13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSah turcesc la "Azomures"

Sah turcesc la “Azomures”

Patronii de la combinatul “Azomures” din Targu-Mures continua sa forteze “mana” angajatilor si a autoritatilor statului pentru a obtine mentinerea salariilor la nivelul actual, respectiv facilitati fiscale la achizitionarea gazului metan.
Aceasta dupa ce saptamana trecuta Adunarea Generala a Actionarilor a decis inchiderea combinatului daca sindicalisti nu renunta la majorarea salariilor. “Combinatul va inregistra pierderi de 2,4 milioane de dolari lunar din cauza amanarii concedierilor colective pana in anul 2006”, se sustine intr-un raport intocmit de Consiliul de Administratie (CA) al societatii. Conform documentului, la sfarsitul anului fiscal 2005, in locul unui profit estimat de 23,8 miliarde lei, unitatea va avea o pierdere de 14,3 miliarde lei.
Faptul ca salariatii combinatului sunt pe cale sa obtina in instanta majorarea salariala cu 9,5 la suta, prevazuta in contractul colectiv de munca pe ramura Petrochimie, precum si o eventuala majorare a pretului la gaz metan accentueaza problemele cu care se confrunta “Azomures”.
Totodata, conducerea societatii a recomandat incetarea activitatii de productie pe o perioada nelimitata si punerea in aplicare a procedurii concedierii colective a intregului personal, care sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an. “Aceasta inseamna oprirea partiala a productiei incepand cu luna noiembrie 2005. Este foarte important ca programul de concediere colectiva sa fie pus in aplicare de indata”, se mai precizeaza in documentul semnat de presedintele CA, Fuat Kalgay, din partea actionarului majoritar turc, “Transworld Fertilizers Holding”.

AVAS cere sindicalistilor sa renunte la revendicari

In problemele cu care se confrunta combinatul targumuresean au intervenit si reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, care au recomandat ca sindicalistii sa renunte la majorarea salariala. Vicepresedintele pe probleme de privatizare al AVAS, Laszlo Gyerko, a declarat, in urma unei discutii avute cu conducerea societatii, ca s-a ajuns la o solutie de compromis.
“In ceea ce priveste inchiderea combinatului, nu pot sa spun ca am gasit o solutie viabila, ci doar una de compromis. Patronatul societatii a cerut subventionarea pretului la gaz metan, ceea ce nu este posibil, pentru ca Romania este in pragul aderarii la UE si nu isi poate permite asa ceva. O alta solutie indicata de patronat ar fi ca sa se renunte la majorarea salariala”, a spus Laszlo Gyerko.
In schimb, presedintele Sindicatului “Alternativa 2002” Maria Dandarau, sustine ca majorarea salariala nu este “subiect de negociere, ci un drept prevazut in Contractul Colectiv de Munca.
“Suntem dispusi la discutii cu AVAS, dar din datele pe care le detinem incepem sa credem ca patronatul a practicat un dublu santaj. In CA am intrebat patronul daca renuntarea la majorarea de 9,5 la suta ar rezolva problema si ne-a raspuns ca nu, sustinand ca gazul este marea problema”, a spus Maria Dandarau.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă