7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialPuneri in libertate in dosarul "mita la DGFP Timis"

Puneri in libertate in dosarul “mita la DGFP Timis”

Curtea de Apel Timisoara a decis, ieri, punerea in libertate a doua inculpate din dosarul de coruptie in care este cercetata penal fosta directoare de la Administratia Financiara Timisoara, Klara Ilona Piroska. Potrivit anchetatorilor, aceasta si-ar fi construit, dotat si utilat la “cheie” o vila cu 12 camere exclusiv din “sponsorizari”.
Astfel, Ana Hoban, inspector la Serviciul Audit din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice, si Violeta Chiorean, director economic la o firma timisoreana care a contribuit consistent la confortul ex-directoarei Piroska, au solicitat Tribunalului Timis revocarea mandatelor de arestare emise pe numele lor la sfarsitul anului trecut, demers respins de aceasta instanta. Inculpatele au facut recurs la instanta superioara, care a admis solicitarea si a dispus punerea in libertate de indata a celor doua.
Potrivit PNA Timisoara, Ana Hoban este facuta raspunzatoare de falsificarea bilantului contabil pe anul 2001, precum si a balantelor sintetice de verificare pe lunile august si septembrie 2003 ale firmei de constructii “Cristian Andronic” SRL Timisoara, cu scopul obtinerii, ilegal, in favoarea patroanei acestei societati, a unui credit PHARE in valoare de 130.000 de euro. Astfel, in bilantul prezentat autoritatilor ar fi fost inregistrata o diferenta de peste un miliard de lei, cu intentia de a avantaja societatea amintita si de a determina acordarea creditului, mai sustin procurorii.
De asemenea, in timpul anchetei s-a mai stabilit ca documentele falsificate pentru obtinerea fondurilor comunitare au fost depuse la filiala Timisoara a CEC de catre administratorul firmei, prin intermediul functionarei DGFP, Ana Hoban. Aceasta, contrar dispozitiilor Legii 161/2003 cu privire la incompatibilitati, s-a angajat totusi sa tina contabilitatea firmei de constructii in discutie. Angajatii CEC a respins, insa, creditul, intrucat societatea nu indeplinea, cu tot cu datele falsificate, conditiile de bonitate impuse de normele de creditare PHARE.
In ceea ce o priveste pe Violeta Chiorean, aceasta este cercetata intr-un alt dosar penal de coruptie, insa tot impreuna cu fosta directoare de la Administratia Financiara, Klara Ilona Piroska, precum si cu administratorul si directorul general al firmei la care lucra. Printr-un rechizitoriu intocmit de PNA, s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, atat a ex-directorei Piroska, acuzata de luare de mita si complicitate la delapidare, cat si a omului de afaceri Petru Willkovits, administrator si director general al SC “Perfect Renaissance” SRL, invinuit de dare de mita, delapidare, evaziune fiscala si instigare la fals intelectual la Legea Contabilitatii si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii, precum si a directorului economic al amintitei firme, Violeta Chioreanu, suspectata de complicitate la dare de mita si la delapidare, in forma continuata, si fals intelectual la Legea Contabilitatii.
Firma in discutie este cea care i-a mobilat ex-sefei de la Administratia Financiara luxoasa vila, contravaloarea pieselor de mobilier fiind de o jumatate de miliard de lei. Mai exact, factura de 500 de milioane de lei a fost platita, la cererea Klarei Piroska, din fondurile SC “Perfect Renaissance”, administrata de inculpatul Willkovits, care, in schimb, a fost favorizat in cadrul unor licitatii si a unor activitati de executarea silita a bunurilor apartinand societatilor cu debite restante la bugetul de stat.
Pentru a se acoperi cu acte, patronul a dispus subalternilor sai sa emita in fals o factura fiscala prin care se atesta vanzarea de mobilier catre un cetatean strain, desi acestea bunuri figurau la cheltuieli materiale consumabile. In plus, procurorii PNA Timisoara au descoperit ca in perioada martie – septembrie 2004, Willkovics si directoarea economica Violeta Chioreanu ar fi ridicat din acelasi cont peste 60.000 de dolari, fara a putea justifica, in mod legal, destinatia si modul de folosire a sumei.
Din aceleasi verificari rezulta ca banii aflati in contul respectiv ar fi avut o provenienta suspecta, alimentarea realizandu-se de catre mai multe firme care isi au sediul in Insulele Virgine Britanice, una dintre ele fiind chiar asociat majoritar al SC “Perfect Renaissance” SRL. Ca urmare, a fost sesizat Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor pentru verificari suplimentare.

Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă