13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSapaturi arheologice compromise de inundatii la Caransebes

Sapaturi arheologice compromise de inundatii la Caransebes

Mai multe baraci din lemn si pereti tencuiti pe o inaltime de 40 de centimetri ale celui de-al doilea castru roman de la Tibiscum, actual orasul Caransebes, au fost scoase la iveala de arheologii din Caras-Severin.
Pe santierul amenajat aici, istoricii au pornit o serie de lucrari de reconditionare a asezarii civile Tibiscum si au fost continuate sapaturile la termele unu si doi.
Acestea au fost descoperite anul trecut, cand in zona s-au facut sapaturi vaste, dar intreaga lucrare a fost compromisa de inundatiile din luna aprilie, cand puhoaiele au spalat tot distrugand restaurarea si subrezind constructia.
La campania de sapaturi au participat studentii Universitatii “Eftimie Murgu” din Resita, Universitatea de Vest din Timisoara, precum si doctoranzi in istorie si arheologie.
Materialul arheologic colectat din sit-ul de la Tibiscum va fi supus cercetarii de laborator, pentru aceasta fiind acordat un termen de sase ani, dupa care descoperirile vor fi trecute in patrimoniul Muzeului Judetean de Etnografie al Regimentului de Granita din Caransebes.
Banii pentru sapaturi au fost asigurati printr-un program de cercetare si conservare primara de 50 de milioane de lei vechi, suma alocata de Ministerul Culturii.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă