comisia Muncipiului Bucuresti. Dosarul a fost inregistrat cu nr. 18438/2003. In prezent toate dosarele sunt in lucru, intrucat pentru rezolvarea acestora este necesara cunoasterea valorii de circulatie a categoriilor de terenuri. Acest fapt i-a fost comunicat si petentei. In prezent, la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor s-a constituit un colectiv de lucru, care, in baza datelor comunicate de primarii si transmise prin intermediul institutiei prefectului, a elaborat un proiect de ordin privind stabilirea valorii de circulatie a categoriilor de terenuri pentru acordarea de despagubiri sau compensatii stabilite potrivit Legii nr. 290/2003. Acesta urmeaza sa fie aprobat si publicat in Monitorul Oficial, conform art. 5 din HG nr. 1293/2004 privind aprobarea Normelor Metodologice pentru aplicarea Legii nr. 290/2003”.

Arhiva Directiei Drumuri si Poduri
“Am lucrat la Unitatea de Constructii si Modernizari Drumuri si Poduri – Regionala Bucuresti. Am scris in multe locuri, dar nimeni nu a stiut sa-mi spuna unde se afla arhiva acestei unitati”, ne scrie dna Baltaretu Ioana, din Giurgiu.
Aflarea locului in care se afla arhivele diverselor intreprinderi da multa bataie de cap pensionarilor, lucru pentru care ne pare rau. Am incercat sa va ajutam si, astfel, am aflat ca doua posibile locuri in care ar trebui sa cautati ar fi: Societatea de Constructii CCCF SA Bucuresti, cu sediul in Piata Pache Protopopescu nr. 9, sector 2, si Directia Regionala Drumuri si Poduri Bucuresti, bd. Iuliu Maniu nr. 401A, sector 6.

Testele nationale pentru absolventii clasei a VIII-a
Raspunzand intrebarii dnei Miruna Gherghinescu, din Bacau, mentionam ca in Metodologia de organizare si desfasurare a testelor nationale sustinute in vederea accesului absolventilor clasei a VIII-a in clasa a IX-a a anului scolar 2006-2007, publicata in MO 818/9.IX.2005, se stipuleaza ca au dreptul sa se prezinte la testele nationale atat persoanele care au promovat clasa a VIII-a de gimnaziu din seria curenta, cat si cele din seriile anterioare care nu au promovat examenul de capacitate sau testele nationale, indiferent de varsta candidatului. Testele nationale se sustin anual, intr-o singura sesiune. In caz de nepromovare a testelor nationale, acestea pot fi sustinute in oricare dintre sesiunile ulterioare. Atat candidatii proveniti din invatamantul de stat, cat si cei din invatamantul particular au dreptul sa sustina testele nationale, fara taxa. Elevilor care promoveaza testele nationale li se elibereaza un certificat care sa ateste promovarea acestora. Celor care nu promoveaza testele nationale li se elibereaza, la cerere, copie dupa foaia matricola.

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă