18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialPSD Caras-Severin se scalda in Mocioalca

PSD Caras-Severin se scalda in Mocioalca

Dorin Timonea
PSD Caras-Severin este filiala fostului partid de guvernamant cu cele mai multe probleme dintre toate organizatiile similare din Transilvania si Banat. Dupa plecarea de la conducerea organizatiei a senatorului Ioan Talpes, orgoliile si scandalurile intre liderii politici au reizbucnit si s-au intensificat odata cu apropierea datei Conferintei judetene de alegeri. In cursa s-au inscris pana acum, oficial, trei candidati pentru sefia organizatiei judetene, dar un al patrulea, asteapta si el momentul pentru a intra in competitie.

Trei candidati la functia de presedinte

Este vorba, in primul rand, de actualul presedinte interimar al filialei, Gheorghe Cahnita, de fostul presedinte si prefect, Gheorghe Pavel Balan, si de deputatul Ion Mocioalca. Interesat de preluarea functiei este si fostul presedinte al Consiliului Judetean, Ilie Mustacila. Fiecare dintre acestia are propria lui lista de sustinatori si chiar cate o echipa de campanie electorala interna.
Astfel, Gheorghe Pavel Balan este sustinut de secretarul executiv al organizatiei judetene, Simion Teperdel. In tabara lui Gheorghe Cahnita se afla purtatorul de cuvant al filialei, Claudiu Pasare, pe cand in cea a deputatului Ion Mocioalca se regaseste fostul sef al biroului SAPARD din Regiunea V Vest, Nicolae Stefanescu. Acesta, dupa ce a fost schimbat de la conducerea institutiei, si-a infiintat firma “Stefi Sapard” SRL Resita, prin care doreste sa ofere consultanta celor care doresc sa implementeze proiecte SAPARD.
Fiecare dintre cei trei sustinatori ai principalilor candidati la presedintia filialei vizeaza, respectiv Pasare, Stefanescu si Teperdel, la randul lor, postul de secretar executiv. De altfel, intre purtatorul de cuvant al organizatiei si fostul sef al biroului SAPARD s-a consumat o cearta violenta chiar la sediul partidului, cei doi aruncandu-si unul altuia insulte grave.
Scandalurile dintre lideri au constituit principalul motiv pentru care fostul ministru Ilie Sarbu, care raspunde de filiala Caras-Severin a PSD la nivel national, a fost nevoit sa amane alegerile din 24 iunie pana in data de 2 iulie.

Jocuri de culise si interese

Fiecare dintre cei trei candidati oficiali are propriile strategii si practica diferite jocuri de culise. De asemenea, fiecare dintre ei isi acorda sanse de 70 la suta pentru a castiga. Surse din partid au declarat ca deputatul Ioan Mocioalca este sustinut de unul dintre cei mai bogati oameni din vestul tarii, Iosif Armas, cel care in legislatura trecuta facea jocurile in filiala.
De altfel, din unele informatii reiese ca parlamentarul este sustinut si de presedintele Consiliului Judetean, Sorin Frunzaverde (PD). Surse din PSD au mentionat ca acesta ar fi contactat o serie de primari social-democrati (cum este cel de la Slatina-Timis), carora le-a recomandat sa il sustina pe Mocioalca, daca vor sa obtina bani de la bugetul institutiei. Implicarea democratului in treburile fostului partid de guvernamant pare a fi motivata de prietenia care il leaga de deputat.
La randul sau, prin purtatorul de cuvant, Claudiu Pasare, care este si angajat al cabinetului parlamentar al lui Ioan Talpes, Gheorghe Cahnita are sprijinul senatorului, care, chiar daca a demisionat din partid, doreste ca functia de presedinte sa fie preluata de un om de incredere.
Din pozitia de outsider candideaza si Gheorghe Pavel Balan, altadata cel mai tare din filiala. Acesta a fost schimbat din functia de presedinte al organizatiei judetene a PSD si prefect al judetului in 2003, in urma unui scandal ale carei dedesubturi duceau direct la omul de afaceri, Iosif Armas, pe atunci deputat de Calarasi.
Un personaj cu forta, dar care nu se implica in lupta dintre cele trei tabere, este Mihai Stepanescu, fostul director al Directiei Silvice Caras-Severin. Desi nu si-a anuntat inca oficial intentia de a candida, la panda sta si fostul presedinte al CJ, Ilie Mustacila, care, pe principiul “trei se bat si al patrulea castiga”, considera ca are sanse reale de a obtine sefia.
Luptele care macina filiala fostului partid de guvernamant nu au o miza imediata foarte ridicata. Ele arata, insa, ca pe plan local, orgoliile si interesele diferite ale celor trei tabere sunt ireconciliabile si se situeaza mai presus de doctrina de partid.

Cele mai citite

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...
Ultima oră
Pe aceeași temă