15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPosta redactiei

Posta redactiei

Varsta de pensionare la medici
Raspunzand intrebarii dlui Andrei Mihai, din Bucuresti, mentionam ca varsta de pensionare a medicilor este de 65 de ani, indiferent de sex. Doctorii in medicina pot ramane in activitate pana la varsta de 70 de ani. Conform aceleiasi Legi pentru modificarea si completarea art. 16 din Legea 306/2004, publicata in M.O. 624/18.07.2005, academicienii, profesorii, conferentiarii universitari si cercetatorii stintifici gradelel I si II care desfasoara activitati medicale pot continua, la cerere, activitatea medicala pana la varsta de 70 de ani. Mentinerea in activitatea medicala dupa implinirea acestei varste se face cu acordul Colegiului Medicilor din Romania si cu aprobarea Ministerului Sanatatii. Persoanele prevazute mai sus pot cere pensionarea daca sunt indeplinite conditiile prevazute de legislatia de asigurari sociale de stat.

Ajutor lunar pentru sotul supravietuitor
La intrebarea doamnei Lucretia Olaru referitoare la ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor, care a fost hotarat prin lege, raspunsul este urmatorul:
Legea 578 privind acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitor va intra in vigoare dupa finalizarea operatiunilor de recalculare a pensiilor din sistemul public. Data va fi stabilita prin hotarare de guvern. De prevederile acestei legi vor putea beneficia pensionarii din sistemul public care nu s-au recasatorit dupa decesul sotului, iar durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani. Ajutorul lunar va fi de 25% din nivelul pensiei sotului decedat. In cazul in care durata casatoriei este mai mica, dar de cel putin 10 ani, ajutorul va fi diminuat progresiv.

Veteranii de razboi beneficiaza de asistenta medicala si medicamente gratuite
“O lege nu poate fi modificata decat printr-o alta lege”, ne scrie dl Marin M., veteran de razboi, din Bucuresti, nemultumit de modul in care se rezolva lucrurile in sistemul de sanatate.
Referitor la cele semnalate de domnia sa, ne-am adresat Ministerului Sanatatii pentru a-i cunoaste punctul de vedere. Acesta a fost urmatorul: “Persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Legea 44/1994, republicata, privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, beneficiaza de asigurare fara plata contributiei, daca nu realizeaza alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate de aceasta lege, precum si cele provenite din pensii, potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din OUG 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare”. “Acordarea in mod gratuit a asistentei medicale, medicamentelor, protezelor pentru unele categorii de persoane prevazute de legi speciale, inclusiv veteranii de razboi si vaduvele de razboi, se efectueaza prin intermediul OUG nr. 170/1999, aprobata cu modificari prin Legea nr. 783/2001. Potrivit dispozitiilor art. 3 lit. b din acest act normativ, veteranii de razboi si vaduvele de razboi beneficiaza de medicamente gratuite prevazute in “Lista cuprinzand denumirile comune internationale ale medicamentelor din Nomenclatorul medicamentelor de uz uman, de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala”. Pentru aceste considerente, la aceasta data veteranii de razboi si vaduvele de razboi beneficiaza in mod gratuit de medicamentele prevazute in HG 235/2005 privind aprobarea pentru anul 2005 a listei cuprinzand denumirile comune internationale ale medicamentelor din Nomenclatorul medicamentelor de uz uman, de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, medicamente a caror valoare este suportata integral din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, la nivelul de referinta”.

Conducatorul de doctorat
“Doresc sa urmez studiile universitare de doctorat. M-ar interesa ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a putea fi conducator de doctorat, ne intreaba dna Monica Sitaru, pentru a sti cui sa ma adresez”.
Potrivit Hotararii de Guvern nr. 567 aparuta in M.O. nr. 540 din 24 iunie 2005, conducator de doctorat poate fi un profesor universitar, un profesor universitar consultant, un academician sau un cercetator stiintific principal gradul I, care are titlul de doctor obtinut in domeniul respectiv. El poate fi numit prin ordin al ministrului Educatiei si Cercetarii, la propunerea IOSUD, cu avizul Consiliului National de Atestare a Titularilor, Diplomelor si Certificatelor Unviersitare, acest aviz fiind acordat pe baza evaluarii activitatii didactice si de cercetare, de relevanta nationala sau internationala. Un conducator de doctorat isi poate desfasura activitatea prin afiliere la o singura institutie organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD), iar prin incetarea contractului de munca la aceasta institutie se pierde automat calitatea de conducator de doctorat.

Admiterea la Scoala Nationala de Grefieri
In ceea ce priveste intrebarea dlui Mitea Alexandru, din Ilfov, il informam ca:
Regulamentul privind concursul de admitere la Scoala Nationala de Grefieri a fost modificat prin Hotararea nr. 248, publicata in M.O. 626/18 iulie 2005. Conform acestei hotarari, dosarele pentru inscrierea la concurs se depun cu cel putin 40 de zile inainte de data concursului, la cabinetele presedintilor tribunalelor in a caror raza teritoriala domiciliaza candidatii. Pe baza acestora, se va completa baza de date pusa la dispozitia tribunalelor de catre Consiliul Superior al Magistraturii. Candidatii respinsi in urma verificarii dosarelor pot formula contestatii in termen de 48 de ore de la afisare la tribunalele unde s-au inscris.

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor
“In anul 2004 am inregistrat la Guvernul Romaniei o cerere prin care solicitam sa fiu pus in posesia sumei recalculate cuvenite (deoarece telefonic mi s-a confirmat validarea hotararii). Nu am primit nici un raspuns, in conditiile in care, in urma discutiilor purtate cu mai multi nemultumiti de punerea in aplicare a hotararilor luate de comisiile judetene referitoare la Legea 9/1998, rezulta lucruri ce merita a fi luate in calcul de autoritatile competente”, ne semnaleaza dl Minculescu Octavian din Bucuresti.
Am sesizat, la randul nostru, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, Serviciul pentru aplicarea Legii 9/1998, si am aflat urmatoarele: “Referitor la cererea dvs., inregistrata la Departamentul pentru aplicarea Legii 9/1998, din cadrul Cancelariei Primului Ministru sub numarul 3848/RB/16.05.2005, cu privire la petitia dlui M.O. din Bucuresti, va facem cunoscut ca dosarul ce cuprinde Hotararea Comisiei Municipiului Bucuresti nr. 1779/17.10.2002, la care face referire petentul, este in curs de solutionare. Ordinul prin care se va solutiona dosarul va fi transmis petentului la domiciliu”.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă