12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialRotiri de cadre in partidele clujene

Rotiri de cadre in partidele clujene

Partidele clujene se pregatesc sa intre in viitorul an preelectoral cu aceeasi garnitura de politicieni. Schimbarile de lideri au fost putine si in general au afectat doar organizatiile municipale ale formatiunilor politice. Fostii lideri municipali au fost in general promovati vicepresedinti la nivel judetean.
Situatia cea mai putin clara este cea a PD. Desi statutul partidului interzice cumularea functiilor de presedinte si de lider al organizatiei judetene, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, detine ambele functii. La alegerile judetene care vor avea loc in curand, el nu va mai candida, insa, pentru un nou mandat de presedinte al filialei PD.
Marele favorit pentru a deveni succesorul lui Boc este deputatul Daniel Buda, singurul parlamentar al filialei PD, care pe linie politica este vicepresedinte al organizatiei judetene. Liderii democrati vor trebui sa il schimbe si pe liderul organizatiei municipale. Prefectul Mihail Hardau, care a optat pentru cariera administrativa, nu va mai avea dreptul sa detina functii de conducere politica. In locul sau ar putea fi ales liderul consilierilor locali ai PD, Alin Tise, care este si finul lui Emil Boc.
Sunt, insa, posibile si candidaturile sefului Directiei de Sanatate Publica, Florin Stamatian, care este si consilier local, precum si cea a presedintelui Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, consilierul judetean Mircea Morosan.
In PNL, lucrurile sunt clare. Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, a obtinut cu cvasiunanimitatea voturilor un nou mandat de presedinte al filialei clujene a partidului. La sefia organizatiei municipale a fost promovat viceprimarul Adrian Popa. Fostul presedinte al organizatiei Cluj-Napoca, deputatul Horia Uioreanu, a devenit vicepresedinte al filialei.
In PSD, fostul vicepremier Ioan Rus a fost reales presedinte al organizatiei judetene, care la alegerile de anul trecut a obtinut cel mai mare scor electoral din istoria sa, fara a reusi, insa, sa castige nici alegerile locale si nici cele generale. Fostul presedinte executiv al filialei, deputatul Vasile Soporan, a devenit vicepresedinte al organizatiei judetene. In locul sau a fost ales ex-prefectul Valentin Cuibus, actualul director al Palatului Copiilor.
Noul presedinte al organizatiei municipale a PSD Cluj-Napoca este consilierul local Remus Lapusan, ex-liderul organizatiei judetene de tineret. Fostul presedinte al filialei municipale, actualul presedinte al Camerei de Comert si Industrie. Stefan Dimitriu, care este si consilier local, a devenit vicepresedinte la nivel judetean.
In PRM, noul si in acelasi timp vechiul presedinte al filialei este deputatul Petru Calian. Totusi, figura cea mai cunoscuta a partidului ramane fostul primar si actual senator Gheorghe Funar, care este si secretar general la nivel national al acestei formatiuni politice. La nivelul organizatiei municipale Cluj-Napoca a fost scos in fata un lider nou, consilierul judetean Marinel Andro, care pana anul trecut era seful serviciului de ordine publica din Primarie.
UDMR este singurul partid care si-a detronat liderul judetean. Deputatul Sandor Konya-Hamar, care a devenit euroobservator la Parlametul de la Strasbourg, a pierdut sefia filialei in fata consilierului local Attila Laszlo. Presedintele Consiliului Reprezentantilor Judeteni, Levente Mate, a reusit, insa, sa isi pastreze functia.
In UDMR Cluj, una dintre cele mai cunoscute figuri ramane, insa, cea a fostului ministru delegat pentru Minoritatile Nationale, senatorul Peter Eckstein-Kovacs.
In PPCD, fuziunea dintre PNTCD si URR nu a adus schimbari spectaculoase de lideri. Seful organizatiei municipale este in continuare scriitorul Ioan Marcus, fost candidat la Primaria Cluj-Napoca. Organizatia judeteana este condusa mai departe de un alt fost candidat la Primarie, medicul Serban Radulescu. Insa, decanul Facultatii de Istorie si Filosofie a Universitatii “Babes-Bolyai”, Toader Nicoara, a fost promovat din functia de vicepresedinte in cea de prim-vicepresedinte al organizatiei judetene.

Cele mai citite

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă