10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialSalarii compensatorii pentru angajatii "Resial" Alba Iulia

Salarii compensatorii pentru angajatii “Resial” Alba Iulia

“Butoiul cu pulbere” de la “Resial” Alba Iulia a fost dezamorsat de Guvern prin decizia de a acorda salarii compensatorii pentru cei 265 de angajati ai societatii care vor fi disponibilizati. In ultimele luni sindicatul din cadrul firmei a facut mari presiuni asupra actionarului majoritar al fabricii – compania de stat “Transgaz” Medias – pentru a putea beneficia de salariile compensatorii ca se acorda si altor angajati ai unor societati de stat, disponibilizati in urma unor programe de restructurare.
Pana la urma, reprezentantii “Transgaz” si cei ai Ministerului Economiei si Comertului au gasit solutia legislativa, astfel incat muncitorii de la “Resial” au fost inclusi alaturi de alte cateva mii de disponibilizati din sectorul minier si cel energetic intr-o hotarare de Guvern care a fost aprobata in sedinta Executivului de joi. Dupa publicarea hotararii in Monitorul Oficial, angajatii “Resial” vor intra in preaviz pentru 30 de zile dupa care vor pleca acasa, iar firma se va inchide.
In aceste conditii, inchiderea “Resial” SA este programata pentru mijlocul lunii septembrie. Disponibilizatii vor incasa timp de doi ani salarii compensatorii, care vor ajunge pana la 7,3 milioane de lei pentru un angajat care are cea mai mare vechime in munca. Ironia sortii a facut ca cel care s-a “batut” cel mai mult pentru cauza salariatilor de la “Resial”, liderul sindical Marinel Banias, sa nu mai apuce sa se bucure alaturi de colegii din fabrica. Acesta a decedat ca urmare a unui accident cerebral.
Initial, reprezentantii companiei “Transgaz” preconizau inchiderea fabricii de caramizi refractare din Alba Iulia in 4 iulie 2005, odata cu achitarea salariilor pentru luna iunie, respectiv a ultimelor resurse financiare pe care conducerea societatii le avea la dispozitie in acest scop. Activitatea SC “Resial” SA este oprita de mai multe luni, cei 275 de angajati fiind platiti in aceasta perioada cu echivalentul a 75 la suta din salariu.
Protestele si presiunile sindicalistilor au determinat conducerea “Transgaz” sa reconsidere termenul de inchidere a fabricii, pana dupa rezolvarea problemelor legate de protectia sociala a angajatilor. “Resial” a incheiat anul 2004 cu datorii de 342 miliarde lei vechi si pierderi de 56 de miliarde. La data respectiva, in firma lucrau 406 de persoane.
In prezent, Politia si Parchetul din Alba Iulia cerceteaza modul in care societatea a fost administrata dupa privatizarea din 2000. Cumparatorul actiunilor de la stat, “Eurotracia” Targu-Mures a cesionat pachetul de actiuni catre “Caloni Serv Com” Azuga. In perioada cat fabrica de produse refractare din Alba Iulia a fost administrata de “Caloni Serv Com”, “Resial” a ajuns foarte in faliment.
Inchiderea societatii, respectiv declararea insolvabilitatii, va permite creditorilor sa-si recupereze creantele, in total sau macar in parte. Toate activele firmei sunt in prezent ipotecate in favoarea Directiei de Finante Publice Alba, care, foarte probabil, va incerca sa vanda patrimoniul “Resial” pentru a incasa la bugetul statului zecile de miliarde neachitate in decursul ultimilor ani.
De mentionat ca, alaturi de muncitorii de la “Resial” din judetul Alba vor fi disponibilizati si 171 de mineri de la “Cuprumin” SA Abrud.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă