8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPosta redactiei

Posta redactiei

Scutiri de impozit

Dl Stefan Vladescu din Bucuresti ne solicita un raspuns referitor la scutirea de impozit pe cladiri pentru veteranii de razboi si vaduvele veteranilor.
Cititorul nostru are o mostenire intr-un sat din judetul Ialomita si vrea sa stie daca plateste impozit sau nu.
Potrivit raspunsului primit de la Directia Generala a Finantelor Publice Ialomita, problema este reglementata de Legea nr. 571 din 2003 privind Codul fiscal, in sensul ca veteranii de razboi si vaduvele veteranilor sunt scutiti de plata impozitului pentru cladirea folosita ca domiciliu. Scutirile si facilitatile prevazute de lege se acorda de catre consiliul local pe raza caruia se afla constructia dupa depunerea documentelor doveditoare de catre contribuabil.

Lucrarile nu influenteaza rezistenta constructiei

Aspectele sesizate de dumneavoastra, stimata doamna Mariana Codres din Bucuresti, au fost verificate de Serviciul Disciplina in Constructii din cadrul Primariei sectorului 1, care precizeaza:
Lucrarile executate se incadreaza in prevederile art. 8 din Legea nr. 50/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Proprietarul a realizat amenajarile in baza unei expertize tehnice care atesta ca lucrarile executate nu au introdus sarcini suplimentare si nu influenteaza structura de rezistenta a constructiei.

Terenul este proprietatea statului roman

Prin memoriul adresat ziarului “Romania libera” dl Carpaci Petru Anton ne semnaleaza ca este nemultumit de aplicarea Legii fondului funciar in localitatea Bocsa, jud. Caras Severin. Ne-am interesat la Prefectura judetului respectiv, de unde am aflat urmatoarele:
“Atribuirea in proprietate a unor suprafete de teren prin reconstituire are ca temei legal, in cazul in speta, intocmirea unei documentatii care sa indreptateasca persoana solicitata la obtinerea acestui drept. In discutie fiind terenul identificat prin C.F. 1413 nr. top 760/b/2 arabil in Godinova, in suprafata de 1827 mp, terenul este si ramane proprietatea statului roman cu drept de administrator in favoarea Consiliului Local. Un alt teren, in suprafata de 1827 mp, identificat prin C.F. 1414 nr. top 760/b/3 arabil in Godinova, poate fi revendicat de dumneavoastra daca se face dovada vanzarii-cumpararii prin act autentic”.

Adresati-va Arhivelor Nationale!

Referitor la problematica ridicata de dna Cojocaru Anica din Constanta Ministerul Afacerilor Externe, Directia Relatii Culturale Stiintifice, Tehnologice si Patrimoniu Diplomatic, ne comunica urmatoarele:
“In arhivele MAE exista numai documente legate de proprietatile din mediul urban ale locuitorilor romani din Cadrilater.
De asemenea, va comunicam ca la art. V din Tratatul de la Craiova incheiat intre Romania si Bulgaria pe 7 septembrie 1940 nu figurati.
In consecinta, va recomandam sa va adresati Arhivelor Nationale (bdul Elisabeta nr. 49, sector 5, Bucuresti) referitor la averea mobila si imobila lasata de dl Giurca Ion”.

Nu s-a formulat cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate

Referitor la petitia dnei Carlanescu Adriana, comuna Banca, jud. Vaslui, Comisia judeteana Vaslui pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor ne-a comunicat:
“In urma verificarilor efectuate la Primaria comunei Banca a rezultat ca petenta nu a formulat cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate conform prevederilor legilor fondului funciar”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă