6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPosta redactiei

Posta redactiei

Sporul de vechime in munca se calculeaza automat

Raspunzand intrebarilor dlui Oancea Ion, din judetul Ilfov, mentionam ca de la Casa Judeteana de Pensii Ilfov am primit urmatoarele precizari:
Conform dispozitiilor OU privind recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat nr. 4/2005, pentru perioada anterioara datei de 1 aprilie 1992 sporul de vechime in munca se calculeaza automat, potrivit prevederilor art. 164, alin. (3) din Legea nr. 19/2000 si in consecinta nu este necesara dovedirea acestuia prin adeverinte. In conditiile in care pentru o anumita perioada in carnetul de munca nu sunt inregistrate drepturile salariale, asiguratorul poate prezenta acte doveditoare de certificare. In caz contrar, drepturile salariale luate in calcul se considera egale cu salariul minim brut pe economie, in vigoare in perioada respectiva. La determinarea punctajelor anuale se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inregistrare a acestora in carnetul de munca. Premiile anuale si premiile acordate in cursul anului pentru realizari deosebite nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001.

Concediul fara plata pentru studii

Nemultumita de faptul ca la solicitarea sa conducerea scolii nu i-a aprobat concediu pentru studii, dsoara Adriana Tuta ne solicita un raspuns cu privire la legalitatea acestui drept.
Directia Juridic si Control din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii ne-a trimis urmatorul raspuns: Conf. art. 150, alin. 2 din Codul Muncii, angajatorul poate respinge solicitarea salariatului daca absenta acestuia ar prejudicia desfasurarea activitatii.
Deoarece in perioada solicitata de dra secretara (12.05-30.06.2005) s-au desfasurat activitati premergatoare examenelor de testare nationala, precum si de admitere in ciclul inferior al liceului, evenimente care au necesitat un volum de munca mai mare la serviciul de secretariat al scolii, se poate justifica solutionarea data de dna director al Scolii nr. 11 “Mihai Eminescu” Pitesti. Potrivit prevederilor Legii 53/2002, aprobarea concediilor fiind atributul exclusiv al angajatorului (in cazul de fata, personalul didactic auxiliar si nedidactic fiind incadrat prin decizia directorului unitatii scolare), se acorda cu respectarea prevederilor Capitolului III, sectiunea I in ceea ce priveste concediul de odihna anual si alte concedii ale salariatilor si sectiunea II in ceea ce priveste concediul pentru formarea profesionala din prezenta lege. Concediul fara plata pentru studii se poate acorda in conformitate cu art. 150, 151 din Codul Muncii.

Extinderea unei constructii la curte

Intr-una din scrisorile sosite pe adresa ziarului nostru, dl Marin Costache ne intreaba ce documente sunt necesare daca ar dori sa faca o extindere la o constructie (casa) la curte.
Pentru executarea acestor operatiuni aveti nevoie de certificat de urbanism si autorizatie de construire. Dupa intocmirea acestor acte si obtinerea autorizatiei – documente ce se depun la primaria de sector – puteti incepe lucrarile.

Sesizarile intra in competenta justitiei

La memoriul dlui Gh. Saftiu adresat ziarului nostru prin care sesiza faptul ca politia nu a luat nici o masura atunci cand au fost reclamate anumite nereguli, Inspectoratul de Politie Judetul Suceava, caruia ne-am adresat pentru verificarile necesare, ne-a trimis urmatorul raspuns:
Aspectele sesizate de reclamanti au facut obiectul mai multor sesizari, respectiv nr. R/20282 si R/20387/2005, solutionate de catre lucratorii Serviciului Politiei de Ordine Publica. Petentilor li s-a comunicat in scris ca faptele prezentate intra in competenta instantei de judecata.

Drepturile se achita conform contractului de arenda

Referitor la solicitarea dlui Vladescu Stefan, din Bucuresti, ne-am interesat la SC Tehnic Oil Grup SRL Ialomita, de unde am aflat urmatoarele:
Dl Vladescu Stefan este parte (arendator) a unui contract de arenda pentru suprafata de 6,67 ha incheiat cu societatea noastra. Pentru anul 2003 societatea a infiintat culturi de orzoaica, rapita, grau, porumb si floarea-soarelui. Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, respectiv inghet la sol pe o perioada indelungata (decembrie 2002-martie 2003), temperaturi negative mult sub pragul de rezistenta a plantelor, secetei prelungite si temperaturilor foarte mari din lunile mai-iunie 2003, toate culturile au avut de suferit.
Pierderile la culturile de orz, rapita si grau au fost de 100%. Pentru aceste culturi societatea a solicitat constituirea unei comisii formate din reprezentanti legali ai Administratiei Finantelor Publice, Directiei Generale pentru Agricultura si primariilor din comunele pe raza carora s-au aflat culturile si ai societatii noastre care sa constate efectele negative si pagubele produse.
Acestea au fost inserate in acte de constatare ce au stat la baza cererii societatii noastre catre Camera de Comert, Industrie si Agricultura Ialomita pentru emiterea unui certificat de forta majora. Acest certificat a fost eliberat si vi-l trimitem si dv. Anul 2004 a fost un an normal din punctul de vedere al productiilor, dar din cauza faptului ca societatea a avut de acoperit datorii din anii 2002 si 2003, dar si a preturilor de valorificare foarte mici nu am putut achita toate drepturile pentru arenda. Incepand cu data de 20 iulie 2005 va primi drepturile aferente anului 2003 (500.000 lei/ha) si 2004 integral, urmand ca drepturile pentru anul 2005 sa se achite conform contractului de arenda.

Revista Antic Art

“Citesc cu mult interes ziarul dv., de unde aflu multe informatii utile. Intr-unul din numerele ziarului ati inserat o notita despre aparitia revistei Antic Art. Sunt interesat sa aflu mai multe si apelez la ajutorul dv.”, ne scrie dl Ionel Amariutei din Bucuresti.
Stimate domn, va multumim ca ne cititi si va informam ca revista despre care vreti sa aflati mai multe, respectiv revista ANTIC ART, are adresa Bd. Mircea Voda nr. 47, tel. 321.25.71, fax 321.25.73, redactor-sef fiind dl Remus Andrei Ion.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă