12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPrimaria Cluj-Napoca strica jocurile de pe piata imobiliara

Primaria Cluj-Napoca strica jocurile de pe piata imobiliara

Planurile primarului din Cluj-Napoca, Emil Boc, sunt pe cale sa strice socotelile multora dintre agentiile imobiliare din oras. Dupa ce aici preturile locuintelor si ale terenurilor au crescut spectaculos, ajungand la nivelul celor din Roma sau Bruxelles, in prezent, piata cunoaste tendinta de scadere. Si asta, pentru ca oferta de locuinte a devenit mai mare decat cererea. Boc a anuntat ca intentioneaza sa construiasca un cartier de locuinte pe locul pietei de vechituri din oras, cunoscuta sub numele de “Oser”.
Edilul a spus ca in zona vor fi ridicate circa 1.000 de locuinte. Acestea ar urma sa fie finantate exclusiv din banii Primariei, mai precis dintr-un credit care va fi luat de municipalitate. Valoarea totala a sumei contractate va fi de circa 1.500 de miliarde lei. 500 de miliarde vor fi folosite pentru construirea de locuinte, atat in zona “Oser” cat si in alte zone ale municipiului. Restul banilor vor fi folositi pentru asfaltarea strazilor din oras.
Emil Boc estimeaza ca proiectul va costa municipalitatea intre 250 si 300 de miliarde lei. El a adaugat ca piata de vechituri, impreuna cu targul de animale care functiona in zona, vor fi mutate in afara municipiului. Suprafata de trei hectare pe care functiona Piata “Oser” reprezinta cea mai mare parcela complet viabilizata de care dispune administratia locala in prezent pentru construirea de locuinte.

Defavorizatii Ð primii beneficiari ai proiectului

Totodata, primarul a afirmat ca apartamentele din zona vor fi destinate in primul rand cazurilor sociale, functionarilor din administratia locala care au salarii prea mici pentru a-si putea permite sa isi ia un credit imobiliar, precum si persoanelor care vor fi evacuate din casele nationalizate.
Creditul de 1.500 de miliarde lei ar urma sa fie luat de Primarie in toamna acestui an, iar lucrarile de constructie a cartierului Oser ar urma sa inceapa in primavara anului viitor. Boc a estimat ca noul cartier va fi gata in urmatorii doi ani.
In paralel, municipalitatea vrea sa construiasca inca un cartier in zona Lombului. Pentru viabilizarea celor peste 300 de hectare de teren de care dispune Primaria in zona ar fi nevoie de circa 3.000 de miliarde lei. Primarul a spus ca va fi practic imposibil sa finanteze pe termen scurt lucrarile de viabilizare cu bani de la bugetul local, asa ca va incheia parteneriate cu companii private. Acestea ar urma sa plateasca lucrarile de viabilizare, iar in schimb vor primi parcele de teren.

Oferta, mai mare decat cererea pe piata imobiliara

Piata imobiliara din Cluj-Napoca a ajuns intr-un punct mort. Agentiile imobiliare din oras se dau de ceasul mortii ca sa mentina preturile apartamentelor la un nivel ridicat insa oferta de apartamente devine pe zi ce trece mai mare decat cererea. Deocamdata, multe dintre agentii mai rezista din banii acumulati din afacerile de anul trecut pentru ca tranzactiile cu case s-au imputinat semnificativ in ultimele luni, dupa cum sustin notarii clujeni.
Se pare ca tot mai multi agenti imobiliari incearca sa ii convinga pe vanzatori sa scada preturile daca vor sa mai vanda ceva. Pana acum, costul unui apartament era crescut “la plezneala”. Marea majoritate a agentiilor investeau in spatiile pe care le cumparau nefinisate, pe amenajau, iar apoi le scoteau la vanzare. In general, cereau cu cateva sute de euro mai mult decat pretul pietei.
Pentru prima data in ultimii zece ani insa, preturile imobilelor din Cluj-Napoca au inceput sa scada. Angajatii agentiilor imobiliare sustin ca fenomenul se observa in cazul constructiilor noi, unde oferta de locuinte depaseste sensibil cererea. Proprietarii noilor blocuri au inceput timid sa ofere reduceri de pret, care deocamdata se ridica la cel mult 500 de euro pentru un apartament.
Astfel, potrivit unei estimari a autoritatilor locale, numarul blocurilor de locuinte aflate in diverse stadii de constructie in oras se ridica la 200, ceea ce inseamna cateva mii de apartamente. Acestora li se adauga sutele de case care se construiesc in diferitele zone din oras.
Un alt element care contribuie la stabilizarea pietei este reprezentat de proiectul ANL Cetatea Fetei din Floresti. Cele circa 800 de locuinte care vor fi ridicate in final in aceasta localitate reprezinta o “supapa” importanta pentru piata imobiliara. De asemenea, pe terenurile dintre vatra comunei si cartierul ANL vor putea fi construite in viitor un numar mare de locuinte pentru ca zona a fost deja viabilizata.
In plus, primarul Emil Boc a spus ca municipalitatea a inceput construirea a doua blocuri de locuinte sociale cu 108 apartamente si ca a scos la licitatie construirea unor noi blocuri in alte doua locatii. Primarul din Cluj spune ca in a doua jumatate a anului trecut, a semnat autorizatii de construire pentru 36 de noi blocuri iar pana in luna martie, a semnat de asemenea autorizatii pentru construirea a inca 53 de blocuri private de locuinte. In total, este vorba de mai mult de 1.600 de apartamente.
Daca anul trecut pretul unui apartament vechi cu doua camere varia intre 30.000 si 35.000 de euro, in functie de dotari, acum acesta costa intre 35.000 de euro si poate sa ajunga pana la 41.000 de euro. Insa, in lipsa de clienti, constructorii par sa fi redescoperit strategia dumpingului, oferind reduceri din ce in ce mai consistente eventualilor clienti.
In cartierul Grigorescu, o garsoniera se vinde cu circa 25.000 de euro. in Manastur, preturile sunt ceva mai scazute, la circa 22.000 de euro, in timp ce in cartierul Zorilor o garsoniera ajunge la circa 26.000 de euro. In noile blocuri din Zorilor, preturile variaza intre 33.500 si 69.000 de euro.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă