13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPosta redactiei

Posta redactiei

Destinatarul alocatiei
La redactia noastra am primit memoriul dlui Aurel Ciobanu, in care ni se reclama faptul ca nu primeste alocatia pentru fiica sa.
Directia Regionala de Posta Timisoara, in urma cercetarilor efectuate, ne-a trimis urmatorul raspuns: “Petentul nu este destinatarul alocatiei si in consecinta nu i se pot da relatii. Din verificarile noastre la OP Orastie a fost depusa o reclamatie de catre dna Emma Siklodi, aceasta fiind destinatara de drept a alocatiei. Domniei sale i-a fost adresata de catre oficiul postal intreaga corespondenta referitoare la cercetarile efectuate. In cazul in care dna Siklodi doreste si alte informatii, poate sa solicite acest lucru oricand personal”.

Pensia de serviciu pentru politisti
Cand are dreptul la pensie de serviciu un politist? – ne intreaba dna Catinca Sandu.
Potrivit art. 11 si 12 din Legea 179 privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor, publicata in M.O. nr. 485 din 31 mai 2004, pensia de serviciu poate fi: pentru limita de varsta; anticipata; anticipata partiala. La pensia de serviciu pentru limita de varsta au dreptul politistii in activitate care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au implinit varsta de 55 ani; au o vechime in serviciu de minimum 30 de ani barbatii si 25 de ani femeile, din care efectiv ca politist sau militar 15 ani barbatii si 10 ani femeile. Limitele de varsta in gradul profesional pana la care politistii pot fi mentinuti in activitate sunt: pentru agentii si ofiterii de politie, pana la gradul de comisar-sef – 55 ani; pentru ofiterii de politie cu gradul de comisar-sef de politie, in cazuri temeinic justificate si daca starea de sanatate le permite indeplinirea atributiilor, cu aprobarea ministrului administratiei si internelor, care se da semestrial – 57 de ani; pentru ofiterii de politie cu gradul de chestor de politie ori superior – 60 de ani.

Inspectia tehnica a vehiculelor
Ce institutie poate efectua inspectia tehnica periodica pentru autovehiculele ce transporta marfuri periculoase? – ne intreaba dl Cristian Pantaru.
Avand in vedere noile reglementari aduse prin Ordonanta nr. 40 publicata in M.O. nr. 686 din 1.08.2005 privind certificarea incadrarii vehiculelor rutiere inmatriculate in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si in categoria de folosinta conform destinatiei, inspectia tehnica periodica la vehiculele rutiere certificate pentru transportul de marfuri periculoase sau pentru transportul de marfuri perisabile, la vehiculele rutiere destinate exclusiv pentru transportul de butelii de gaze, la remorcile-cisterna lente destinate transportului de marfuri periculoase, la autovehiculele de epoca, la autovehiculele pentru competitii sportive, la vehiculele rutiere cu caracteristici speciale, inclusiv la cele supuse inregistrarii, dupa caz, precum si inspectia tehnica in vederea redobandirii certificatului de inmatriculare se efectueaza de RAR in statiile reprezentantelor sale, in conformitate cu reglementarile nationale aplicabile acestor categorii de vehicule rutiere.

Formarea profesionala continua
Care este scopul noului document aparut si denumit foarte diplomatic “Strategia pe termen scurt si mediu pentru formare profesionala continua in Romania”, ne intreaba dl Cornel Soare.
Documentul despre care doriti sa aflati mai multe detalii, publicat in M.O. nr. 747 din 17.08.2005, urmareste dezvoltarea unui sistem de formare profesionala continua, transparent si flexibil, care sa asigure cresterea ocupabilitatii, adaptabilitatii si mobilitatii fortei de munca si care sa raspunda nevoilor companiilor de forta de munca calificata. Problema formarii profesionale continue este importanta pentru sustinerea transformarii fortei de munca, fiind principalul instrument prin care aceasta se poate adapta la noi cerinte, facilitand astfel mobilitatea intre diferite sectoare de activitate. Se doreste o schimbare a mentalitatii in ceea ce priveste formarea profesionala, in sensul cresterii gradului de constientizare cu privire la importanta invatarii continue, a gradului de motivare pentru largirea cunostintelor si dezvoltarea competentelor profesionale. In acest moment, in domeniul formarii profesionale continue sunt implicate o diversitate de institutii si parteneri sociali, pentru viitor impunandu-se dezvoltarea si diversificarea parteneriatelor intre organizatiile patronale si cele sindicale, asociatiile profesionale, organizatiile nonprofit si ale societatii civile la toate nivelurile: local, regional, national si european.

Bursa speciala “Guvernul Romaniei”
Domnisoara Anisoara Cuzmir vrea sa stie care ar fi obligatiile unui tanar ce obtine o bursa speciala “Guvernul Romaniei”.
Conform art. 7 din Normele Metodologice de aplicare a Legii 157/2004, beneficiarii bursei speciale “Guvernul Romaniei” pentru formarea managerilor din sectorul public, publicata in M.O. nr. 905 din 5.10.2004, au obligatia de a mentine pe toata durata studiilor un nivel minim de performanta echivalent calificativului “Bine”, iar dupa absolvirea studiilor sa-si desfasoare activitatea in sectorul public o perioada minima de: 5 ani – daca au beneficiat de o bursa pe o perioada mai mare de 27 luni sau daca suma primita ca bursa a depasit 60.000 euro; sau 4 ani – cazurile care au beneficiat de bursa pe o perioada mai mare de 18 luni, reprezentand 2 ani de scolarizare; 3 ani – pentru celelalte situatii.

Reveniti cu acte doveditoare
Un raspuns pentru dl I. Matache din Ploiesti l-am primit, in urma memoriului adresat Institutiei prefectului, judetul Ialomita, in care se spune:
“Prin Hotararile nr. 25 din 14.06.2001 si 25/I/14.03.2002 date de Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, cererea si contestatia prin care solicitati reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafetei de 5 ha mostenire de la Matache Ilie au fost respinse, deoarece actul doveditor face referire la anul 1947, an anterior perioadei 1949-1959 in care terenurile au fost preluate sub orice forma la CAP sau la stat. Fata de aceasta situatie si avand in vedere modificarile aduse legilor fondului funciar prin Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniul proprietatii si justitiei cu privire la actele doveditoare care se iau in calcul pentru dovedirea proprietatii si existenta unui nou termen de depunere a cererilor, va indrumam ca pana la 22 septembrie sa reveniti cu o cerere si cu acte doveditoare la Primaria Balaciu”.

Termenul de recurs a fost stabilit
Un raspuns pentru d-na Rada Turcu l-am primit din partea Judecatoriei Videle in care se precizeaza:
Dna Rada Turcu a avut inregistrata pe rolul instantei cauza civila nr. 444/2005 in care a fost pronuntata sentinta civila nr. 314/29.06.2005. Impotriva acestei sentinte s-a formulat recurs la data de 7 iulie 2005, cererea de recurs si dosarul cauzei fiind inaintate la Tribunalul Teleorman, instanta competenta sa o solutioneze. Prin motivele de recurs, d-na Rada Turcu poate formula critici cu privire la modul in care i-a fost solutionata cauza in care a fost pronuntata sentinta civila nr. 314/29.06.2005, procedand conform dispozitiilor art. 299-316 Cod procedura civila. De altfel, din scrisoarea adresata dumneavoastra reiese ca s-a stabilit termen de solutionare a cererii de recurs la data de 8 septembrie 2005 la Tribunalul Teleorman.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă