9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialProbleme romano-maghiare, dezbatute in apropierea granitei

Probleme romano-maghiare, dezbatute in apropierea granitei

Impresionante forte de ordine au fost comasate, ieri, in municipiul Oradea, cu ocazia vizitei premierului Ungariei, Gyurcsany Ferenc. Oficialul din tara vecina a poposit in municipiul resedinta a judetului Bihor la intoarcerea de la sedinta comuna a celor doua guverne, maghiar si roman, care a avut loc la Bucuresti.
Primul ministru maghiar a venit insotit de o delegatie din care a facut parte si presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela. Gyurcsany Ferenc a participat la o scurta conferinta de presa, a luat masa cu episcopul romano-catolic Tempfli Jozsef si a participat la un forum ce a avut ca tema autonomia, la sediul Primariei Oradea.
Vizita premierului a starnit, insa, nemultumirea tinerilor maghiari din oras, care au vrut sa organizeze un miting de protest impotriva oficialului din tara vecina, pe care il considera “comunist”. Acestia sunt, de fapt, sustinatorii fostului premier al Ungariei, Viktor Orban. Pana la urma, miscarea de protest nu a mai avut loc, tinerii maghiari fiind convinsi sa abandoneze aceasta idee.
Din cauza mitingului anuntat, traseul, ora si locul de desfasurare a conferintei delegatiei maghiare cu reprezentantii mass-media a fost tinuta la secret pana in ultimul moment.
In timpul conferintei de presa sustinuta in incinta Palatulului Baroc (retrocedat de autoritatile romane Episcopiei Romano-Catolice), Gyutcsany Ferenc a vorbit despre sedinta celor doua guverne care a avut loc la Bucuresti si despre importanta infiintarii Consulatului Maghiar de la Miercurea Ciuc, dar si a Centrului Cultural Maghiar de la Sf. Gheorghe. Demnitarul a spus ca este incantat de sustinerea pe care o are UDMR din partea Guvernului Romaniei, intrucat aceasta formatiune are astfel posibilitatea de a reprezenta interesele maghiarilor din Romania in fata autoritatilor.
La randul sau, vicepremierul Marko Bela a vorbit despre necesitatea rezolvarii problemelor interetnice din tara. El este convins ca acestea au o solutie si ca toti am avea de castigat odata ce vor fi rezolvate.
La intalnire a fost luata in discutie si situatia invatamantului in limba maghiara. Presedintele UDMR a spus ca in ultimii ani a fost facut un progres in acest domeniu, insa inca nu sunt multumiti pe deplin. “Dorim ca toti copiii maghiari sa aiba acces la invatamantul in limba materna, de la clasele primare pana la universitati”, a declarat Marko Bela. El a adaugat ca in ceea ce priveste invatamantul superior, la aceasta ora exista o universitate particulara, “Sapientia”, care pana acum a fost finantata doar de Ungaria, insa la sedinta comuna acelor doua guverne s-a decis ca si Statul Roman sa participe la finantarea acestei institutii de invatamant.
Totodata, maghiarii vor si o universitate de stat, iar in acest sens sustin divizarea Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj – Napoca. “Credem, insa, ca nu protestele de strada vor rezolva aceasta problema, ci demersurile politice”, a spus presedintele UDMR. Premierul Ungariei a fost de acord cu parerile exprimate de Marko Bela, cu privire la invatamantul in limba materna.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă