12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialPremii si premiere la Festivalul International de Film "Transilvania"

Premii si premiere la Festivalul International de Film “Transilvania”

Filmul regizorului Cristi Puiu, “Moartea Domnului Lazarescu” a luat nu mai putin de 5 distinctii la cea de-a IV-a editie a Festivalului International de Film “Transilvania” (TIFF), manifestare care s-a incheiat sambata seara la Cluj-Napoca. Premiul cel mare a fost impartit de doua pelicule, una ruseasca, iar cealalta, o co-productie realizata in 2004.
Anul acesta, festivalul a inregistrat un numar record de spectatori la proiectiile din salile de cinema, dar si la cele in aer liber: aproape 20.000 de cinefili. Actorul roman Gheorghe Dinica si actrita franceza Annie Girardot au primit premiile pentru intreaga activitate, inmanate de catre Margareta Paslaru, respectiv Oana Pellea. Trofeul “Transilvania” si premiul de 4.000 de euro au fost impartite intre realizatorii peliculelor “4”, de productie ruseasca, si “Wisky”, realizat in Uruguay, Argentina, Germania si Spania.
Vedeta serii a fost, insa, filmul “Moartea Domnului Lazarescu”. Cristi Puiu a primit premiul pentru regie, actorii principali Luminita Gheorghiu si Ion Fiscuteanu au luat premiul pentru cea mai buna interpretare, iar filmul in sine a mai primit premiul presei straine, titlul de cel mai bun film prezentat in cadrul Zilelor Filmului Romanesc, dar si premiul publicului. Aceasta, dupa ce, cu putin timp in urma filmul lui Cristi Puiu a fost premiat si la Cannes, la sectiunea “Un certain regard”.
Nu au lipsit nici momentele emotionante. O sala intreaga a aplaudat-o, in picioare, pe actrita franceza Annie Girardot, care a primit Premiul pentru intreaga cariera. “Exista actrite pe care vrei sa le iei acasa. Este un vis de-al meu s-o cunosc pe Annie Girardot”, a spus, cu lacrimi in ochi, Oana Pellea, care a prezentat-o publicului pe artista franceza.
“Multumim pentru tenacitatea, incapatanarea si priceperea cu care au reusit sa ne aduca la editia a patra a acestui festival”, a spus Mona Musca echipei TIFF 2005. Si viitoarea generatie de cineasti a avut momentul ei de glorie. Castigatorii seminarului “Let's go digital” i-au entuziasmat pe invitatii prezenti in sala, mai ales ca au fost din plin laudati de catre “profesorii” lor pentru filmele pe care le-au realizat.

Cele mai citite

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...

Se deschide cel mai mare mall din Capitală. Se fac angajări

Se pregătește deschiderea celui mai mare mall din Capitală și vor fi angajați sute de oameni. Militari Shopping se va transforma în cel mai...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...
Ultima oră
Pe aceeași temă