11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPosta redactiei

Posta redactiei

Nu sunt bani pentru camin-spital
Dezamagit de greutatile cu care se confrunta persoanele ajunse la varsta pensionarii, dl Mihail Stamatide ar dori sa construiasca un camin de batrani pe terenul proprietate personala, insa in afara de terenul pe care poate sa-l puna la dispozitie nu dispune de fonduri pentru constructie.
Prefectura judetului Prahova pe raza caruia se afla acest teren ne face cunoscute urmatoarele: Legea 340/2004 privind institutia prefectului stabilieste ca prefectul, in principal, asigura realizarea intereselor nationale, aplicarea si respectarea Constitutiei, a legilor, a ordonantelor si hotararilor Guvernului, a celorlalte acte normative, verifica legalitatea actelor administrative adoptate sau emise de autoritatile administratiei publice si judetene, cu exceptia actelor de gestiune, si poate ataca in fata instantei de contencios administrativ actele acestor autoritati pe care le considera ilegale. In acelasi timp, precizam ca institutia prefectului se afla in imposibilitatea solutionarii cererii dvs. prin alocarea de fonduri atat timp cat activitatea acestei institutii este finantata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Administratiei si Internelor, iar cheltuielile totale aferente bugetului institutiei prefectului reprezinta limite maxime ce nu pot fi depasite. Astfel, chiar daca apreciem initiativa dvs. si o consideram demna de admiratie, rezulta ca singura cale pentru promovare ramane perseverenta pana in momentul identificarii autoritatii sau institutiei abilitate de lege sa efectueze investitii de genul celei prezentate.

Sporuri luate in calcul la determinarea punctajului mediu anual
Referitor la memoriul adresat de dl Alexandru Popa din Susani, judetul Valcea, am primit din partea Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale urmatorul raspuns:
“Conform prevederilor art. 164 din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, la determinarea punctajului mediu anual, pe langa salariile brute sau nete, dupa caz, se utilizeaza si sporurile care au facut parte din baza de calcul a pensiei, sporurile cu caracter permanent, in conformitate cu prevederile Legii nr. 49/1992. Dovada acestor sporuri poate fi facuta cu carnetul de munca sau cu adeverinte eliberate de angajatori sau de catre detinatorii arhivelor acestora. Referitor la sporul de vechime in munca, pentru perioada anterioara datei de 1 aprilie 1992 acesta se calculeaza automat potrivit prevederilor art. 164 alin. (3) din Legea nr. 197/2000 si in consecinta nu este necesara dovedirea acestuia prin adeverinte. Pentru perioada de dupa 1 aprilie 1992 sporul de vechime utilizat este cel inregistrat in carnetul de munca sau dovedit cu adeverinte.

Recalcularea pensiilor
Pentru dl Ion Cumpat cu privire la sporurile ce nu pot fi luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual corespunzator perioadelor lucrate anterior datei de 1 aprilie 2001 Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale ne-a precizat:
“Nu sunt considerate sporuri cu caracter permanent si deci nu pot fi luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual corespunzator perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001 urmatoarele forme de retribuire: formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie sau dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale; premiile anuale si cele acordate in cursul anului pentru realizari deosebite; sporurile acordate in scopul stimularii personalului; diurnele de deplasare si delegare; indemnizatiile de delegare, detasare si transfer; drepturile de autor; drepturile platite in cazul desfacerii contractului de munca; al 13-lea salariu. In ceea ce priveste al 13-lea salariu si primele trimestriale, acestea se au in vederea la stabilirea punctajului mediu anual dupa data de 1.04.2001.

Persoanele cu handicap nu platesc impozit pe salariu
Ce venituri nu se impoziteaza cand este vorba de o persoana cu handicap fizic? – ne intreaba dna Olga Tudose.
Potrivit Codului fiscal intrat in vigoare, veniturile din salarii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav si accentuat, incadrate cu contract individual de munca, deci veniturile din salarii si cu caracter salarial, nu se impoziteaza. In schimb, se impoziteaza acele venituri care nu sunt legate de calitate de salariat, ce nu privesc cartea de munca sau contractul de munca.

Statiile pentru telefonie mobila nu prezinta risc privind radioactivitatea
Intr-un memoriu adresat ziarului nostru dl Alex. Toader din Craiova ne sesiza faptul ca SC Orange Romania a amplasat o antena de telefonie mobila aproape de locuintele locatarilor de pe strada G-ral Dragalina fara sa aiba acceptul acestora, deoarece, sustin ei, ar fi radioactiva.
Prefectura judetului Dolj ne face cunoscute urmatoarele: “Memoriul adresat ziarului dumneavoastra este identic cu cel depus la institutia noastra si inregistrat la nr. 2252/2005. Pentru solutionarea memoriului institutiile abilitate au verificat aspectele reclamate. In acest sens i-au fost facute cunoscute raspunsurile formulate de Inspectoratul judetean in Constructii Dolj, Primaria municipiului Craiova, Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Dolj si Directia de Sanatate Publica Dolj – Departamentul de medicina preventiva. SC Orange Romania a solicitat Institutului de Sanatate Publica Bucuresti un studiu de impact pentru acest gen de echipament, concluziile acestuia fiind ca statiile de baza pentru telefonie mobila nu prezinta nici un risc pivind protectia impotriva raditiilor”.

Tariful de abonament va fi rambursat
La sesizarea dlui Ioan Binig cu privire la functionarea postului telefonic, Romtelecom SA, in urma verificarilor efectuate la postul telefonic reclamat, ne-a comunicat:
“S-a constatat ca in perioada 16.05-25.05.2005, din cauza lucarilor de dezvoltare si modernizare a retelei telefonice, postul telefonic reclamat a functionat sub parametrii tehnici normali. Conform conditiilor generale pentru furnizarea serviciului telefonic, Romtelecom va rambursa clientului tariful de abonament in cota fractionara corespunzatoare perioadei efective de nefunctionare. La aceasta data postul telefonic functioneaza normal”.

Carnetul de munca l-ati ridicat sub semnatura
Dl Romeo Ciura din Bucuresti ne-a scris fiind nemultumit de faptul ca functionarii de la Casa Locala de Pensii sector 4 nu-i raspund solicitarii de a-i elibera carnetul de munca.
Din verificarile efectuate la Casa Locala de Pensii sector 4 s-a constatat ca dumneavoastra, domnule Ciurea, ati semnat pentru ridicarea carnetului de munca in original pe data de 22.03.2001. Drept urmare, carnetul nu mai este la dosar, dar vi s-a trimis o copie a fisei de pensii existente in dosar intocmita de intreprinderea Vulcan.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă