13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRestructurare contestata de sindicalisti la Agentia de Reconstructie a Zonelor Miniere

Restructurare contestata de sindicalisti la Agentia de Reconstructie a Zonelor Miniere

Sapte colective zonale situate in sase judete din Transilvania si Banat apartinand Agentiei Nationale de Dezvoltare si Implementare a Programelor de Reconstructie a Zonelor Miniere (ANDIPRZM) vor fi desfiintate ca urmare a adoptarii de catre Guvern a unei ordonante de urgenta ce vizeaza restructurarea institutiei.
Colectivele zonale, care vor disparea dupa aparitia actului normativ in Monitorul Oficial, s-au ocupat cu aplicarea programelor de reconstructie in zonele miniere Deva – Brad din Hunedoara, Anina si Moldova Noua din Caras-Severin, Baia Borsa din Maramures, Rodna din Bistrita-Nasaud, Voievozi din Bihor si Balan din Harghita.
Restructurarea institutiei, care urmeaza sa isi modifice si denumirea, prevede infiintarea a sase birouri regionale, in Transilvania urmand sa isi desfasoare activitatea trei dintre acestea la: Petrosani, Alba Iulia si Baia Mare. Decizia Ministerului Economiei si Comertului, care poarta semnatura controversatului secretar de stat Ionel Mantog, este contestata vehement de sindicatul functionarilor publici din cadrul ANDIPRZM.
“Sindicatul denunta maniera abuziva si oculta prin care s-a pregatit si promovat aceasta OUG. Desi domnul ministru (Codrut Seres – n.r.), la intalnirea cu personalul agentiei din colectivele zonale, a promis ca aranjamentul institutional se va face dupa o consultare cu personalul din structurile sale reprezentative si in baza unor criterii si argumente fara echivoc, secretarul de stat Ionel Mantog a ignorat acest angajament, interesele si scopul ascuns al acestei OUG fiind atat de mari incat probabil ca nu mai conteaza nici macar existenta acestei institutii. In al doilea rand, graba cu care a fost incropita o caricatura de fundamentare a acestei ordonante… demonstreaza clar ca totul se bazeaza pe un scop ascuns si ca totul trebui implinit pana la o anumita data. Sindicatul Functionarilor Publici din ANDIPRZM va solicita Primului Ministru o ancheta privind modul cum a fost promovata si avizata aceasta OUG, in conditiile in care aceasta nu era necesara institutiei, ci doar interesului a 3-4 persoane. Sindicatul va inainta atat Premierului, cat si Presedintelui Romaniei un memoriu prin care va demonstra acest lucru”, se precizeaza intr-un comunicat facut public de conducerea sindicatului.
Functionarii publici membri ai sindicatului il acuza pe secretarul de stat Mantog ca a “procedat la o manipulare de proportii”, atat a conducerii Ministerului Economiei, cat si a celorlalte ministere care au avizat proiectul de ordonanta. “Daca exista buna credinta a imbunatatirii functionarii institutiei, organizarea respectiva se putea face prin ordin al ministrului MEC. In realitate, principalul scop a fost: subminarea capacitatii de implementare a programelor de catre ANDIPRZM, cunoscandu-se faptul ca forta si succesul implementarii de programe s-a datorat colectivelor zonale; marginalizarea zonelor miniere din 12 judete care insumeaza 150 de comunitati miniere si astfel crearea premizei unei gestionari subiective si dirijate a celor 60 milioane de dolari; schimbarea statutului a peste 20 de angajati, functionari publici, care au dat concurs pentru posturile si locatiile respective si care sunt domiciliati acolo; crearea unui culoar liber contractorilor ce roiesc in jurul institutiei noastre si, astfel, cresterea costurilor de implementare”, se mai sustine in comunicat.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă