Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sefi din cadrul CNH Petrosani, anchetati pentru afaceri ilegale cu banii de investitii

Mai multi sefi din cadrul Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, care au gestionat banii alocati de la bugetul de stat pentru investitii, dar si diverse societati comerciale care au incheiat contracte cu firma, vor fi cercetati de o ...

Carmen Cosman 0 comentarii

Mai multi sefi din cadrul Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, care au gestionat banii alocati de la bugetul de stat pentru investitii, dar si diverse societati comerciale care au incheiat contracte cu firma, vor fi cercetati de o comisie de specialitate. Acest lucru a fost anuntat ieri, de catre consilierul primului ministru Vasile Nistor, care este si seful departamentului de Dialog Social din Guvern. Exista informatii conform carora banii de investitii, alocati de Ministerul Economiei si Comertului, au fost cheltuiti degeaba, pentru unele firme la care fosti sau actuali sefi ai CNH ar avea interese.
"Voi cere o ancheta a investitiilor care s-au facut, dar si cu societatile cu care s-au incheiat contracte, foarte bine punctate. Ma voi ocupa personal de aceasta problema", a mai afirmat Nistor. Oficialul a adaugat ca verificarile vor fi efectuate de reprezentanti din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Ministerul Public, Garda Financiara si, daca se constata ca este necesar, si echipe ale Curtii de Conturi. "Nu ne este indiferent ce se intampla cu Valea Jiului. Este o problema sensibila, care trebuie tratata cu sensibilitate. Iar oamenii care si-au batut joc de banii pentru investitii trebuie trasi la raspundere", a mai afirmat consilierul premierului Calin Popescu-Tariceanu.

Anchete, fara finalitate

Nu este, insa, pentru prima data cand CNH intra in vizorul organelor de cercetare, dar pana acum verificarile nu au avut finalitate. Prima data cand s-a tras semnalul de alarma in privinta miliardelor de lei cheltuite degeaba pentru asa-zisele investitii, a fost in august 2001, dupa tragicul accident de munca de la Mina Vulcan, in care si-au pierdut viata 14 ortaci. A fost momentul in care a demarat vanatoarea "firmelor-capusa", care au devalizat compania, prin vanzarea unor utilaje vechi, ruginite, la pret de utilaje noi, cu complicittea evidenta a sefilor CNH.
Au urmat arestari spectaculoase, dar pentru o durata mica, invinuitii fiind eliberati rand pe rand. In 2002, un nou accident de munca a zguduit Mina Vulcan, atunci fiind ucisi intr-o explozie 11 ortaci. O noua ancheta demarata de oficialitatile centrale, fara rezultat. Dosarele "capuselor" au ajuns la Parchet, unde nu s-a putut da rezolutie de incepere a urmaririi penale din cauza ca CNH consumase problele, adica utilajele sau pisele de schimb erau in subteran sau deja folosite de mult si nu mai puteau fi expertizate.

Nereguli pe banda rulanta

In utlimii ani, neregulile nu au incetat sa se produca, sub ochii ingaduitori ai fostului director general al CNH, Ioan Stamin Purcaru. Cel putin in cazul portiilor de masa umflate, prin care compania a platit degeaba mii de portii de mancare catre firma care asigura hrana calda a minerilor - SC "Global Invest" Petrosani - a fost nevoie de interventia fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, pentru indreptarea reala a lucrurilor. Exista, insa, suspiciuni ca s-au mai produs si alte asemenea fapte, bine ascunse, insa, de ochii presei sau a politistilor.
O alta afacere este legata de lemnul de mina, dosarul in acuza fiind la Politia municipiului Petrosani. In acest caz, prejudiciul a fost produs prin inregistrarea de mai multe ori a unui transport cu lemn de mina catre EM Lonea. Asa se explica de ce minerii reclama lipsa lemnului necesar, dar in actele CNH exista suficient material lemnos. Firma in cauza este inca partener de afaceri al Companiei Nationale a Huilei, dupa cum au confirmat chiar oficiali ai firmei.
Si sa nu uitam, de altfel, de profitabilele afaceri cu biletele de odihna pentru angajatii CNH, subventionate de la bugetul de stat. O ancheta a corpului de control al companiei a scos la lumina faptul ca pana si firmele de turism partenere de afaceri ale firmei au cumparat de la mineri bilete la preturi modice, respectiv 2 milioane de lei/ bilet, dar au fost decontate pentru aproape 13 milioane de lei dupa, cum au spus cei care au descoperit cazul. Firmele in cauza continua sa fie parteneri de afaceri ai CNH, fara nici o problema.
Acum, Vasile Nistor a afirmat ca Guvernul isi propune sa elimine afacerile necurate, atat prin prisma sefilor CNH care au permis sa se intample acest lucru, cat si prin prisma celor care au castigat bani frumosi din afaceri necurate.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...