10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialProcurorul general al Romaniei, acuzat de abuz in serviciu

Procurorul general al Romaniei, acuzat de abuz in serviciu

Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, este acuzat de un judecator din Cadrul Curtii de Apel Targu-Mures de abuz in serviciu. Astfel, judecatorul muresean Horatiu Dumbrava a si depus deja o plangere penala impotriva lui Botos la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Plangere penala impotriva lui Botos

Dumbrava, fost prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Targu-Mures, sustine in sesizarea adresata CSM ca Ilie Botos si-a exercitat cu rea-credinta atributiile de serviciu si, in consecinta cere sanctionarea acestuia.
Totodata, magistratul targumuresean a adresat Parchetului de pe langa ICCJ o plangere penala in care il acuza pe procurorul general al Romaniei de abuz in serviciu si a cerut de la acesta, intr-o actiune in contencios administrativ inregistrata la Curtea de Apel Bucuresti, daune morale de 100 de milioane de lei.
“De peste doi ani si jumatate ma chinui sa-mi fie recunoscut dreptul salarial relativ la recalcularea valorii sectoriale din perioada in care am functionat ca prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Targu-Mures. Cu regret, avand in vedere ca am indragit mult profesia de procuror, trebuie sa dau publicitatii demersurile pe care le fac de la sfarsitul anului 2002 pentru a-mi recupera sumele de bani ce mi se cuvin”, a declarat Horatiu Dumbrava. El a adaugat ca suma pentru care s-a judecat, actualizata, se ridica la peste 70 milioane lei.
“Vinovatul pentru intreaga situatie nu este altul decat domnul Procuror General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ilie Botos”, a mai afirmat judecatorul. Acesta considera ca scuza lui Botos, care sustine ca a primit ordin scris de la fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, de a promova recurs in anulare impotriva sentintelor definitive prin care magistratii si-au castigat in instanta o serie de drepturi salariale, nu este in masura sa il exonereze de vina.
“Domnia sa si-a ridicat sumele de bani (este vorba de acelasi drept pentru recunoasterea caruia eu ma chinui de atat timp) pe vremea cand era procuror militar la Parchetul de pe langa Tribunalul Militar Cluj-Napoca”, a completat Dumbrava.

Botos acuzat ca i-a platit preferential pe procurori

Judecatorul a mai spus ca in privinta promovarii recursului in anulare, Botos avea cunostinta de faptul ca, intre timp, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat in mai multe hotarari impotriva Romaniei ca fiind “o incalcare a art. 6 paragraf. 1 din Conventie modalitatea atacarii hotararilor irevocabile cu recurs in anulare”. Horatiu Dumbrava este cu atat mai nemultumit cu cat imediat dupa anularea hotararilor care ii dadeau castig de cauza ca urmare a admiterii recursurilor in anulare, Botos a recunoscut dreptul procurorilor de a beneficia de diferentele salariale si a trecut la plata lor pentru cei care aveau hotarari irevocabile, pe el excluzandu-l deoarece impotriva sentintei sale a fost admis recursul in anulare.
“Procurorul general al Romaniei a refuzat in mod sistematic sa-si indeplineasca indatorirea pe care o avea ca ordonator principal de credite, aceea de a-mi achita drepturile castigate prin hotarare judecatoreasca, indatorire legala pe care acesta a recunoscut ca o avea din moment ce a dispus ca aceleasi drepturi salariale, cu continut identic, sa li se achite colegilor, care au beneficiat de tratamentul prietenos al d-lui Procuror General”, a afirmat judecatorul in sesizarea adresata CSM.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă