13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSAPARD pune umarul la dezvoltarea economiei constantene

SAPARD pune umarul la dezvoltarea economiei constantene

Biroul regional 2 Sud Est al SAPARD pregateste lansarea, peste aproximativ o luna, a patru masuri noi. Directorul institutiei, Mircea Solomon, spune ca acestea vor fi in proportie de 100% nerambursabile si vor contine in total sapte submasuri. Ele privesc probleme de silvicultura, amenajare rurala, protectia mediului. “Noile masuri vor putea fi accesate atat de persoane fizice, cat si de persoane juridice de orice forma”, completeaza directorul SAPARD. Indiferent de foma de asociare (societate pe actiuni, societate cu raspundere limitata etc.), orice persoana juridica poate obtine fonduri. Potentialii beneficiari pot obtine informatii suplimentare despre aceste masuri la nou-infiintatul infocentru.

Informatia, cheia succesului

Initiativa infiintarii acestui infocentru, situat la parterul agentiei, apartine noii conduceri a biroului regional SAPARD si a fost aplicata la doua saptamani de la instalarea in functie. “Am luat aceasta decizie pentru a creste gradul de absorbtie a programelor care privesc masurile vechi”, spune Mircea Solomon. Aici oricine vrea sa acceseze fonduri SAPARD primeste informatii utile si consultanta despre programele care ii sunt la indemana, fiind indrumat si sprijint in primii pasi ai intocmirii dosarului. Pentru a fi cat mai accesibil persoanelor care vin din intregul judet, centrul de informare functioneaza dupa un program prelungit, de luni pana vineri, intre orele 8.00 si 18.00, dar si sambata. Tot de la infocentru pot fi obtinute pliante, formulare si mijloace de informare, inclusiv pe suport magnetic, legate de fiecare masura in parte, dar si despre posibilitatile de cofinantare.

Cine vrea are de unde alege

Interesul pentru actualele masuri SAPARD este extrem de ridicat. Pentru masura 2.1, “Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale”, circa 90% din fonduri au fost acoperite la nivel national. Datorita cererilor foarte mari conducerea centrala a agentiei a decis sa aloce fonduri suplimentare pentru 2.1 din economiile facute la alte lucrari. In consecinta, judetul Constanta va primi, potrivit directorului biroului regional, bani pentru inca trei sau patru dosare; din cauza cererii foarte mari, in acest moment nu se mai fac licitatii de proiecte pe masura 2.1. Pentru celelalte masuri, banii sunt suficienti.
Ele se refera la imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole, la investitii in exploatatii agricole, la dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative, la imbunatatirea pregatirii profesionale, dar si la asistenta tehnica.

Povesti de succes

Programele derulate de Biroul Regional 2 Sud Est SAPARD au condus la investitii de succes atat in Dobrogea, cat si in intreaga zona arondata, care include, pe langa judetele Constanta si Tulcea, Braila, Buzau, Galati si Vrancea. Fondurile cele mai mari au fost atrase de Dobrogea Grup S.A., care a finalizat un proiect de 2,574 milioane de euro. Tot cu proiecte finalizate, in valoare de doua milioane de euro fiecare, se pot lauda Murfatlar Romania S.A. si Tabco Camnpofrio, societati cu sediul in Constanta, respectiv Tulcea. Banii SAPARD au ajuns si la Avicola Focsani, care a incheiat un program in valoare de 1.129 milioane de euro, dar si la Vincon Vrancea, care a implementat, in proportie de 80%, un proiect de doua milioane de euro. Sunt investitii in domenii din cele mai diverse, de la panificatie si vinificatie la cresterea puilor si prelucrarea carnii. Pe langa aceste investitii de calibru, se remarca si proiecte mai mici sau inedite, cum ar fi crescatorii de melci sau cele vitale pentru producatori, care se refera la achizitionarea de produse agricole.

Perspective ingrijoratoare

Neaccesarea fondurilor SAPARD este similara unui dezastru in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. Procesatorii de carne, lapte, peste, fabricile de ulei, producatorii de floarea-soarelui trebuie sa faca acum investitii care sa le permita in viitor sa faca fata concurentei de pe piata comuna. Exista in Constanta cateva firme puternice care se pot integra deja in UE pentru ca investitiile facute le permit un raport calitate-pret de invidiat. Este vorba insa de societati mari, cum ar fi Dobrogea Grup, care a prezentat de curand ultimele investitii facute cu fonduri SAPARD, investitii ce au condus in cele din urma la un lucru incredibil in economia postdecembrista: scaderea pretului la paine! Problema este la micii producatori, care vor fi “sufocati” de regulile europene. Laptele nu se va mai putea vinde la colt de strada, vacile nu vor mai putea fi crescute la fel, carnea va trebui procesata in conditii speciale. Specialistii spun ca peste 60% dintre producatori vor fi nevoiti sa renunte la afacere dupa integrare. Nu mai este un mit, este deja o certitudine, pentru ca acestia nu au programe de modernizare in derulare. Mai exista o sansa, pentru un numar de firme, care trebuie concretizata prin fonduri SAPARD. Dupa integrare, fondurile europene se vor transforma in asa-numite “fonduri structurale”. Producatori agricoli din Cehia s-au destainuit, intr-un schimb de experienta, confratilor constanteni: “Daca stiam inainte de a intra in UE ca acum va fi asa de greu, am fi incercat sa investim cat mai mult in modernizare si retehnologizare”. Concluzia este una singura: “Faceti acum tot ce puteti, pana nu e prea tarziu!”. SAPARD va sta la dispozitie.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă