10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialScolile, napadite de buruieni

Scolile, napadite de buruieni

Echipele Inspectoratului Scolar Judetean Constanta au efectuat, in aceasta perioada, o serie de controale in cadrul unitatilor de invatamant de pe raza judetului. O mare parte din lucrurile constatate nu au fost tocmai satisfacatoare, situatia existenta la fata locului fiind critica. Potrivit declaratiilor inspectorului-ssef, prof. Dima Zainea, problemele se vor remedia in mare parte, astfel ca 80% din unitatile de invatamant vor fi pregatite pentru inceperea noului an scolar 2005-2006.

Controalele efectuate de echipele ISJ Constanta s-au desfasurat in cadrul scolilor, liceelor si gradinitelor din localitatile Palazu, Castelu, Corbu, Adamclisi, Deleni, Valu lui Traian, Medgidia, Constanta, Poarta Alba si Ovidiu. “Am descoperit si lucruri bune, dar si lucruri neplacute. Printre aspectele pozitive, amintesc doar scolile din Adamclisi si Ovidiu, unde actiunile de igienizare sunt in plina desfasurare, astfel ca, aici, noul an scolar se va deschide fara probleme”, a afirmat seful ISJ, prof. Dima Zainea.

“Ingrijitoarea arata foarte bine “ingrijita””

O situatie deloc imbucuratoare a fost sesizata in cadrul scolii din localitatea Palazu Mare. Toaletele nu erau dezinfectate, astfel ca persista un miros intepator, plafoanele pastrau inca urme de murdarie, iar activitatea invatatorilor s-a dovedit a fi insufiecienta. “Ingrijitoarea arata foarte bine “ingrijita”, dar scoala nu. Ceea ce m-a impresionat intr-un mod nu tocmai placut si mi-a ridicat unele semne de intrebare a fost faptul ca toate cadrele didactice de aici au primit calificativul “foarte bine”, in timp ce activitatea educatoarelor s-a dovedit a fi insuficienta: la clasele I-IV lipseau materialele didactice”, a explicat prof. Dima Zainea.
La ora 12.00 a dupa-amiezei, Scoala Generala nr. 2 din localitatea Corbu de Jos era practic parasita. Inspectorii nu au putut sa intre in unitatea de invatamant deoarece era incuiata, cadrele didactice sau directorul nefiind de gasit. “Nu am putut sa vedem decat o imensa cultura de buruieni salbatice care napadise curtea scolii. Am aflat ca directorul, inginer agronom de profesie, plantase 80 de pomi fructiferi achizitionati cu sprijinul Primariei, pe lotul scolii. Am aflat ca directorul a luat examenul cu peste 100 de puncte. La ce folosesc aceste performante daca scoala este plina de buruieni!?” a intrebat retoric seful ISJ Constanta. Acesta a mai precizat ca-si doreste ca directorul unitatii sa ia masurile necesare pentru ca, anul acesta, elevii sa fie primiti intr-o scoala fara buruieni.

Palatul din Basarabi

Prescolarii din localitatea Basarabi invata intr-o cladire de patrimoniu national cum rar se mai poate vedea in judetul Constanta. Primarul de aici s-a implicat in consolidarea cladirii care statea sa cada. Cu ajutorul unor fonduri de la Banca Mondiala – 3,5 miliarde lei vechi -, cladirea a fost consolidata. Pe timpul lucrarilor de reparatii, copiii au fost mutati in unitatea militara din localitate. Problema este ca ar mai fi nevoie de 1,5 miliarde lei vechi pentru amenajarile de interior, care cuprind si utilitatile. “Cladirea si parcul din jurul gradinitei reprezinta un ambient de poveste. Este un spatiu mirific pe care comunitatea locala nu-l poate intretine din cauza lipsei de fonduri. Nici Ministerul Educatiei si Cercetarii nu poate continua acest proiect al Bancii Mondiale”, a precizat inspectorul-sef, prof. Dima Zainea.

Buruienile rasar si in scolile de la oras

Controalele efectuate de echipele Inspectoratului Scolar Judetean au vizat si unele unitati de invatamant din mediul urban. Inspectorul-sef a remarcat ca si in curtile scolilor de la oras buruienile se intind cu repreziciune, fara ca cineva sa ridice vreun deget. “I-am rugat pe cei de la RAEDPP sa ne puna la dispozitie cateva masini de taiat iarba, insa toate aceste lucruri trebuie facute de catre directorii de scoli si ingrijitori”, a mai afirmat prof. Dima Zainea. El a mai precizat ca toate aceste aspecte tin si de bugetele alocate unitatilor de invatamant care, in mare parte, sunt insuficiente. Exista si exemple foarte bune legate de implicarea administratiilor locale in procesul de invatamant. Unul dintre acestea este Medgidia. Primarul orasului a alocat 20 de miliarde lei vechi pentru schimbarea tamplariei din unitatile de invatamant. De asemenea, la Topalu, primarul a amenajat 5 locuinte in care cadrele didactice navetiste pot sta. Acesta doreste sa le asigure si hrana numai ca elevii de aici sa fie pregatiti in mod corespunzator.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă