16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialPrefectura Bistrita-Nasaud a revocat o treime din hotararile consiliilor locale

Prefectura Bistrita-Nasaud a revocat o treime din hotararile consiliilor locale

O treime din consiliile locale din judetul Bistrita-Nasaud, respectiv 21 din 62, au adoptat, in prima jumatate a anului, hotarari cu incalcarea prevederilor legale, motiv pentru care Prefectura le-a returnat pentru a fi revocate. Dintr-un raport dat publicitatii de secretarul general al acestei institutii, Mica Oprea, reiese ca legislativele locale din comunele Bistrita Bargaului, Poiana Ilvei, Mariselu, Tiha Bargaului, dar si cel din municipiul Bistrita au emis hotarari prin care au incalcat legile privind evidenta si administrarea bunurilor apartinand domeniului public si privat al statutului sau al unitatilor administrativ-teritoriale.
Astfel, alesii din comunele Caianu Mic, Cetate, Monor, Matei si din Sieu Magherus au stabilit taxe speciale cu caracter de sanctiune incalcand regimul juridic al acestora stabilit prin Ordonanta de Urgenta 45/2003. Acestia nu au instituit un regulament care sa stabileasca in mod clar conditiile in care se instituie taxele speciale si modul de organizare si functionare a serviciilor publice prin care se propun sanctiunile respective.
De asemenea, potrivit lui Mica Oprea, consiliile locale din comunele Poiana Ilvei, Petru Rares si Salva au procedat la constatarea incetarii de drept a mandatelor unor alesi inaintea duratei normale a acestora in alte cazuri decat cele prevazute la art. 9 din lege sau fara sa faca dovada ca au intervenit cauzele de incetare a mandatului prevazute de lege.
La randul lor, consilierii locali din comuna Prundu Bargaului au aprobat infiintarea unui depozit pentru comercializarea materialului lemnos fara sa existe un temei legal pentru aceasta. Si CL Parva a aprobat asocierea cu o societate comerciala insusindu-si statutul noii firme constituite in care se prevederea desfasurarea de catre autoritatea locala a unor activitati de comert, situatie care contravine legii.
Mica Oprea a mai spus ca o mare parte a legislativelor locale nu au adoptat nici pana in prezent organigrama si statul de functii al aparatului propriu intrucat nu au primit avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, desi au remis acestei institutii documentele necesare.
Din cele 996 de hotarari ale consiliilor locale din judet adoptate in prima jumatate a anului, in cazul a 69 a fost declansarea procedurii prealabile care reprezinta un semnal de alarma tras de Prefecuta care sesizeaza incalcarea legii.
In cazul in care alesii locali nu revoca sau nu modifica hotararile respective, acestea sunt atacate in contencios administrativ, insa in perioada de referinta nu a fost cazul.

Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...
Ultima oră
Pe aceeași temă