19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialProtest impotriva sistematizarii unei piete din Arad

Protest impotriva sistematizarii unei piete din Arad

Peste 100 de agenti economici din municipiul Arad au protestat, vineri, impotriva propunerii primarului orasului, Gheorghe Falca, de a sistematiza Piata agroalimentara “Mihai Viteazul”. Invitati la o dezbatere publica in sala de sedinte a Palatului Administrativ, comerciantii au cerut cu insistenta edilului-sef sa renunte la modernizarea pietei, spunand ca, astfel, peste 2.000 de oameni vor ramane fara un loc de munca.
Pentru a sensibiliza spiritele incinse la maxim, pe un ecran montat in sala de sedinte au fost rulate imagini din Piata “Mihai Viteazul”, in care au fost prezentate gunoaiele care “domnesc” in aceasta zona, dar si imagini cu comercianti ambulanti care isi desfasoara activitatea fara autorizatii. Deoarece locul propus pentru sistematizare este administrat de SC “TOP” SA, firma subordonata Consiliului Local, imaginile nu au facut decat sa reflecte modul in care este gestionata activitatea de administrare, adica mizerie si comercianti fara autorizatii care isi vand marfa sub ochii gardienilor publici si a agentilor din Politia Pietelor ce sunt platiti din bani publici.
In timpul dezbaterii publice, primarul Falca a incercat o strategie prin care erau eliminati agentii economici care comercializeaza produse nealimentare, destinatia finala a spatiului pe care SC “TOP” il va administra dupa modernizare fiind destinat doar producatorilor agricoli. Conform celor cuprinse in Proiectul Urbanistic de Detaliu, actuala piata este depasita din toate punctele de vedere, unele constructii datand din 1947.
In locul Pietei “Mihai Viteazul”, Primaria doreste sa construiasca, prin intermediul unui investitor, un complex comercial gigant, cu parcari subterane pe doua nivele. La parter ar urma sa fie amplasata o piata pentru micii producatori, un magazin alimentar, banca, spatii depozitare, ascensoare sau scari rulante etc. La etajul I se vor realiza magazine mijlocii si mici, zone de agrement, fitness, distractie, iar la etajul II vor fi magazine, spatii pentru administratia complexului, incinta gastronomica, cinematograf multiplex si o sala expo.
Vazand intentia primarului, comerciantii au declansat un scandal in care Gheorghe Falca si-a pierdut cumpatul, acuzandu-i pe acestia ca sunt manevrati de PSD. Totul a culminat cu iesirea nervoasa a edilului, care, in plina sedinta, a strigat celor prezenti: “Am interes sa va desfiintez pe totii pesedistii”. Intr-un final, Falca a cedat si a cerut ca la intocmirea caietului de sarcini sa fie prezenti trei reprezentanti ai agentilor economici care vand alte produse decat cele agricole pentru ca acestia sa primeasca spatii in noua configuratie a pietei.

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă